GASZTRO

Körtés-almás Tatin

Szerző:
Szabó Anna
A francia eredetű Tarte Tatin, azaz a fordított torta elsőre bonyolultan hangzik, de elkészítése igen egyszerű, a végeredmény pedig nagyszerű! Az Újév jegyében pedig egy egészségesebb recept alapján készíthetjük el ezt a körtés-almás finomságot.

 

Hozzávalók:

• 25 dkg tönkölybúza liszt
• 10 dkg vaj
• 10 dkg barna cukor
• 1 közepes db alma
• 1 közepes db körte
• 1 dl víz
• 1 csipet só

Elkészítés:

1. A lisztet a sóval keverjük össze egy megfelelő méretű tálban, majd dolgozzuk össze a vajjal. Figyeljünk, hogy mogyorónyi darabokra törjük szét a vajat.

2. Ezután a tál közepébe készítsünk egy mélyedést, és öntsük bele az 1 dl vizet. Gyúrjuk össze a tésztát, amíg puha nem lesz.

3. Nyújtsuk ki a tésztát téglalap formájúvá egy deszkán. A téglalapot először hajtsuk be a bal széléről a közepéig, majd a jobb szélét hajtsuk rá a balra. Ezután az összehajtott tésztát tegyük 10 percre a hűtőbe pihentetni.

4. A pihentetés után ismét nyújtsuk ki, és ismételjük meg a téglalapok hajtogatását még két alkalommal.

5. Ezután ismét nyújtsuk ki a tésztát és gyúrjuk egy vastag koronggá. Közben készítsük el a karamellt. Forraljuk fel egy lábasban a cukrot 1 dl vízzel. Hevítsük, amíg el nem érjük a karamellszínt, majd keverjük el jól.

6. Ezután a sütőformába öntsük bele a karamellszószt, majd tegyük rá a gyümölcsöket és végül helyezzük a kész tésztánkat a gyümölcsökre. Süssük 20 percig 200 fokon, majd még 20 percig 150 fokon a süteményünket.

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL