KÖZÉRZET

Minden, amit a kóros koleszterinszintről és a magas vérnyomásról tudnunk kell

Szerző:
Szabó Anna
A kóros koleszterinszint és a magas vérnyomás az érrendszeri megbetegedések komoly rizikófaktora lehet. Ebből kifolyólag pedig fontos, hogy időben felismerjük ezeket az egészséggyötrő tényezőket és kellő hangsúlyt fektessünk a megelőzésükre, valamint a kezelésükre.

Magas vérnyomás

A mai világban minden ember számára lényeges lehet a vérnyomás rendszeres ellenőrzése. Előfordulhat, hogy a magas vérnyomásnak nem lép fel jelentősebb tünete, vagy a komolyabb panaszokat sem vesszük eléggé figyelembe. Ezen okok miatt sajnos megeshet, hogy csak egy súlyos szövődmény kialakulása kapcsán értesülünk a veszélyforrásról. Igyekezzünk nem megvárni, amíg lényeges egészségkárosodást szenvedünk, és lehetőleg időben vegyük észre ezt a faktort. Ehhez persze nem árt, ha tudjuk, hogy mikor is beszélhetünk kóros állapotról.

Magas vérnyomás betegséget akkor diagnosztizálhatnak, ha három különböző, minimum egy hetes időeltéréssel történő, nyugalmi állapotban végzett vizsgálat során is 140/90 Hmm feletti értéket mérnek.

Lehetséges kiváltó tényezők

Kiváltó ok lehet a súlyfelesleg, a folytonos idegfeszültség és a szorongás. Okozhatják bizonyos szervi elváltozások, valamint más betegségek, például vesegyulladás, pajzsmirigy túlműködés vagy érelmeszesedés velejárójaként is felléphet. Kialakulásában az örökletes tényezők is közrejátszhatnak, de a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, sőt a magas sótartalmú étrend is megnövelheti a felbukkanásának kockázatát.

Enyhébb panaszok

Enyhébb panasz lehet a szédülés, a hányinger, a fülzúgás, a nyugtalanság, a visszatérő fejfájás és szapora szívverés, valamint az izzadás. Tompa lüktető érzést válthat ki a tarkó és a halánték területén, ezen kívül enyhébb nyomásérzetet kelthet a mellkas környékén. Emellett koncentráció- és egyensúlyzavart, sőt időleges látászavart is eredményezhet.

Hosszú távú következmények

A magas vérnyomás hosszú távon károsíthatja az érfalakat és a szívmunkájának növelésével megterhelheti ezt a szervet. Következtében a kisebb nagyobb erek megrepedhetnek, érelmeszesedés alakulhat ki. Később akár agyvérzéshez, agytrombózishoz, szívinfarktushoz, szívelégtelenséghez és veseelégtelenséghez vezethet.

Kezelés

Próbáljuk meg csökkenteni a túlsúlyunkat diéta és rendszeres, de mértéktartó, valamint az egészségügyi állapotunknak, a súlyfeleslegünknek és a teherbírásunknak megfelelő mozgás végzésével.

Érdemes lehet leszoknunk a dohányzásról, valamint a mértéktelen alkoholfogyasztásról. Fogyasszunk minél alacsonyabb zsír-és szénhidráttartalmú ételeket. Együnk vitaminban és rostban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket. A só bevitelének mérséklése és a stressz kezelő módszerek alkalmazása szintén segítséget nyújthatnak a betegség elkerülésében. Ezek mellett a magnézium, a kálium és a kalcium fogyasztása is hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez.

Magas koleszterinszint

A védő koleszterin mellett, a káros koleszterin szintjének túlzott megemelkedése a vérben súlyos következményekkel járhat. Ugyanis a szervezet számára ártalmas koleszterin más vegyületekkel együtt lerakódhat az erek belső falán és úgynevezett plakkokat alkothat. Az ér veszíthet a rugalmasságából, szűkülhet az átmérője és nőhet az érelmeszesedés veszélye. A lerakódások miatt bizonyos erek elzáródhatnak, ezáltal fokozódhat a szívinfarktus és az agyi infarktus keletkezésének kockázata.

Kialakulásának lehetséges okai:

Ez lehet a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a stressz, az öröklött tényezők, a mozgásszegény életmód, valamint a helytelen étkezés.

Kezelés

Eredményes lehet a megfelelő diéta alkalmazása, melynek összetevői a következők lehetnek:

Próbáljuk meg kerülni a zsírt. A zsíros húsok vásárlása helyett vegyünk olyan viszonylag sovány állati terméket, mint a csirke- vagy a pulykamell és ezeket is a bőrük nélkül fogyasszuk. Mellőzzük a magas zsírtartalmú tejtermékeket, a tojást, és az állati belsőségeket. Mérsékeljük az alkoholfogyasztásunkat és fogjuk vissza az édességbevitelünket. Igyekezzünk állati eredetű zsírok helyett növényi eredetű zsiradékokat, olajokat felhasználni a főzéshez. Szerezzünk be teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket. Ügyeljünk a megfelelő rostbevitelre és fogyasszunk sok zöldséget-, gyümölcsöt. Emellett figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű vízpótlásra, valamint kerüljük a cukros ivóleveket.

Jótékony elemek az étrendben

Fokhagyma: csökkentheti a vérnyomást, pozitív hatást gyakorolhat a vér koleszterinszintjére, ráadásul segítséget nyújthat a véralvadás gátlásában és tágíthatja az ereket.

Vöröshagyma: segíthet a magas koleszterinszint visszaszorításában, valamint az érelmeszesedés, a vérrögképződés, a trombózis és a koszorúér-megbetegedés megelőzésében.

Lenmag: mérsékelheti a koleszterinszintet. Továbbá a segítségünkre lehet az érelmeszesedés és a magas vérnyomás rizikójának csökkentésében.
Mind a magas vérnyomás, mind a magas koleszterinszint esetén elengedhetetlen az orvosi kivizsgálás és az orvos által előírt gyógyszeres kúra, valamint más jellegű kezelési javaslat, például diéta betartása.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL