GASZTRO

Paradicsomos mártogatós

Szerző:
Szabó Anna
Ha vendégeket vársz és nincs ötleted, hogy milyen előételt készíts vagy csak az esti rágcsálni valódat tennéd különlegessé, akkor ezzel a mártogatóssal nyert ügyed lesz, mert igen finom kiegészítője a ropogtatnivalóknak. Az elkészítése egyszerű, és saját ízlésed szerint alakíthatod, hogy mennyire legyen fűszeres vagy csípős a végeredmény.

 

Hozzávalók:

1 kg érett paradicsom
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
3-4 babérlevél
Chili paprika
2 kávéskanál só
1 kávéskanál fekete bors
1 teáskanál oregánó
5 dkg barna cukor (2 és fél evőkanálnyinak felel meg)

+ízlés szerint:1-1 kávéskanálnyi kömény és koriander

Elkészítés:

1. A vöröshagymát vágd apró kockákra, a paradicsomokat miután megmostad elegendő nagyobb darabokra szelni.

2. Egy fazékban pirítsd üvegesre a hagymát, majd add hozzá a paradicsomot, a babérlevelet, a feldarabolt chili paprikát és egészben a megtisztított fokhagyma gerezdeket is.

3. Fedő alatt a paradicsom, közepes lángon kb. 35 perc alatt puhára párolódik, de ne felejtsd el időnként megkevergetni. Ezután jöhet hozzá a cukor, a só, ízlés szerint további fűszerezek is (bors, oregánó, koriander, kömény). A fűszerezés után még kb 10 percig sűrűsödésig kell főzni.

4. Az elkészült keveréket vedd le a tűzről, várd meg míg langyosra hűl, aztán pedig jöhet a turmix amely pépes állagúra aprítja.

A mártogatóst még saját ízléses szerint tovább fűszerezheted, amennyiben intenzívebb ízhatást szeretnél elérni, ha a csípősebbet kedveled, akkor egy kevéske apróra vágott chili paprikát is bátran rakhatsz még hozzá.

5. Ezután nincs más hátra, mint jól zárható üvegekbe tölteni.

Felbontás nélkül nagyjából egy hónapig eláll hűvös és sötét helyen. Felbontás után pedig hűtőszekrényben tároljuk.

Tipp: Tálalható zöldségekkel: (Répa, zellerszár, kígyóuborka) Sós ropogtatnivalóval: Chipsz, tortilla chipsz, olasz ropi (Grissini)

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL