FÉSZEK

Ingatlanhirdetési bakik

Szerző:
Szabó Anna
Egy jó kép már fél siker az ingatlaneladáshoz vezető úton. Ezen kívül viszont érdemes ügyelni még néhány olyan momentumra is, ami bár apróságnak tűnik, mégis eltántoríthatja a lehetséges vásárlót. Az ördög a részletekben rejlik és az okos leginkább más kárán tanul. Ha valamelyik példával szembesülsz, még időben korrigálhatsz.

Fénykép nélküli hirdetés

Már számos tanulmány megjelent arról, hogy a kép nélkül feladott hirdetésekre kimutathatóan kevesebben jelentkeznek. Érthetetlen mégis, hogy aki így dobja piacra a lakását, milyen megfontolásból teszi, minden észérv ellenére is. A legtöbb ember ugyanis vizuális típus, és elsődlegesen nem a leírásban fog elmélyülni, azt majd csak akkor teszi, ha valamin megakadt a tekintete a sok-sok hirdetés közepette.

Gyanakvásra is okot ad, ha egyetlen fotó sincs az ingatlanról, vajon mi az, amit az eladó szégyell bemutatni? Tudom, persze, vannak erősen felújítandó állapotú lakások, ám a sokkoló látványtól úgy is meg kímélni ilyenkor a többieket, ha például a társasház homlokzatáról vagy annak környezetéről készült fényképpel, vagy akár egy alaprajzzal tálaljuk a mondanivalónkat. A szövegben egyébként is szerepel az állapot leírása (legalábbis ideális esetben), viszont mégsem csökkentettük az esélyeinket.

Azt is értem, hogy számos hirdető van, aki nem akarja, hogy az ingatlanközvetítők be tudják azonosítani a lakást, így kerülve el a zaklatásokat. Viszont: ha a hirdetésben nem adják meg a telefonos elérhetőséget, máris kiküszöbölték annak a lehetőségét, hogy a készülék fölöslegesen csörögjön, a komoly érdeklődő azonban írni fog, ez egészen biztos. A legtöbb közvetítő nem preferálja az ilyen kapcsolatfelvételt, ha pedig mégis akad ilyen, írásban mindig könnyebb nemet mondani.

Olyan indokkal is találkoztam már, hogy valaki nem akarta, hogy a környezete tudomást szerezzen az eladási szándékról. Talán ez az egyik legérthetetlenebb érv, ugyanis a legtöbb társasházi lakás a saját környezetéből talál - igen gyorsan! - új vevőre. Ha pedig szövetkezeti vagy osztatlan közös tulajdonban van az ingatlan, a többiek elővásárlási joga miatt úgyis napvilágot lát a tervünk.
Na, ez utóbbi indoknál legyünk résen, mert lehet, hogy az eladási szándék nem is annyira komoly, az utolsó pillanatban hoppon maradhat a vevő is.

Dátumos fényképek

Ez főleg akkor ciki, ha most, 2015-ben is a 2011-ben készült fotókkal akarják eladni az ingatlant. A hirdetést olvasóban rögtön felmerül a gyanú, hogy valami baj lehet az ingatlannal, ha ennyi idő alatt sem sikerült eladni. És igen, valószínűleg több probléma is lehet, ezek egyenként is akadályozó tényezők: például olyan műszaki hiba, amelynek a kijavítása macerás vagy az irányárhoz képest nem éri meg a vevőnek anyagilag. Vagy az eladó makacsul tartja az általa megálmodott árat annak ellenére, hogy évek alatt kiderült, ezért a pénzért senki nem veszi azt meg tőle. A dátumozott képekkel megadjuk annak is az esélyt, hogy ha nem frissítjük gyakrabban a hirdetésünket, tálcán nyújtjuk magunkról azt a véleményt, hogy nem törődünk vele. És ki akar egy nemtörődöm tulajdonostól ingatlant vásárolni? Ez akkor csúcsosodik ki, ha a hirdető ráadásul ingatlanközvetítő is. Ne csodálkozzunk azon, hogy a szakmáról az a kép alakult ki, ami.

Helyesírási hibák

Mindenki elkövethet ilyet, itt viszont arra hívnám fel a figyelmet, hogy ha tisztában vagyunk azzal, hogy nem feltétlenül tökéletes a nyelvtantudásunk, attól még kérhetünk egy átolvasás erejéig segítséget olyan személytől, aki ebben jobb nálunk. Kénytelen vagyok említeni ingatlanos által közzétett hirdetést is, mert számos ilyennel találkozunk. Óriási blama, főleg egy nagyobb értékű ingatlannál.

Magánszemély esetében is az, hiszen a hibáktól hemzsegő hirdetés is igénytelenségre utal. Hogyan hihetünk annak, aki képtelen néhány percet komolyan rászánni egy ilyen felelősségteljes témára?

Életünk műve

Elhiszem, hogy az. Sőt. Viszont aki mégis megveszi, hogyan éljen benne ezután lelkifurka nélkül? Azzal a tudattal vegye meg, hogy az eladó nem tud felülkerekedni ezen? Tudomásul kell venni, hogy az érzelmek lenyomatot hagynak az ingatlanban, és ez kihatással lesz az új lakó mindennapjaira is, aki egyszer csak azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlan, rossz érzések támadnak benne. Pedig az ok egyszerű, csak nem foglalkoztunk vele komolyan. Egyik fél sem.

Ha már így esett, el kell tudni tehát engedni a szívünk csücskét. Nem szabad negédesen ömlengeni arról, hogy mekkora energiát fektettünk bele korábban, az úgyis látszik az állagon, ha valóban igényes a kivitelezés. A piac sosem tolerálta az árban az érzelmi töltetet, sokan ezt nem értik meg, amikor a környékbeli árakhoz képest horribilisan magas összeget kérnek az ingatlanukért. Igaz, néha van az pénz, de csak néha.

Nem tárgyat kínálunk

Konkrétan arra gondolok, amikor a konyhából mindössze a tűzhely látszik. Vagy az ablak előtti szárnyas ruhaszárító, rajta a kiteregetett ruhákkal. Felmerül a kérdés, hogy most a lakást akarjuk bemutatni, vagy a hirdetésünk került rossz kategóriába?

Ez akkor a legrosszabb, ha még egy alaprajzot sem mellékeltek, mert ha az legalább megkapó elrendezésre utal, akkor van esélyünk a több érdeklődőre. Ha viszont a képből semmi nem derül ki, akkor a nézelődő nagy eséllyel inkább gördít egyet az egéren.

Vécét lehetőleg ne!

Főleg úgy ne, hogy a fedél és az ülőke felhajtott állapotban van. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a tisztaság és az esztétikum nem fontos, mert igenis lényeges szempont ez a fajanszoknál. Az viszont korántsem nyújt gusztusos látványt, ha hangsúlyosan tálaljuk egy vécécsésze meglétét, mert az ember igenis asszociál a „tudjuk mire".

Gondold végig: ha látod a fürdőszobai összképen, hogy az karbantartott, tiszta állapotú, kételkedsz a mellékhelyiség ugyanilyen állapotában? Ugye, nem? Még akkor sem, ha nincs róla külön kép. Ha pedig a fürdővel azonos helyiségben található, úgyis lehet teljes fotót készíteni, hogy nem premier plánban látjuk a vécét. És ekkor is persze úgy, hogy lehajtott állapotban van a fedele.

Rendetlenség

Senki nem gondolja azt, hogy élére hajtogatva kell tartanunk a mindennapi holminkat, meg pláne, hogy lábujjhegyen közlekedünk a lakásunkban. Itt azonban arról van szó, hogy ország-világ szeme láttára közzé teszed az intim szférádat.

Nem hiszem el, hogy legalább néhány perced ne lenne arra, hogy amíg lefényképezed a lakásod, legalább arra az időre el tudnád rakni a gép elől a mosatlan edényeket, a levetett ruhát, vagy letakarni a bevetetlen ágyat.
Aki viszont ilyen képet lát, annak nem a mindennapi élet jut eszébe, hanem egyszerűen az, hogy rendetlen lakásnak rendetlen a tulajdonosa és a dolgait is így kezeli. Miért keltenél benne bizalmat ilyen fontos kérdésben, mint egy ingatlanvétel?

Ha erre a néhány szempontra figyelsz, máris közelebb kerültél a sikeres eladáshoz. Sok szerencsét kívánunk hozzá!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL