REJTÉLY-MISZTIKA

A magyaroknak is jutott egy Végzet Lándzsája!

Szerző:
Szabó Anna
Korábbi cikkünkből már megtudhattuk, hogy a lándzsa, amivel Jézust a kereszten megsebesítették hirtelen klónozódott és a történelem során majdnem minden jelentős uralkodó szert tett egyre. De legalábbis kézről-kézre adogatták. A jó hír az, hogy a magyarok sem maradtak ki Szent Lándzsa Birtoklók Elit Klubjából!

A Szent Móric-i lándzsa

996 után Ottó császár Szent István hatalmának megerősítéseképpen a saját lándzsájából küldött darabot az első magyar királynak. Ezt alátámasztja az István király korabeli pénzérmén a Lancea Regis dénáron látható lándzsa ábrázolás, ami még a koronázási paláston is látható.

Ademarus, francia krónikaíró feljegyzése szerint „az Úr szegeiből és Szent Móric lándzsájából". Ámde hogy jön ide Móric, mikor eddig Longinusról volt szó? Egyszerű, sehogy, mivel ez nem Longinus fegyvere, hanem egy ereklyetartó harci eszköz, amelybe beledolgozták Szent Mór thébai kapitány lándzsájának egy darabját, és egy szöget azok közül, mellyel Jézust keresztre feszítették. De hogy azt honnan kerítettek...? Ráadásul egyes források szerint, ez a lándzsa a Hohenstaufen-dinasztiához, végül a Habsburgokhoz került. Ma pedig ez volna az ismert Hofburg-i lándzsa...

Móric más néven Mauritius Róma keresztény hitű egyiptomi légiójának parancsnoka volt és elvileg 287-ben végezték ki Galliában hitéért katonatársaival együtt. Így lett a védőszentje a katonáknak, késeseknek, fegyverkovácsoknak.

Egy IV. Henrik korából származó felirat is ezt a lándzsát Szent Mór lándzsájaként említi, melynek aranyfoglalata csak IV. Károly uralkodása idején készült el. Az ereklye ennek szövege szerint az Úr Lándzsája. A tudósok természetesen nem ismerik a Szent István féle ereklyéjének származását, de úgy vélik, hogy Vitéz Boleszláv lengyel fejedelem is kapott egy másolatot Szent Móric lándzsájáról, amelyben szintén elhelyeztek egyet Jézus szögei közül, hogy az a darab is mágikus hatalommal bírjon. De még mindig kérdés, kinek van egy zsákra való szöge Jézus keresztjéből. Mindenestre az már más kérdés, hogy itt is politikai célok vezérelték az szereplőket. A német-római császárnak a baráti és hűbéri viszony megerősítése volt célja az ajándékozással. Lényegében, most nemes gesztusnak vegyük vagy valamiféle vigaszdíjnak, hogy mi magyarok és a lengyelek, már csak másolatokat kaptunk?

(A Szent Móric-i lándzsa másolata, amit Krakówban a Wawel-i Katedrálisban tartanak)

A Csodatévő lándzsa

A történelem során számos helyen megjelent a csodatévő lándzsa, de a legjelentősebbek foglaljuk most össze.

Ha minden igaz, nyugat római birodalom parancsnoka Aetius ezzel a fegyverrel győzte le Attila hunjait, akinél elvileg akkor szintén volt egy Végzet Lándzsája...

Aztán Theodosius a gótokat, Martell Károly az arabokat győzte le. Nagy Károly 47 alkalommal döngölte földbe a szászokat, és mikor elkövette azt a bakit, hogy kiejtette a kezéből a lándzsát, percekkel később meg is halt...

Arról is szól a fáma, hogy Theodoriknak is leverte egyszer Attila seregeit. Már tényleg sajnálom szegényt, "Isten ostorát" megostorozták az idők folyamán...

Nagy Károlytól Ottó császár örökölte meg a megtalált ereklyét, és az augsburgi csatában a magyarok ellen ezzel védelmezze általa a Római Birodalmat. A német-római Zsigmond császár 1424-ben elrendelte, hogy „a szent Római Birodalom császári koronája, a birodalmi alma, a pálca, a kard, a Szent Kereszt és a Szent Lándzsa soha ne hagyják el az ország területét". Csakhogy az austerlitzi csata után a lándzsa hajszál híján Napóleon kezébe került, de az utolsó pillanatban kimenekítették és Bécsbe vitték... szóval még egy lándzsa került Bécsbe az idők folyamán, vagy időközben kézről-kézre passzolták?

Mi a helyzet Longinussal?

Most foglalkozzunk kicsit azzal, akitől indult az egész lándzsa-hajcihő (Jézuson kívül persze).
Egy variáció szerint, az eredeti lándzsa Gaius Cassiusé volt, akinek a nagyapja kapta Julius Caesertól a háborús sikereiért. Az ő feladata volt kémkedni Jézus után és bizonyítékot találni bűnösségére. Majd ugyebár elrendelték Jézus kivégzését, de az pont Sabbath napjára esett, amikor elvileg nem lehetett senkit se kivégezni. Ezért Pilátus parancsára felkerekedett gyorsítani a helyzeten. Nos, a már korábban említett módon gyorsították az eljárást, lábtöréssel és ugye jött az, hogy a centúrió leszúrta Jézust a negyedik és ötödik bordája között. Bizonyára fejlett anatómiai érzékkel rendelkezett. A Longinus fedőnevet pedig a latin Longini lándzsa szó után kapta.

Most következik a pálfordulás! Jézus lecsorduló vére a centúrió beteg szemébe került, ami csodával határos módon meggyógyult! Ezután Longinus gyorsan felcsapott igehirdetőnek és Keleten, Kappadokia Caesareaában tevékenykedett éveken át szerzetesként. Terjesztette a kereszténységet, meg ördögöt űzött és sokakat térített át újdonsült hitére. A helytartó ezt ugye nem nézte jó szemmel, ezért elfogatták és megkínoztatták. Kitépték a nyelvét, kitörték a fogait, de még úgyis tudott beszélni! Ekkor érdekes módon a helytartót megszállták a démonok, - másik eset szerint csak megvakult - de Cassius azt mondta neki, ha őt megöli, akkor megszűnik a megszállottsága és felépül. Mondani se kell, fénysebességgel csapták le Longinus fejét, mártírrá téve őt. A vére kiűzte a démonokat a helytartóból, erre ő is megtérült. A hagyomány szerint Longinus testét a Vatikánban őrzik.

(A képen Longinus szobra látható, a Szent Péter Bazilikában áll)

Tehát szinte minden jelentős uralkodó bírt egy Végzet Lándzsával. Hogy létezhet ennyi ugyanolyan szent ereklye? A válasz erre egyszerű: Minden uralkodó megszerette volna kapni, ezért mindenkinek lett is egy. Miért? Mert varázserővel bír, gyógyító hatalommal és általa egyeduralkodóvá válhat az ember, legyőzhetetlenné. Szóval melyik király hazudott? Vagy melyiknek hazudtak? Talán némely császárt annyira elragadták megszállott, vallásos érzései, hogy igazinak vélte a sajátját?

De sajnos, találni még egy bukatót az egész lándzsa históriában. Jézust azért feszítettek keresztre, mert potenciális veszélynek és a római vallás ellenségének tartották. Kinek, mikor és hogy jutott az eszébe az, hogy a lándzsa később szent ereklye lesz és be kell gyűjteni? Persze ha az előbbi szembe vérfröcskölős esetét nézzük, akkor érthető. Viszont, ha ez csupán egy legenda, akkor Longinus ment tovább a dolgára a lándzsájával. És? Később ugye Jézus feltámadt és valakinek szöget ütött a fejébe, hogy a centuriónak szent a lándzsája? Elképzelhető, hogy egy római zsákutcában meglincselte valaki és elvette? Vagy más úton-módon lopta, kobozta el? Egy sírrabló? Sőt! Miután Róma is keresztény ország lett, maga a Császár találta ki, hogy neki arra szüksége van, mint szuvenírre? Az alapkérdés mindenestre elgondolkodtató.

Mint azzal szembesülhettünk, rengeteg Végzet Lándzsája van szebbnél szebb legendákkal. Valamelyik igaz lehet, valamelyik nem. Az pedig, hogy melyik lehet az épségben fennmaradt – már ha egyáltalán tényleg létezik - és féltve őrzött lándzsák közül az igazi, csak a jó Isten tudja. Vagy Jézus. Vagy Longinus.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL