KÖZÉRZET

Az alma szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai

Szerző:
Szabó Anna
Az alma hazánkban a leggyakoribb, legkönnyebben hozzáférhető gyümölcs. Az év minden szakában visszaköszön ránk a boltok polcairól, piacok standjairól - talán pont ezért felejtkezünk el róla, milyen értékes tápanyagokat tartalmaz. Teájával a láz és köhögés, pakolásával a ráncok ellen vehetjük fel a küzdelmet.

Az almafa a rózsafélék családjába tartozik, őshazája Közép-Ázsia, de csakhamar az egész Földön elterjedt. Már az ókori európai társadalomban is nagy megbecsülésnek örvendett – a görögök az istenek gyümölcsének tartották. Az almát nem csak fogyasztották, szinte minden részét felhasználták gyógyításra, sőt különböző varázslatok, a jövőbelátás, illetve az álomfejtés reményében.

Jelenleg egyetlen másik gyümölcsnek sem létezik annyi változata, mint az almának, és jó eltarthatósága révén frissen beszerezhető egész évben. Nem véletlen, hogy a népi gyógyászat a mai napig gyakran alkalmazza: számos különböző savat tartalmaz, melyek orvosilag igazoltan segítenek az emésztési zavarokban, vitamin-, vashiány esetében, illetve lúgosító hatása okán hatékonyan tisztítja az egész szervezetet.

100 g hámozatlan alma 144 mg kalciumot, 12 mg foszfort, 6,5 mg magnéziumot és 0,5 mg vasat, valamint 12 mg C-vitamint, 0,1 mg B6-vitamint, 0,5 mg E-vitamint, továbbá kisebb mennyiségben B1-, B2-, A-vitamint, niacint, és pektint tartalmaz.
Összetevői révén védi a gyomrot, a vérereket, tisztítja a beleket, a természetes savak pedig a szervezet méregtelenítésében támogatják a májat.

Felhasználása

- Emésztési zavarok ellen: Az alma székrekedés és hasmenés ellen is hatásos, attól függően, hogyan alkalmazzuk. A hámozatlan reszelt alma enyhén hashajtó hatású, a héjban található pektin ugyanis a belekbe jutva megduzzad, és megköti a vizet, így a belek tartalma felpuhul, és a salakanyag könnyebben távozhat a szervezetből. A hámozott reszelt alma ezzel szemben nagyszerűen alkalmazható hasmenés esetén. Egyensúlyba hozza az ásványi anyagok szintjét, és nyugtatólag hat az irritált belekre.

- Láz és köhögés ellen: 2 almát tisztítsunk meg, vágjuk fel vékony csíkokra. Öntsük le 3 dl lobogó vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Adjunk hozzá fél citrom levét, és ízlés szerint cukrot vagy mézet. Naponta néhányszor igyunk belőle egy csészével.

- Bőrfeszesítésre: Egy nagy, hámozatlan almát reszeljünk le, 1 dl sovány tejszínnel vagy tejföllel keverjük össze. Vigyük fel az arcunkra, nyakunkra, hagyjuk rajta 15 percig, majd langyos vízzel mossuk le. Ezt hetente 2-3 alkalommal végezzük.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL