LELKIPATIKA

Elfojtott agresszió

Szerző:
Szabó Anna
Ismerős az, amikor a magadba fojtott érzelmek vulkánszerűen törnek elő lelked mélyéből és agresszív módon jelzed ezt a külvilág felé?

 

Az agresszív viselkedésmód jelen van a mindennapi életünk számos területén: óvodában, iskolában, munkahelyen, otthon, az utcán. Tehát egy olyan dologról beszélünk, ami nemcsak a felnőttek, de sajnos egyre több fiatal életébe is beférkőzött. Egyes állítások szerint az agresszióhoz a csecsemők azon felismerése vezet, hogy ez a fajta viselkedés a legtöbb esetben megoldja a fennálló problémáit, hiszen ha elkezd sírni vagy rugdalózni a szülő azonnal felveszi, ami által megoldódik a baj.

Milyen egy agresszív ember?

Egy agresszív ember olyan cselekedet végrehajtója, ami valakinek vagy valaminek kárt, sérelmet illetve fájdalmat okoz, tehát egy negatív és szándékos viselkedésformát foglal magába. A világ legtermészetesebb dolga, hogy néha haragosak vagyunk, hiszen ahogyan a pozitív dolgok is, mint például a szeretet vagy kedvesség is hozzánk tartozik az élethez, úgy ez is. Azonban senki sem születik agresszív személynek, az élet megpróbáltatásai, a család, a barátok, a társadalom mintájára alakul ki bennünk ez az érzés.

Kiváltó okai

Ahhoz, hogy harcba szálljunk ellene rendelkeznünk kell néhány információval az agresszió okairól, hátteréről, bár ez személytől függő. Íme, néhány ok:


- Pozitív családi értékrend hiánya, anya-gyermek kapcsolat negatív megélése, elhanyagoló, rideg nevelés, szeretethiány
- Öngyülőlet, alacsony önértékelés, félelem attól, hogy nem felelünk meg az elvárásoknak
- Önismeret hiánya. Minél távolabb kerülünk attól, hogy megvalósitsuk álmainkat, terveinket, valamint felvállaljunk dőntéseinket a külvilág fele
- Tehetetlenség érzése, amikor szinte semmi nem alakul az elképzeléseink szerint
- Sehova tartozás érzése, szabályok nem ismerete, visszautasítottság


Harcolj ellene!

A szocializció során tanuljuk meg kezelni az agressziót, legyen szó jó vagy rossz érzésekről. Ám ha elfojtod, akkor különböző betegségeket hívsz életre, ezért nem szabad elfutni előlük, hiszen előbb-utóbb úgyis megtalálnak. Nem kell mindig magadra vállalni a „jó gyerek" szerepét, tetteidet ne a bűntudat vezérelje. Kiélni valamit sokkal jobb és egészségesebb, mint magunkban elfojtani.

Van, aki számára az egyik legjobb fegyver a harag leveztésére a beszélgetés, hiszen minden ember vágyik arra, hogy csak rá figyeljenek néha, míg másoknak a rendszeres sportolás ad megoldást a stressz levezetésére, hiszen közben nagyon sok fölösleges negatív energiától lehet megszabadulni.

Ha dühös vagy, állj meg egy percre

Keresd meg önmagadban azokat a helyzeteket, történéseket, melyek miatt haragot érzel és játszd le önmagad számára indulatok nélkül, teljesen nyugalomban, majd próbáld megemészteni és feldolgozni. Ezáltal egy célirányos személyiség leszel, aki képes megoldani a problémáját.

Az agresszió képes egyaránt építő és romboló energiákat is megmozgatni, ezért csak óvatosan vele. És ne feledd, hogy a harag az egyik legrosszabb tanácsadó, és a harag csak haragot szül. Vállad fel önmagad mindig, minden helyzetben, hiszen lehetetlen, hogy mindenki szeressen. Szeresd önmagad, hallgass olyan zenét, ami számodra megnyugtató hatással bír, összpontosits a harmoniára és a békére.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL