LELKIPATIKA

Miért jó a meditáció?

Szerző:
Szabó Anna
Ma már szinte mindenki hallott arról, hogy a meditációnak számtalan pozitív hatása van. Hosszú ideig a spiritualitással vagy keleti tanokkal foglalkozó emberek voltak azok, akikkel, ha találkoztunk, elfogadható volt, hogy elvonulnak, meditálnak. Ma már azonban a meditáció jótékony hatásait az orvostudomány is elismeri.

Mi a meditáció?

A meditáció, egy ellazult tudatállapot, amely az alvás és az ébrenlét között létezik. Elmélkedés, szemlélődés, tűnődés. Ilyenkor lecsendesítjük az elménket, visszavonulunk kicsit a világtól, magunkra figyelünk. Nem annyira nehéz, és nem annyira misztikus, mint azt néhány helyen olvasni lehet. Mindenki képes megtanulni, gyakorlással egyre könnyebben előidézhető. Meditálás, avagy relaxálás alatt az agy alfa állapotba kerül. Ezt minden ember átéli naponta kétszer, elalvás előtt, és felkelés után az átmenetek során. Meditálással ennek az állapotnak az elérését tehetjük tudatossá, és állíthatjuk önmagunk szolgálatába.

Hogyan kell meditálni?

Többféle módszerrel el lehet érni az ellazult tudatállapotot. Hazánkban talán a legismertebb módszer az agykontroll, de elérhetjük a meditatív állapotot légzésünk figyelésével, izmaink megfeszítésével és elernyesztésével, elménk kiürítésével, egy gyertya lángjának a figyelésével, elengedett sétával, ahol engedjük, hogy lazán a szervezetünk határozza meg járásunk ritmusát. Vagy akár azzal is, ha egyszerűen csak leülünk, (fekhetünk is, de ha kezdők vagyunk, könnyű belealudni) és elengedjük magunkat, vagyis egyszerűen szólva, lazítunk. Fontos, hogy ne akarjuk görcsösen, mert akkor pont az ellenkező hatást érjük el! Az sem baj, ha néha elkalandozunk, kizökkenünk, gyakorlat teszi a mestert! Ekkor el kell engedni a felbukkanó gondolatokat, az esetleges feszültséget, és finoman visszatérni ellazult állapotba.

De mire is jó?

Leginkább a stressz kezelésére használhatjuk, hiszen mai rohanó világunk legnagyobb kártevője a stressz, és az ebből fakadó betegségek. Meditáció alatt az agy 4-10 Hz frekvencián működik, ez az állapot alkalmas a fájdalom enyhítésére, az immunrendszer erősítésére, az emésztés normalizálására és pihentető alvás elérésére.
Javul a szervek oxigén ellátása, kitágulnak az erek. Ezáltal javul szerveink vérellátása, könnyebben regenerálódnak a sejtek, kevesebb alvásra van szükség. Továbbá leredukálja a szívbetegségek kockázatát, ami nem meglepő, hiszen nyugodtabbak leszünk általa. Fejleszti az agyat.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a gyakran meditáló emberek agyának bizonyos részei nagyobbak voltak azokénál, akik nem meditálnak. Vagyis aki meditál, annak jobb a memóriája is. Növeli a teherbírást, segíti a műtétek utáni felépülést és enyhíti a menstruációs görcsöket. Csökkenti a depressziós és szorongásos tüneteket, egyszerűen boldogabbá tesz, és a külsőnkre is hatással van: Látványosan fiatalít. Növeli a kreativitást, fejleszti az akaraterőt, elősegíti az intuíciót, mérsékli az agresszivitást és erősíti a felelősségtudatot. Nagyobb toleranciát eredményez és tréningezi az érzelmi érettséget.

Saját szolgálatunkba állíthatjuk!

Amikor már magát az állapotot könnyedén elő tudjuk idézni, dolgozhatunk a meditációval. Rendszeresen végezve lassan előbukkannak, azon régi gondolataink, érzelmeink, beidegződéseink, amelyek eddig gátolták belső világunk megismerését. Fokozatosan bepillantást nyerhetünk valódi világunkba, míg végül teljesen felfedezzük, megéljük önmagunkat. Képessé válunk arra, hogy megőrizzük nyugalmunkat, zaklatott helyzetekből sokkal hamarabb visszatalálunk békés állapotba. Megszabadulhatunk rögzült szokásainktól és elősegíthetjük belső megtisztulásunk folyamatát.

Céljaink elérését is elősegíthetjük vele, ha elképzeljük, hogy már megvalósult, átéljük az örömöt, hogy vágyunk valóra vált!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL