REJTÉLY-MISZTIKA

Nostradamus rejtélyes jóslatai - avagy mit hoz az idei év?

Szerző:
Szabó Anna
Vannak, akik hisznek Nostradamus jóslataiban, de akad számtalan kételkedő is. A csillagász sokszor „ködösen” fogalmazott, így többször bele lehet adott szituációt magyarázni az írásaiba. A fals költemények megjelenésével pedig rengetegen bedőlnek a hamis jóslatoknak. Ami biztos, a jövendőmondó orvosnak pedig nem véletlenül maradt fent a neve a mai napig.

Nostradamus (vagyis Michel de Nostredame) az 1500-as évek francia reneszánszának ismert alakja. IX. Károly udvari orvosaként szolgált, ám emellett csillagász-asztrológusként is tevékenykedett. Aminek viszont hírnevét köszönheti az látnoki képessége, amely a ma emberét is elgondolkodtatja, és kérdések feltevésére sarkallja.

Pár évvel ezelőtt nagyon felkapott lett egyik jóslata, amelyet állítólag gróf Zrínyi Miklós „rendelt meg" 3000 ezüstért. Viszont Nostradamus centúriáit ismerve, igen eltért a többitől, illetve azelőtt egy szó sem esett arról, hogy írt volna Hungaricus néven jóslatot Pannóniáról.

Hogy az egész fikció, azt maga az igaz szerző vallotta be könyvében, melyben ezt írta:

„A fenti sorok szerzője Szentmihályi Szabó Péter. Semmi köze Nostradamushoz, de még csak a XIX. századhoz sem. A magyar Nostradamus, azaz a híres francia jós magyarországi jövendöléseinek gyűjteménye 1996-ban jelent meg először. Magamat fordítóként tüntettem csak fel, s a történet szerint a különös kéziratot egy francia könyvbe kötve találtam. A jóslatokat eszerint Nostradamus kortársa, gróf Zrínyi Miklós, a szigetvári hős rendelte volna. Most, az új kiadásban talán megbocsátható, ha immár szerzőként emlékezem vissza a fogantatásra. A magyar politika- és kultúrtörténet e néha őszinte, néha görbe tükre sok olvasót megtévesztett, mert komolyan vették a jóslatokat és néha bizony igen komolyan vettem én magam is, hiszen sci-fi íróként mindig foglalkoztatott a jövő rejtélye és a jövőkutatás lehetősége."

Habár nyilvánvalóan ez csak egy kitaláció volt, találkozhattunk már olyan esetekkel, amikor Nostradamus jóslata igenis, valóra vált. Medici Katalin gyakran kikérte jövendöléseit, tanácsait pedig megfogadta. De férje, II. Henrik makacssága felülkerekedett mindennemű óvintézkedésen, ami később a halálához vezetett:

„Az ifjú oroszlán felülmúlja az öreget
Harci mezőn páros viadalban:
Arany kalitban kidöfi a szemét.
Két csapás/seb egy/első, aztán meghal, kegyetlen halállal."

Ha a második világháborúra gondolunk, betűtévedéssel ugyan, de már konkrét nevet is kaphatunk:

Éhségtől dühödt vadállatok fognak átúszni a folyókon
a csatatér nagyobb része Hister ellen lesz,
vasketrecben vonszolják a nagy embert, míg
Németország gyermeke semmit sem tart tiszteletben." (II. 24)

És milyen jóslatok beteljesülését várhatjuk 2015-re? Vagy hiszünk benne, vagy nem. Mindenesetre jövőre levonhatjuk majd a következtetéseket.

1.) Hatalmas földrengés az USA-ban, mely óriási katasztrófával fog járni.
2.) Olaszországban kitör a Vezúv, ami Európában más országokra is hatással lesz.
3.) Globális pénzügyi válság.
4.) A halottak felkelnek sírjukból, mert nincs több hely a pokolban.
5.) Feltalálják a fiatalság elixírjét.
6.) Ledől a fal, amely az emberek és az állatok kommunikációja között áll.
7.) Megszűnik az adó és az illeték egyes nyugati országokban

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL