KÖZÉRZET

Telefonunk rabságában - Nem beteges?

Szerző:
Szabó Anna
Ha végigsétálunk az utcán, felülünk egy buszra, bemegyünk egy boltba, melyik az a tevékenység amelyik leginkább jellemzi az embereket? Nem más, mint a mobiltelefon használata, amely nélkül a mai modern ember nem érzi magát teljesnek.

Olyan században élünk ahol a telefon megléte sokak számára legalább annyira fontos, mint a víz vagy a levegő. Hiszen mindennapi életünk egyik nélkülözhetetlen kellékévé nőtte ki magát. Képesek vagyunk vele feküdni és vele kelni, mintha közelsége egyfajta biztonságot sugározna.

Míg valamikor régen, még ritkaságnak számított ma már az sem meglepő, ha az alig iskolába induló kisgyermek már magával visz egy készüléket. Sokak számára még azt is nehéz elképzelni, hogy volt élet telefon nélkül.

Számos előnye mellett sajnos rengeteg hátránnyal is rendelkezik, ezért ha tudatosan nem figyelünk erre, egy láthatatlan lánc fog összekötni vele, amely megpecsételi mindennapjainkat.

Néhány előnye:

Pillanatok kérdése elérni rajta valakit, nagyon sok lényeges információ birtokába juthatunk használatával. Megnő a dolgokra való befolyásunk lehetősége, akkor is, ha nem vagyunk jelen, valamint olyan ismerősökkel is tudunk naponta kapcsolatot fenntartani, akik távol vannak tőlünk.

Telefon a mindennapokban

Ma már a telefon használata nem csak azt foglalja magába, hogy családunk, barátaink, munkatársaink elérhessenek minket, ha szükségük van ránk, és fordítva. Ennél már jóval nagyobbra nőtte ki magát, hiszen az emberek használják rajta a világhálót, fényképeket, videókat készítenek, játékokkal ütik el az időt és zenét hallgatnak.

Rabság vagy szabadság?

Azt, hogy kit is vert láncra ez a „csodafegyver" és, hogy valójában ki is szenved függőségben tőle nem is olyan könnyű feladat megállapítani. Szinte szünet nélkül minden nap használjuk, a 21. század legáltalánosabb és legtermészetesebb jelensége.

Legfőbb ismérvei egy telefonfüggő személynek, hogy csak akkor érzi jól magát ha mindig vele van, különben ideges és türelmetlen. Ha heves izgalom fogja el amikor megszólal, máskor pedig folyton babrál vele, és minden 5-10 percben rápillant. Ha hajlamos a telefon használatát nagyobb előnyben részesíteni, mint a szemtől szembeni, valós kommunikációt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy egyre gyakoribb az olyan társasági összejövetel ahol nincs 1-2 telefon az asztalon, amelyek néha néha elvonják a tulajdonos figyelmét az igazi beszélgetésről.

Hivatalos betegség?

Ez az úgynevezett és különös betegség már meg is lett keresztelve, és a nomofóbia nevet kapta, melynek jelentése félelem attól, hogy megfosztanak a telefontól, elveszik tőlünk.

Akik ebben a fóbiában szenvednek, rettegnek attól, hogy esetleg elhagyják, lemerülnek, alacsony térerő miatt nem tudják használni szeretett tárgyukat.

Olyan szoros köteléket képesek kialakítani amelyek érzelmi síkra terelődnek, akárcsak egy hús vér emberrel való kontaktus. Ez a betegség lehet, hogy elsőre nem tűnik olyan súlyosnak, hiszen manapság az az egyik legszokatlanabb dolog ha valakinek nincs telefonja. Azonban súlyos egészségügyi problémákat is eredményezhet, fizikai tünetek is előfordulhatnak, ha valami történik a telefonnal, mint például remegés, szédülés, pánikroham.

Bár a telefon nagyon hasznos, időnként nem árt hanyagolni és feltalálni magunkat a technikai kütyük világa nélkül is, ne feledjük, hogy az igazi emberi kapcsolatok sokkal fontosabbak.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL