GASZTRO

Csodalencse

Szerző:
Szabó Anna
A lencse fogyasztását hazánkban az Újévhez kötik leginkább, hiszen a hiedelem szerint, az év első napján elfogyasztott lencse szaporaságot, gazdagságot és anyagi jólétet eredményez. Az ünnepi fogyasztásán kívül kerülhetne gyakrabban is az asztalunkra, mert bár, magas az energiatartalma, rendkívül tápláló zöldségféle, ezért érdemes vele közelebbről is megismerkedni.

 

A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövény, amely a Földközi-tenger vidékéről származik, Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették, és jelenleg Ázsiában termesztik a legnagyobb mennyiséget, Indiában közel 50 féle lencsét ismernek.

A lencse étrendi hatása sokkal jobb a borsónál és a babnál, és több vele kapcsolatos tény is megerősíti, hogy érdemes gyakrabban felkerülnie a családi asztalra. Lássuk, melyek ezek:

- Fehérjetartalma rendkívül magas (25-28%), s mivel jól emészthető szabad formában tartalmazza az emberi szervezet számára fontos esszenciális aminosavakat, rendszeres fogyasztása különösen javasolt vegetáriánusok számára.

- Alacsony zsírtartalma (1-2%) miatt elenyésző a vele felvett koleszterin mennyisége.

- Szénhidráttartalma jelentős (közel 60%), viszont a nagy rosttartalmának köszönhetően lassan szívódik fel, a glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

- A lencse béltisztító hatásáról is ismert, amely barna rizzsel párosítva méregtelenítő is egyben.

- Mivel a benne lévő cukrok (raffinóz és stachióz) puffasztó és bélgáztermelő hatásúak, sokan kerülik a fogyasztását, azonban ha a főzővizet legalább egyszer cseréljük, megelőzhetjük ezt.

- Magas A-vitamin tartalma miatt fogyasztása kedvez a szemnek, védelmet biztosít a szabad gyökök ellen, így immunerősítő hatású.

- A lencse magas B1-, B3-és B5-vitamin tartalma miatt segíti a szénhidrát és zsíranyagcserét, az izmok képződését és segít megőrizni kedélyállapotunkat.

- Kiemelhetjük még kálium, mangán, cink és vas tartalmát, egy csészényi lencse pedig folsavszükségletünk majd 90%-át fedezi, ezért kiváltképp javasolt várandós kismamák számára.

A lencsét Angliában és Indiában megőrlik és lisztet készítenek belőle és ételek alkotórészeként felhasználják. Indiai éttermekben találkozhatunk lepényszerű formájával is, melyet előételként fogyasztanak, különböző édes mártásokba mártogatva. Hazánkban leginkább leves és főzelék formájában ismert, de az elkészítési módokat mindig bővíthetjük és kísérletezhetünk szabadon, hiszen ettől lehetnek még színesebbek a napjaink.

Jöjjön akkor néhány finom recept.

{KEPGALERIA}

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL