KÖZÉRZET

Csináld magad - Gyógyfüves álompárna

Szerző:
Szabó Anna
Nehezen alszol el? Alvás közben sokszor felébredsz, és akár órákba is telhet, míg visszaalszol? Esetleg valamelyik barátodra, családtagodra jellemzőek a fentiek? Ha a válasz igen, akkor íme, egy egyszerű és hagyományos megoldás a problémára.

 

A gyógynövények alkalmazásának régi hagyománya az "álompárna". Noha a tudomány sokáig nem vette komolyan, ma az újra felfedezett aromaterápiával kapcsolatban ismét ráirányul a figyelem. Amennyiben ugyanis igaz az, hogy citromfűlevél, komló (komlótoboz) és a levendulavirág mindenekelőtt az illóolajuk révén fejtik ki nyugtató hatásukat, akkor egyenesen ideális, ha ezeket a hatóanyagokat belégzés útján fogadjuk magunkba. A valóban hatásos gyógyfüves párnát tehát citromfűlevéllel, komló- és levendulavirággal és orbáncfűvel kell megtölteni. Ezután azt a fejpárna alá esetleg a fejpárnára helyezzük a lényeg, hogy fej közelében legyen.


Ha a kisbabák nem tudnak elaludni, és sokat sírnak, ez legtöbbször attól van, hogy has- vagy fogfájás, netán egyéb kellemetlen érzés gyötri őket. Ilyenkor a pocira rakott, komlóval és kamillával megtöltött párna gyakran csodát tesz. Többféle receptúra is létezik, amely alapján meg lehet tölteni egy ilyen párnát, lássunk néhányat.


Kamilla – levendula – citromfű párna


Ez a legegyszerűbb, mert a hozzávalókat bármelyik patikában vagy drogériában könnyen be tudjuk szerezni, és mindegyik alapanyagból ugyanannyit kell beletenni. Ez attól függ, mekkora párnát szeretnénk csinálni: tehetünk mindegyikből 1-1-1 evőkanállal, de ebben az esetben a legideálisabb, ha 3x40 grammnyit használunk.


Komló – macskagyökér - levendula párna

Ez már egy erősebb keverék. Itt a levendulából használjuk a legtöbbet, macskagyökérből pedig a legkevesebbet: levendulából mérjünk ki 50 grammot, komlóból 40-et, a macskagyökérből 30-at.


Ha könnyen hozzá tudunk jutni szárított gyógynövényekhez, érdemes a legtradicionálisabb receptet kikeverni: használjunk 20 g somkórót, és ugyanennyi citromfűlevelet, illetve 15 g narancsvirágot, és ugyanennyi kamillavirágot, levendulát, és rózsaszirmot. Bár néhány összetevőt nem túl könnyű az év ezen szakában beszerezni, de aki teheti, annak mindenképpen ki kell próbálnia: garantáltan nyugodt álmai lesznek, és csodás illat fogja belengeni a szobát.

Végül, ami a párnát illeti


Ha nem akarunk varrással vesződni, akkor hobbiboltokban kaphatóak natúr lenvászonból készült kis zsákocskák, amelyek száját össze lehet húzni, és szorosan megkötni, így még véletlenül sem szóródhat ki a keverék, könnyen és gyorsan elkészülhetünk. Ez annyiban praktikusabb a varrott párnánál, hogy ha már nem érezzük elég intenzívnek az illatokat, nem elég erős a hatás, akkor könnyen kicserélhetjük a tölteléket. Ezt a cserét érdemes 2-3 hetente megejteni. Ügyes kezű, vállalkozó szellemű, kreatív Olvasóink természetesen maguk is varrhatják, díszíthetik kedvükre a párnát, de fontos, hogy vagy zsák formát szabjunk ki, vagy lássuk el zipzárral a párnát, hogy az alapanyagok cseréje, frissítése könnyen és zökkenőmentesen történhessen. Amennyiben nem áll módunkban 2-3 hetente újratölteni, úgy jó minőségű illóolajat is csepegtethetünk az anyagra.

 

Fontos!


- Ha valamelyik gyógynövény még ismeretlen a számodra, használat előtt elengedhetetlen, hogy allergiapróbát végezz: 1 dl forró vízben áztass ki belőle egy evőkanálnyit, majd ha kihűlt, a koncentrátummal néhányszor töröld át a csuklód/karod egy részét, és várj 24 órát. Ha semmilyen allergiás reakció nem jelenik meg, akkor bátran használhatod, ellenkező esetben – még enyhe bőrpír esetén is – vedd ki a keverékből!
- A levendula ritka esetben néhány emberre élénkítő, frissítő hatással van, tehát ezt előtte érdemes külön kipróbálni egy csésze nem túl erős levendulatea elfogyasztásával.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL