KÖZÉRZET

A reflux tünetei - Így bánj el a gyomorégéssel!

Szerző:
Szabó Anna
Érezted már azt, hogy egy kiadós étkezés után savas íz van a szádban és égető fájdalom a gyomorszájadnál ? Ez bizony az egyik jele annak a tünetnek amit úgy hívunk, hogy gyomorégés avagy más néven reflux, ami a 10 leggyakoribb betegség egyike a világon.

Mikor beszélünk gyomorégésről avagy refluxról ?

A reflux nem konkrétan egy betegség, hanem egy panasz ami különböző betegségeket hordozhat magában. Abban az esetben ha a gyomor savas tartalma visszakerül a nyelőcsőbe, mivel olyan sok savat termel, hogy a záróizom nem tud megfelelően zárni, és ennek következtében kimarja annak belső falát és létrejön az a tünet amit ismertebb nevén gyomorégésnek hívunk. A sav mivel irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját egy kellemetlen égő érzést produkál.

Mik a tünetei ?

 Mellkasi fájdalom
 Étkezés utáni fájdalom, ha a gyomor túl van terhelve
 Rekedtség, a hangszalagokat is megtámadhatja
 Keserű, kellemetlen íz a szájban
 Torokfájás, ami nemcsak a megfázás jele lehet, különösen abban az esetben ha étkezés után történik és nem társul hozzá más tünet, mint például a tűszentés akkor nagy valószínűséggel az
 Felfokozodot nyáltermelés
 Köhögés, melynek oka, hogy a sav bekerül a tüdőbe

Melyek azok a zavaró tényezők amelyek okozzák, létrehozzák ?

Sajnos rengeteg olyan tényező van amely befolyással van e kellemetlen tünet kialakulásában, ide tartozik a rendszertelen étkezés, nassolás lefekvés előtt, túl sok alkohol, kávé és szénsavas italok fogyasztása. Nagyon forró ételek, túlsúly, különböző fűszeres, zsíros ételek nagy mennyiségű bevitele a szervezetbe, menta, csokoládé, hagyma, foghagyma, tehát ajánlott ezeket mind elkerülni vagy csak kismértékben fogyasztani.

Nassolás lefekvés előtt, ami azért káros mivel ülés közben a gravitáció segít megőrizni az ételt a gyomorban, ha pedig elveszítjük ez megszűnik és könnyebben megtörténhet, hagyjunk időt a gyomornak mielőtt aludni térünk.

Mit tehetünk?

Szerencsére van gyógymód rá, annak ellenére, hogy a felnőttek több, mint felénél havonta egyszer jelentkezik és szinte minden negyedik ember életében jelen van, a legtöbb esetben mégsem fordulunk orvoshoz, szakemberhez, inkább otthon keresünk rá megoldást.

Azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy elővigyázatossággal megelőzhető, szembe szegülhetünk „vele", ezáltal pedig elkerülhetjük ezt a kellemetlen érzést.

Az egyik legfontosabb dolog az, hogy mellőzük a „zabálást", naponta együnk akár 6-7 alkalommal is, de kisebb mennyiségű ételt, és azt rágjuk meg jól.

A legegyszerűbb dolog amit elsőre megtehetünk ha megiszunk egy pohár vizet, sokan embernek segít az ha rak bele szódabikarbonát is.

Ajánlott lefekvés előtt meginni egy pohár gyógyteát, majd a párnát megemelni, hogy a fejünk magasabban legyen a testünknél. Továbbá a tej, keksz, krumpli, dió, krémsajt is mind mind olyan dolgok amik semlegesíthetik.

Azonban ha mégsem vállnak be az otthoni praktikák akkor érdemes orvoshoz fordulni hiszen szükség lehet gyógyszeres kezelésre, hiszen más betegségek is kialakulhatnak általa.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL