KÖZÉRZET

Az éltető írás - Gyógyszerként is funkcionál?

Szerző:
Szabó Anna
Érezted már azt, hogy olyan gondolatok kívánkoznak ki belőled, amelyeket úgy elmondanál valakinek, de valami mégis meggátol benne? Talán a félelem és kudarc veszélye, vagy az, hogy legféltettebb titkaidat megoszd bárkivel is? Ilyenkor érdemes papírt és tollat ragadni és szavakba önteni örömödet, bánatodat, kételyeidet, vágyaidat.

 

Írni nemcsak szórakoztató és csodálatos érzés, de egyben gyógyító hatású is, hiszen minden ember vágyik arra, hogy legbensőbb vagy akár hétköznapi gondolatait megossza valakivel. Nem kell ahhoz nagy írónak lenni, hogy megtapasztaljuk azt amit már kutatások is alátámasztottak, hogy az írás nemcsak művészet de egyben „gyógyszerként" is megállja a helyét.

Tudományos magyarázat

Az elmúlt évek kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy leírni azt, ami nyomja lelkünket igenis hasznos dolog.

Az írás pozitív hatásairól szóló vizsgálatokat elsők közt James W. Pennebaker amerikai szociálpszichológus végezte el két immunológus szakértővel. A kísérleti alanyok diákok voltak akik életük egyik legsokkolóbb élményét kellett szavakba önteniük, majd ezt követően összehasonlították másokkal. Az eredmény pedig, hogy immunaktivitásuk jelentősen nőtt a nem író társaikhoz képest. Ezeket a fiatalokat tovább figyelték és ezt észlelték, hogy a kutatásokat követően egyre kevesebb alkalommal keresték fel az egyetem egészségügyi központját, mint korábban. Innentől bontakozik ki a „gyógyító írás ", mint kutatási irányzat.

A gyógyító írásban résztvevő személyek testileg és lelkileg is egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá váltak, a tanulmányi eredmények is pozitív irányba haladtak felfele.

Az írás gyógyitó hatása nincs összefüggésben az iskolai végzettséggel, hiszen amikor valaki belső gondolatai veti papírra csupán önmagával „száll harcba", és önmagához mérten kerül a megértés és elfogadás állapotába.

Azok a személyek akik inkább pozitív dolgokról írtak és háttérbe szorították a negatív érzelmeket idővel egészségesebbnek bizonyultak, mint akik ezt fordítva csinálták, ami érthető hiszen aki túl kevés negatív dolgot említ meg, az vagy nem tárulkozik ki teljes mértékben, vagy számára nem fontos eseményt írt le.

Ez a módszer azok életét gazdagítja igazán akik az írás általa képesek mély belátásra és megértése jutni, hiszen amit megértünk azt el is fogadjuk, tehát sikerül lezárnunk. Amikor egy számunkra traumatikus élmény megszűnik tabu témának lenni, csökken a jelentősége és lassan megszűnik létezni, és már nem nyomja szívünket, nem tér vissza rossz emlékként.

Ahhoz, hogy megértsünk valamit néha érdemes többször is megismételni, és mivel elsősorban magunknak írunk nem a végeredmény a lényeg hanem maga a folyamat.

Miért jó írni?

Az írás gondolatterelő, van úgy, hogy lelkünk annyira zavaros, hogy magunk sem értjük mi zajlik körülöttünk, a szavak viszont segítenek rendszerezni. Segít jobban megismerni önmagunkat, különösen régi írásaink újraolvasásakor hatásos, amikor rádöbbenünk arra mintha egy ismeretlen ember írta volna. Egy bizonyos konfliktust segít más szemszögből is megérteni, és végül fejleszti az íráskészséget, valamint egy kis odafigyeléssel helyesírásunkat is tökéletesre csiszolhatjuk.

Az írás szembesít a valósággal, segít a problémák megoldásában és megértésében. Ha félünk a kritikától, semmisítsük meg alkotásainkat, hiszen nem a végtermék a fontos, hanem maga a folyamat.

Ne sajnáljuk az időt, hiszen az írás az élet ajándéka ezért bátran alkossunk saját magunk vagy a világ számára.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL