KÖZÉRZET

Minden, amit a vashiány okozta vérszegénységről tudni kell!

Szerző:
Szabó Anna
A vashiány okozta vérszegénység napjainkban népbetegségnek számít. Az érintettek 80%-a nő – a menstruáció, terhesség, szoptatás miatt fokozottabb vasbevitelre van szükségünk. Ha te is ebben szenvedsz, vagy meg akarod előzni, íme, néhány jó tanács, és gyógynövénytea ennek kezelésére, megelőzésére!

Először is, tisztázzuk: a vérszegénységnek több kiváltó oka lehet – a vörösvérsejtek örökletes genetikai hibái, vörösvérsejteket megtámadó kórokozók, de leggyakrabban a vas felszívódási zavara, vagy alacsony bevitele áll a háttérben. A megfelelő bevitelt legtöbbször helyes táplálkozás mellett sem sikerül elérni. Ilyenkor kell táplálék-kiegészítőkhöz, vitaminokhoz, gyógynövényekhez fordulni (kialakult vérszegénységnél természetesen orvosi konzultáció után, mivel ilyenkor már célzott vaspótlás szükséges).

Tünetei rendívül sokfélék, amikből először talán nem is a vérszegénységre gondolunk. Könnyen hihetjük, hogy csak a stressz, tavaszi fáradtság, egyéb kellemetlen állapottól, ám nem betegségből fakadnak, így sokan későn mennek el orvoshoz, mikor már az étrendváltoztatás nem elég. Ha fennállnak ezek a tünet együttesek, mindenképp keressük fel az orvost: fáradékonyság, fázékonyság, gyengeségérzet, fülzúgás, látászavarok, szédülés, csökkent teljesítőképesség, ájulás-érzés, ingerlékenység. A bőr – főképp a szájzug – fájdalmas berepedezése, hajhullás, törékeny körmök, száraz, sápadt, viszkető bőr.

De „mennyi az annyi"?

A napi táplálékkal együtt bevitt vasmennyiség: menstruáló nőknek 15 mg, várandós anyukáknak 30 mg, férfiaknak 12 mg. Csakhogy, ha még sikerül is megközelíteni az ideális napi mennyiséget, a vas felszívódását sok minden gátolja: sok rost fogyasztása-főleg, ha vas tartalmú étellel egy étkezésen belül fogyasztjuk-, szójafehérje, tehéntej, tea, kávé nagy mennyiségű és/vagy rendszeres fogyasztása, hüvelyes növények gyakori vagy nagy mennyiségű fogyasztása, és a vegetáriánus étrend. Az állati eredetű táplálékból kinyert vas felszívódása 15%, míg a növényiből kinyert csupán 2-8%.

Azonban a húsfogyasztás növelése mellett az aszkorbinsav bevitelével növelhetjük a vas felszívódását: ha a vegetáriánus életmódot folytatók kellőképpen odafigyelnek a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök, zöldségek fogyasztására, és az aszkorbinsav rendszeres szedésére, akkor kiküszöbölhetik ezt a problémát, ugyanis 1 g hús hatása egyenértékű 1 g aszkorbinsav hatásával.

Az aszkorbinsav minden patikában hozzáférhető por formájában, ám vigyázzunk: gyomorsav-túltengésben szenvedők, vagy reflux betegek elővigyázatosan alkalmazzák – ugyanis növeli a gyomorsav-termelést.

Lássuk tehát, a magas vastartalmú ételek listáját

Állati eredetű ételek: tojás, libamáj, sertésmáj, marha szinte minden része (felsál, bélszín, belsőségek-elsősorban máj), vörös húsok, pulykahús, bárányhús, szardínia, tonhal, kagyló, rák.

Növényi (eredetű) ételek: teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, barna rizs, szárazbab, köles, búzacsíra, spenót, sóska, borsó, vöröshagyma, lencse, répa, kelkáposzta, gomba, mák, ribizli, szamóca, körte, szárított gyümölcsök, diófélék – dió, mogyoró, mandula, kesu, etc., valamint jó minőségű étcsokoládé (a kakaóbab magas vastartalma miatt minél magasabb kakaótartalmút válasszunk).

Végül két gyógyteakeverék, amik segítenek megelőzni, illetve a már kialakult vérszegénység gyógyulását gyorsíthatják, panaszait csökkenthetik:

A receptekben szereplő számok a súlyarányokat jelentik – ha teáskanállal akarod kimérni, evőkanállal, vagy grammban - ezeket a számokat, arányokat használd!

E. Mayer keveréke:

Csalánlevél 50
Cickafarkfű 50
Ürömfű 50
Ezerjófű 50
Borókabogyó 50
Borsosmentalevél 30

Lengyel Fo-No keverék:

Csalánlevél 20
Kálmosgyökér 20
Málnalevél 20
Kökényvirág 20
Gyermekláncfű-gyökér 20

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL