REJTÉLY-MISZTIKA

Tükröm, tükröm - Mítoszok és legendák a tükörről

Szerző:
Szabó Anna
Az ókori Rómában és Görögországban a tükörre egyfajta isteni tárgyként tekintettek, melyben az emberek csodálattal szemlélték tükörképüket, csak úgy, mint korábban, a vizek tükrében. Bár utóbbival kapcsolatban korábban is keringtek hiedelmek, és az idő múlásával ezek a tükörre is átragadtak.

A folyók és tavak felszínén felvillanó fényekről azt hitték, hogy a szemlélők lelkei, ezért meglehetősen rosszallóan tekintettek arra, aki követ dobott a vízbe, még mielőtt a nézelődő megpillantotta volna magát benne, ezzel ugyanis összetörte a lelkét megjelenítő tükörképet, ez pedig balszerencsét hozott a számára. Ez a hiedelem később a tükörre is tovább szállt, ezért ha valaki megbetegedett, azt tanácsolták, távolítsa el vagy takarja le az összes tükröt a közelében, mielőtt a lelke is megsérülne.

A kínaiak életében a teliholdat jelképező bronztükör nélkülözhetetlennek számított; a szépítkezésen kívül vallásos szertartások, temetések alkalmával is hasznát vették. A néphit szerint ezek a bronztükrök távol tartották a démonokat ezért házasságkötések alkalmával sem hiányozhatott soha a menyasszonyok nyakáról.

Tükör = kendőzetlen igazság

Bármerre is járunk a világban, a tükör szimbóluma egyet jelent a kendőzetlen igazsággal; a keresztények számára a földi hívőség jelképe, míg a Távol-Keleten a tükörhöz hasonlítják a nő lelkét. Tibetben a halál ura és a holtak bírája, aki kezében tartja a karma tükrét, amelyben megmutatja, hogyan cselekedtek életükben az elhunytak.

A magyar néphiedelemben tükörrel próbálták megakadályozni a gyerekek és az állatok megrontását. Luca napján az eladósorban lévő leányok ugyancsak tükörben láthatták meg leendő párjukat. Ugyanakkor az összetört tükör, a világ szinte minden táján a mai napig balszerencsét jelent.

Az összetört tükör hét szerencsétlen évet jelent a szerelemben, a legenda szerint azonban, ha a tükörszilánkokat összeszedik és holdfénynél elássák, a balszerencse elkerüli őket. Az ókori Rómában pedig a tükör összetörése nemcsak egyszerűen balszerencsét jelentett, hanem hét éven keresztül tartó sorscsapást is.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL