FOGYÓKÚRA

A lapos has titka - Mit csinálsz rosszul?

Szerző:
Szabó Anna
Mi nők, az esetek nagy százalékában azért fogunk bele valamilyen diétába, mert lapos hasat szeretnénk. Ez az az ok, amiért nekiállunk böngészni a neten, gyorsan eredményes kúrák után kutatva, és ez az, amiért minden áldott nap, egyre elkeseredettebben készülünk neki, hogy legalább 100 felülést csináljunk. Mert attól majd biztosan előbukkannak azok a bizonyos kockák.

 

Nem titok, hogy minden nő esztétikusabbnak találja, ha a hasa nem gyűrődik össze kis úszógumikba, amikor leül, vagy lehajol. A pasik többségét – már amennyire az én tapasztalatom mutatja – azonban hidegen hagyja a dolog. Van rajtad egy kis oldalhusi? Örömmel a két ujja közé csippenti, vagy megharapdálja. Ők nem csinálnak kardinális problémát a dologból, velünk ellentétben. Érthető azonban, ha ez téged nem nyugtat meg. „Kit érdekelnek a pasik? Én saját magam miatt akarok fitt lenni!" Helyes döntés – saját magunk formálásának ugyanis akkor lesz a legnagyobb foganatja, ha nem valaki másért, hanem magunkért változtatunk.

Amit nagyon fontos tudnod, hogy a pocakod nem fog eltűnni, csak azért, mert mindennap csinálsz egy-két felülést. És nem, még akkor sem, ha több százat. A hasadon lévő zsírréteg ugyanis nem fog leolvadni onnan, csak azért, mert az alatta lévő izmot erősíted, sőt, idővel még nagyobb darabnak fogsz tűnni, mert a szorgos haspréselgetés megvastagítja az izmaidat. Ahhoz, hogy karcsúbb legyél, nem elég csupán sportolni, el kell kezdened megfelelően étkezni. Sok fitnesz szakértő előszeretettel hangoztatja, hogy az életmódváltás mindössze 30%-át kell kitennie a mozgásnak, a többi 70% a helyes étkezésen múlik. Ez az, amit sokan elfelejtenek, és emiatt küszködnek annyit a fogyással.

Nézzünk négy példát, milyen hibákat követünk el, amelyek nem engednek közelebb az áhított alakhoz!

Spájzolás


A spájzolás azokra jellemző, akik mozognak ugyan egy keveset, és megpróbálkoznak ilyen-olyan egészséges étrenddel, de egyszer-egyszer becsusszan egy tábla csoki, vagy egy fél üveg nutella. Ők azok, akik a „biztonság kedvéért" mindenféle édességből bespájzolnak, megenni természetesen nem akarják őket, de ki tudja, mit hoz a jövő. Ha te is olyasvalaki vagy, akit elcsábít az édesség látványa, és a fiókból kivillanó csoki papírtól máris beindul a nyáltermelésed (nem beszélve a fantáziádról), akkor jobban teszed, ha nem is vásárolsz ilyesmit. Hidd el, ha a hidegben csak azért kell felöltözni, hogy csokit vadássz magadnak valamelyik sarki boltban, úgysem fogod megtenni!

Stresszevés

Akik gyakran szoronganak, azoknál fordulhat elő, hogy ezt a szorongást különféle pótcselekvések formájában próbálják levezetni. Amíg mások a körmüket rágják, addig a stresszevők nassolásba fojtják az idegességüket. A csokoládé köztudottan megemeli a szervezet endorfin szintjét, emellett pedig a stressz csökkentésére is kiválóan alkalmas – a mértéktelenség azonban elég hamar láthatóvá válik. Ha te is nagyon rágörcsölsz a dolgokra, és azt veszed észre, hogy ilyenkor már tömöd is magadba a vigasz-szénhidrátot, legjobb, ha tartasz magadnál egy csomag rágót, és amikor rád tör a rághatnék, egyszerűen csak bekapsz egyet belőle. Amikor pedig több időd van, a stresszt próbáld meg inkább mozgás formájában levezetni. Nem könnyű ugyan elhagyni a rossz szokásokat, és áttérni más módszerekre, de hidd el, hosszú távon mind az egészséged, mind az alakod szempontjából megéri majd.

Berögzültség

Nem mindenkinek van ideje eljárkálni edzőtermekbe, közös fitneszedzésekre, sőt, még futni sem. Ők azok, akik otthon, a gyerek délutáni szundija alatt, vagy amíg két ügyintézés között lefő a kávé, elvégzik ugyanazokat a berögzült gyakorlatukat. Még ha helyesen is táplálkozol, egy idő után le fog állni a súlycsökkenés, és bizony az a fránya pocak lesz az, ami utolsónak ott marad. Ne ragadj le egyetlen beváltnak hitt gyakorlatnál, sőt, azt mondanám, ha lapos hasat szeretnél, nem elég folyton a felüléseket végezni, kell hozzá egy kis ugri-bugri, ami felpörgeti a szervezetedet, és még az anyagcserédet is felgyorsítja.

Rendszertelen, rossz táplálkozás

Egyszer egy edzés után az öltözőben elkaptam egy beszélgetésrészletet, amelyben két lány azt vitatta meg, hogy nem is éri meg edzeni, mert hiába járnak már egy hónapja minden héten aerobikozni, nem történik semmi. Az a remek ötletük támadt, hogy felhagynak az egésszel, és inkább koplalással érik el a kívánt hatást, attól úgyis látványosabban ugrik a mérleg nyelve. Na mármost, amennyiben lapos hasat szeretnél, ez a legeslegrosszabb megoldás. A koplalással belassítod a saját anyagcserédet, emellett a szervezeted a kevés bevitt táplálék miatt tartalékolásra kapcsol, hiszen tudja, hogy nem jut egyhamar tápanyaghoz. Ezek után minden falat, amit lenyelsz, elraktározódik, arról nem is beszélve, hogy amíg te örülsz, hogy a mérleg 70 helyett 65 kg-ot mutat, addig a szervezeted az izmaidat bontja le, a zsírraktáraidhoz hozzá sem nyúl. Végül pedig nem, hogy feszes nem lesz semmid (hiszen izmaid nem maradnak), de még löttyedtnek is fogsz tűnni a vészraktárban gyűlő zsírpárnácskáktól.

És végül, ne akarj mindent rögtön és azonnal. A testnek idő kell, hogy formálódjon, de ha kitartó vagy, és nem csalsz semmiben, idővel látni fogod a végeredményt.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL