Közeledik azonban a farsang, és lassan gyártani kéne a fánkokat. Van egy módszer, amellyel a rengeteg zsírt, olajat és cukrot ki lehet hagyni a folyamatból. Ezt a módszert hoztam el ma nektek.
Hozzávalók
• 250 g finomliszt
• 250 g teljes kiőrlésű liszt
• 50 g light margarin vagy kókuszzsír
• 70 g ízesítő (xilit, eritriol, cukor, kinek mi tetszik)
• 3 dkg friss élesztő, vagy fél csomag instant élesztő
• kiskanál méz
• 2 db tojássárgája
• 3 dl tej
• lekvár
• finomra őrölt xilit, vagy porcukor a szóráshoz
Elkészítés
Langyos mézes tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, a margarint és a tojásokat pedig elkeverjük benne. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, és addig dagasztjuk a tésztát, amíg nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edény falához. Ha a dagasztás ellenére ragacsos marad, akkor még egy kis liszt mehet bele.
Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük, ez körülbelül egy félórás várakozási időt jelent. Ezután átgyúrjuk a megkelt tésztát, és kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy pohárral tetszőleges méretűre szaggatjuk. A megadott mennyiségből 30-32 darab közepes nagyságú fánk fog kijönni.
A kiszaggatott korongokat sütőpapírral kibélelt tepsire, szellősen sorakoztatjuk fel, mert még kelni fognak sütés közben. Az ujjunkkal mélyedéseket nyomunk a közepükbe, ezekbe tesszük a kb. mokkáskanálnyi lekvárt (mivel én nem sütésálló lekvárt használtam, utólag kentem a tetejükre, úgy is finom). Előmelegítjük a sütőt, közben a tepsiben hagyjuk kelni még egy kicsit a fánkokat. Gázsütőben 160-165 fokon kb. 20 perc alatt kész.
Tálaláskor porcukorral, vagy finomra darált édesítővel ízlés szerint szórjuk meg.
Tuti tipp!
Készíts otthon Dr. Oetker pudingporból pudingot, és töltsd meg azzal fánkjaidat. Kevesebb benne a cukor, mint a lekvárban, és sokkal finomabb is (legalábbis szerintem).
OLVASS TOVÁBB!
Mit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
Nem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK