KÖZÉRZET

Almaecet, te csodás!

Szerző:
Szabó Anna
Hippokratesz időszámításunk előtt 400 évvel már használta gyógyításra az almaecetet. Asszíriában fülbajokat kezeltek vele, a középkorban elnevezték a tolvajok ecetének, mert azokat a fosztogatókat, akik bekenték vele a kezüket, a legenda szerint megóvta a pestistől.

A diadalmenet magyarázata

A kutatások több mint kilencven hasznos összetevőt igazoltak, amelyet a savanykás ízű ital tartalmaz. Ilyen az almapectin, számos vitamin, ásványi anyagok, mikroelemek, enzimvegyületek és hasznos aminosavak. Hans Adolf Krebs 1953-ban Nobel-díjat kapott a citrát-ciklus felfedezéséért, mert, felismerte, hogy anyagcserénk ecetsav nélkül szinte nem is működne. Az Egyesült Államokban a vermonti Egészségügyi Központ kézikönyvében az almaecetet az egészség kulcsának nevezik.

Egészségünkért...

Az almaecet csökkenti az éhségérzetet, rendszeres alkalmazása során segít az érelmeszesedés és a csontritkulás megelőzésében, javítja a vérkeringést és a memóriát, jobb koncentráló képességet nyújt, tisztítja a szervezetet, illetve gátolja a mérgező gázok kialakulását. Nem utolsó sorban pedig csökkenti a reumás megbetegedést és a köszvény kialakulásának esélyét.

Gyomor problémákra: egy pohár vízbe tegyél 1 kávéskanál almaecetet, majd kanalanként fogyaszd el. Megszünteti a hányingert, és akkor is hasznos, ha túlettük magunkat.

Anyagcsere serkentő: ha egy pohár ásványvízbe 3 evőkanál almaecetet teszel, és azonnal felhörpinted, nagyban elősegíted anyagcseréd helyes működését.

Méregtelenítés: nagyban megtisztíthatod vele a szervezetedet, ha reggelente elfogyasztod az 1 evőkanál almaecet, 2 dl víz keveréket.

Felfrissülés: 4 ek. kanál mézhez adj 1 ek. kanál almaecetet, keverd össze és kis adagokban fogyaszd el.

Ízületi gyulladás esetén: egy pohár vízben keverj össze 3 kiskanál almaecetet 1 kiskanál mézzel. Napi 4 alkalommal fogyassz egy pohárral belőle.

Bőr panaszokra: viszketéskor a fürdővízbe tegyél 2 dl almaecetet.

Szépségünkért...

Segít a fogyásban: ha minden étkezés és lefekvés előtt 1 kávéskanál ecetet 1 dl vízzel hígítva elfogyasztasz, nagyban hozzájárulsz a sikeres fogyókúrához. Ha képtelen vagy így meginni, tegyél a keverékbe egy kanál mézet. A hatásosabb eredmény érdekében érdemes diétát is tartani! Ha kitartó vagy, néhány hónap múlva centikben lesz mérhető a karcsúság. Hatásmechanizmusa abban rejlik, hogy csökkenti az éhségérzetet és elégeti a zsírt.

Arcápolásra: 3 szem epret törj össze egy csésze almaecetben, majd hagyd 2 órát állni. Ha ezzel kened be az arcodat, táplálod a bőrt, és megszabadulhatsz a kellemetlen pattanásoktól is. Az öregedés jeleit és a májfoltokat is eredményesen kezelheted, ha egy félbevágott hagymát belemártasz az almaecetbe, és bedörzsölöd vele a kezelendő területet.

Hajápolásra: hajmosás és alapos áttörlés után kend be a hajadat fél pohár almaecet, és 2 pohár meleg víz keverékével. Rendszeres használat esetén, egészségesen fényes hajkoronád lesz, ráadásul a korpától sem kell tartanod többé.
Fogápolásra: Ha almaecettel dörzsölöd be a fogaidat, eltávolíthatod róla a foltokat. Aki nem szereti az ízt, öblítsen utána, de le is lehet nyelni, hiszen egészséges.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL