KÖZÉRZET

A cukorbetegség nyomában - 1. rész

Szerző:
Szabó Anna
Cukorbetegségről akkor beszélhetünk, ha a sejtek valamilyen okból kifolyólag nem képesek felvenni fő energiaforrásukat, a glükózt, ami így a vérben halmozódik fel. Ha nem vesszük időben észre a betegséget és nem fordulunk orvoshoz, annak komoly következményei lehetnek a szervezetünkre. Fedjük hát fel együtt, két felvonásban a diabétesszel kapcsolatos ismereteket!

Alapismeretek

Mit csinál az inzulin?

A sejtek fő energiaforrása a glükóz, amelyet a legtöbb sejttípus az inzulin segítségével vesz fel a vérből. Tehát az inzulin csökkenti a vércukorszintet és segítséget nyújt a sejtek táplálásában. Ráadásul serkenti a glükóz, a zsírsavak és az aminosavak raktározását.

Honnan származik ez a hormon?

Egy kettős elválasztású mirigyben, a hasnyálmirigyben bizonyos sejtcsoportok helyezkednek el és ezeket Langerhans-szigeteknek hívjuk. Ezen sejtcsoport béta-sejtjei termelik a szervezet számára szükséges inzulint. Ha a hormon kellőképpen kifejtette a hatását és a vércukorszint csökken, akkor ezzel együtt mérséklődik a hasnyálmirigy inzulin kibocsátásának mértéke is.

Mi a máj szerepe?

A májnak kettős szerepe van a cukor anyagcseréjében. Egyrészt képes a cukrot tárolni, amit szükség esetén felszabadít, másrészt képes cukrot előállítani.

Mik a cukorbetegség hatásai?

A betegség miatt a sejtek nem képesek elegendő cukrot felvenni és így az energiaforrástól megvontan éheznek. Ennek kétféle oka lehet, ami alapján két típusba soroljuk a cukorbetegséget.

Miközben a sejtek nem jutnak energiaforráshoz, a vér cukorszintje egyre nő. A sejtek cukor hiányában képtelenek más anyagok lebontásából energiát nyerni. A normálistól eltérő állapot miatt csökkenhet a vér pH-ja. Ezen kívül mérséklődhet a fehérjeképzés és a fehérjehiány gyengeséget eredményezhet.

Egyes típusú cukorbetegség

Ebben az esetben az inzulintermelő sejtek pusztulása miatt nem termelődik inzulin, ami a cukrot a sejtekbe juttatná. Ez az állapot magas vércukorszintet eredményezhet, miközben a szervezet, a sejtek éhezése következtében, kénytelen mozgósítani a fehérje- és zsírtartalékait.

Jellegzetes tünetei a gyakori szomjúságérzet és vizeletürítés, a legyengülés, a fogyás. A vér cukorszintje magas értéket mutat és a vizelettel együtt cukor is távozik a szervezetből.

Kettes típusú cukorbetegség

Ezen típus esetén az inzulin cukorbejuttató képessége csökken, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki és a szervezet már nem képes elegendő inzulint termelni a normális működéshez. Az inzulin hatásának csökkenésével a szervezet megpróbálhatja a hormon termelését fokozni, de ez nem folytatható a végtelenségig. A hasnyálmirigy kimerülhet a megterhelő munkában és csökkenhet az inzulintermelő képessége. Ezen felül az inzulin hatékonysága is tovább romolhat. Ha valaki kettes típusú cukorbetegségben szenved, fennállhat a veszélye annak, hogy nem veszi időben észre a betegséget, mivel ebben az esetben a vér cukorszintje fokozatosabban emelkedik és a tünetek is másak. Ezért lehet fontos a megfelelő és rendszeres szűrővizsgálat. Rizikófaktora lehet a magas vérnyomás, a túlsúly, az életkor, az egészségügyi állapot és a genetikai tényezők, például a családban előfordult cukorbetegség. Jellegzetes tünetei a bakteriális bőrfertőzések, a bőrelváltozások, a gombásodás, a nehezen gyógyuló sebek, a gyakori fertőzések, a különböző szájbetegségek. A vércukorszint emelkedésével az 1-es típusú cukorbetegség tünetei is megjelenhetnek, így tehát a gyakori szomjúságérzet és vizeletürítés, mely során a vizelettel cukor is távozhat, valamint a súlyvesztés.

Néhány hosszú távú következmény

A cukorbetegség későbbi szövődménye lehet az érelmeszesedés, a szívinfarktus, valamint az agyi infarktus. Mérséklődhet az érzőidegek működése és ez úgynevezett néma infarktushoz vezethet, mely során a beteg észre sem veszi a szívinfarktus lezajlását, így az esetre csak később derülhet fény. A végtagok vérellátása romolhat és a sejtek pusztulásnak indulhatnak, ami ha súlyos mértékeket ölt fokozhatja az amputáció szükségességét.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL