SZÓRAKOZÁS

Mitől népszerű a Szürke ötven árnyalata?

Szerző:
Szabó Anna
A 2012-ben megjelent könyv hamar bestseller lett és a kiadók, valamint Hollywood filmesei versenyezni kezdtek a megfilmesítés jogaiért. De meddig tart a tündérmese és hol kezdődik a valóság?

 

E. L. James angol írónő legfőbb életművének a Szürke ötven árnyalatai – trilógiát tekinthetjük. (Folytatásai: A sötét ötven árnyalata; A szabadság ötven árnyalata) A romantikusnak induló mű kezdetén úgy érezhetjük magunkat, mint álmainkban, amikor várjuk, hogy a lovag fehér lovon eljöjjön értünk, őrülten belénk szeressen és magunkkal vigyen. Nos, a könyvben/filmben sincs másként. Christian Grey minden nő álma: milliárdos, jóképű és van benne valami titokzatos, ami rögtön rabul ejti az egyetemista Anastasia Steele-t. Egy interjú kapcsán találkoznak és fokozatosan ismerjük meg mindkét karaktert. Lehetne egyszerű lányregény is boldog happy end-del. Ám a „mese" nem ér véget annál a résznél, amikor a páros összejön. Folytatódik tovább... és így jutunk el az ágyjelenetekig. Christian a nőt akarja, a saját feltételei szerint. Ana enged a vonzalomnak, s közben felfedezi magában, hogy ő is vágyik az efféle együttlétekre.

Az írónő könyve már a tartalmából kifolyólag is hamar népszerűvé vált. Kiadása óta 51 nyelvre fordították és több mint 100 millió példányt adtak el belőle nyomtatott és digitális formában egyaránt. Így a trilógia bekerült minden idők leggyorsabban és legnagyobb példányszámban fogyó könyvei közé. Sokáig ment a találgatás, hogy ki játszhatná el Christian Grey szerepét. Több színész neve is felmerült, míg végül a szerencsés Jamie Dornan lett. Ezzel a szereppel sikerült kitörnie és egy olyan karaktert megformálnia, akire a való életben nem hasonlít. Ugyanis Jamie már boldog családapa, aki óvja családját a nyilvánosságtól.


Anastasia Steele –t Dakota Johnson játssza, akinek ugyancsak ezzel sikerült végérvényesen meghódítani a filmvásznat. Tehetségét ismert szüleitől is örökölte, hiszen Don Johnson és Melanie Griffith szintén remek színészek.


Visszatérve a történetre, a könyv sikere az erős szexualitásban rejlik. Mert lehet, hogy sokan tagadják, mégis olvasnak vagy néznek efféle dolgokat. A legősibb módja annak, hogy kifejezzük vágyainkat. És persze se nőket, se férfiakat nem hagy hidegen.
A második rész borítóján található maszk hatása megkérdőjelezhetetlen. Olyannyira, hogy a népszerű szexuális cikkeket árusító portálokon kimondottan a filmhez köthető eszközöket árulnak. Így a filmet is népszerűsítik, másrészt eladhatóbbá tudják tenni termékeiket. Legyen szó síkosítóról, óvszerről, a filmben szereplő kötélről, nyakkendőről, álarcról, szemtakaróról vagy bilincsről.

 

 

Hagynád, hogy hatalmába kerítsen a vágy és megismerd a mindent elsöprő érzést? Kitörnél a szexuális konzervativizmusodból? Akkor mindenképpen neked való!

Ha a könyv tetszett, akkor biztosan a film is fog. De még nem késő, hogy a bemutatóig kezedbe vedd és magad éld át Ana kalandjait!

Magyarországi filmbemutató: 2015. február 12.


Ne feledd, a könyvek mindig lebilincselőbbek, mint a film!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL