UTAZÁS

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon (x)

Szerző:
Szabó Anna
Jártál már egyedien hangulatos „középkori” kőtárban vagy ispotályban? És igazi kovácsműhelyben? Esetleg már készítettél is ott sajá kezűleg valamit? A nemrégiben felújított pécsváradi vár különleges szolgáltatások széles palettájával fogadja látogatóit. A vendég például íjászkodat, vagy felülhet „Vak Béla trónjára”, sőt a Szent Korona másolatát, valamint egy olyan freskót is megtekinthet, amely az Árpád-kori magyar művészet első emlékei közül való!

 

Bár ezt a helyet „Pécsváradi vár" néven ismerjük, az elnevezés félrevezető, mert az épületegyüttes soha nem volt hadi értelemben vett vár. Erődített hajdani szerzetesi monostor, melyet Szent István királyunk alapított 998-ban, Koppány legyőzése után. A már itt álló kőépületet, amely Géza fejedelmi udvarháza volt, István Asztriknak adta, hogy benne Benedek-rendi – ahogy nálunk nevezik: bencés – szerzetesek számára létesítsen otthont. Számos kiváltsággal is ellátta a monostort, a benne élő szerzetesek feladata pedig az egyház és az állam megszervezése volt a déli országrészben.

A régészeti kutatások a monostor területén 1957-ben kezdődtek és 1987-ig tartottak. Azok során feltárták és láthatóvá tették a török időben ledőlt épületek alapfalait, restaurálták a 10. századi épületet, benne a kápolnát, kialakították a kőtárat, látogathatóvá tették a monostor megmaradt részeit. Az 1980-as évek végén alakították ki a korábbi barokk irodaépületek helyén az éttermet, az emeletén épült manzárdtető alatt pedig a szállodát. Ebben a formában 1988-ban ünnepélyes keretek között adták át a látogatóknak.

István Király Szálloda


A szállodát magában foglaló épület a 18. században épült. 1957 és 1987 között a vár területén régészeti kutatások zajlottak, melyek során a szakemberek feltárták és láthatóvá tették a török időben ledőlt épületek alapfalait, restaurálták a 10. századi épületet – benne a kápolnát is –, valamint kialakították a kőtárat, és látogathatóvá tették a monostor megmaradt részeit. A 2014. évi átalakítási munkálatok révén a szálló teljesen megújulva fogadhatja látogatóit. A 2 különleges apartman, 24 két- és háromágyas szoba, valamint a felső szinten egy 15 ágyas zarándokszállás áll a vendégeink rendelkezésére.


István Király Étterem


Az István Király Étterem a vár keleti szárnyában, az egykori uradalmi irodák helyén található. Ez az épületrész a barokk korban épült. Vendégeink két keresztboltozatos helyiségben foglalhatnak helyet, ezek a – legfeljebb 20-20 fő befogadására alkalmas – termek kellemes, intim, romantikus hangulatot biztosítanak a vacsorához, ebédhez. Szállóvendégeink itt fogyaszthatják el reggelijüket.


Az István Király Étterem házias, vidéki ízeket kínál, de igyekszünk minden elképzelést megvalósítani. A'la carte és napi menü kínálatot rendszeresen színesítik tematikus hétvégék és különböző vacsoraestek.




Az ispotály


Az ispotály szó a keresztény ókortól kezdődően olyan intézményt jelölt, amelyet rászorulók (idegenek, zarándokok, betegek, szegények) gondozására tartanak fönn, a vendég iránti szeretet címén.


A pécsváradi vár ispotálya most pályázati forrásból éled újjá: a hagyományok felélesztésének és újraértelmezésének részeként több érdekesség, látványosság is elkészül:


Bencés gyógyteázó és gyógyfőzet-készítő interaktív helyiség: teakeverékek, gyógynövény-keverékek kipróbálására, illetve egyéb, kisebb mennyiségű főzetek előállítására nyújt lehetőséget.
Bencés gyógytevékenységet bemutató hely: Aromamasszázs, gyógynövényes bemutatóhely, lábfürdők stb. – a korabeli gyógymódok közül a bencések elsősorban a különféle pakolásokat, borításokat alkalmazták. Ennek a hagyománynak apropójaként kínáljuk vendégeinknek különböző felfrissülési lehetőséget.
Illatkamra, sókamra: Az egyedileg gyártott berendezésekkel felszerelve, aktív párologtatással segítik a vendégeink ellazulását, pihenését.

Egyéb programok, szolgáltatások:


Gyerekprogramok, kirándulások: A Pécsváradi Élményvár legfontosabb vendégei a fiatalok, gyerekek, családok: a helyben élő hagyományok, a kulturális és történelmi örökség átadását, élményszerű megismertetését tekintjük legfőbb feladatunknak. Egész évben számos rendezvénnyel várjuk vendégeinket, akik gazdag programajánlatból is válogathatnak, melynek egyes elemeit nemcsak az osztálykirándulásra érkező csoportoknak, de akár egy-egy családnak, baráti táraságnak is szívesen megrendezzük.


Hőspróbák: Egy játék, amelynek egyik helyszíne a pécsváradi vár: „A dél-dunántúli várak és kastélyok történelmi hőseik utódait keresik, kalandos megmérettetésre hívják az ország ifjait".
Íjászat: A pécsváradi vár jelenlegi felújításának részeként a várudvar nyugati oldalán egy íjászpályát is kialakítanak. A fejlesztés célja az, hogy a látogatók megtekinthessék és ki is próbálhassák ezt a hagyományos vadászati és sporttevékenységet.
Várvásár: Minden hónap 2. vasárnapján kerül sor a valódi kézműves portékákat és helyi termékeket felvonultató vásárra. Csakis meghívott, garantált minőséget kínáló árusok vehetnek részt a vásáron. A vásárnapokhoz minden alkalommal más és más program csatlakozik.
Rendezvényhelyszínek, esküvők, konferenciák: A vár zegzugai, hangulatos termei-terei bármely rendezvénynek méltó környezetet biztosítanak, legyen szó akár családi ünnepekről (születésnap, keresztelő, ballagás, lakodalom stb.), akár céges rendezvényekről (pl. tréningek, képzések, jubileumok, konferenciák).


További információkat talászl a Pécsváradi vár honlapján. Nagy szeretettel várunk - és igazi, maradandó élményekkel!

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL