FÉSZEK

A nappali kialakítása, Feng Shui segítségével

Szerző:
Szabó Anna
Mint az a nevéből is kiderül, nappalaink nagy részét ebben a helyiségben töltjük. Itt találkozunk vendégeinkkel, itt gyűlik össze a család, ebben a térben szoktunk kikapcsolódni.

Mindenekelőtt érdemes kijelölni egy olyan helyiséget amely kellően világos, jól szellőztethető, barátságos és tágas. Lehetőségeink szerint, ez a helyiség legyen a leginkább rendben tartva. Míg a hálószobára vagy a gardróbra egyszerűen rácsukhatjuk az ajtót, addig a nappali legyen egy mindenki számára átjárható és harmonikusan stabil képet nyújtó szoba.


A tér rendezése

Nagyon fontos, hogy a szoba közepét ne foglalja el semmi. Erre azért is van szükség, hogy a térérzetet tágítsuk-növeljük, illetve ne akadályozzon minket a szabad közlekedésben.

Ebben a helyiségben ne vigyük túlzásba a berendezést, ne zsúfoljuk tele túl sokféle dísztárggyal, bútordarabbal. Próbáljuk meg elkerülni, hogy ebben a helyiségben túlzottan felhalmozódjanak a tárgyaink, csak a mindennapi használatra, illetve a szoba stílusához leginkább passzoló tárgyainkat tartsuk benne.


A szoba pihenő övezete mindenképpen legyen kényelmes, több ember számára is helyet kínáló térrész.


Az ülőgarnitúrák jobban kombinálhatóak és a későbbiekben segítik a tér átrendezését, amennyiben több egyedülálló darabból állnak, pl. fotelek, székek, kanapék vagy szófák. Figyeljünk arra, hogy ezekről a pihenőhelyekről jól látszódjon a tér közepe. Az általuk felvett alakzat viszont szinte bármilyen lehet, akár kör vagy szögletes elrendeződésű.


A komfortérzet szempontjából kisebb asztalokat érdemes elhelyezni (dohányzóasztal), melyek praktikusabbak, ha tárolórészekkel vannak ellátva ahol elhelyezhetjük leggyakrabban használt tárgyainkat, pl. távirányító, hamutál, könyvek , újságok stb.



Az ülősarkok

Az ülősarkok területét növényekkel és kellemes hangulatot biztosító helyi megvilágításokkal tehetünk még otthonosabbá. Legjobb, ha háttal a falnak ülünk, különben bizonytalan érzést válthat ki egy olyan elrendezés, ahol minden kis zörejre hátra kell fordulnunk. Különösen előnytelen ajtónak háttal elhelyezkedni. Kerüljük továbbá, hogy az ülőhelyeket átlósan egy sarokba állítsuk. Emiatt úgy tűnhet, mintha a rajta ülőt összenyomnák a falak.

A legjobb érzetet az keltheti, ha a sarkok irányába tekintünk.

A szoba akkor a leghasználhatóbb, ha délnyugati vagy nyugati fekvésű, így mindig kellően világos lehet mert a természetes fény sok energiát ad. Tárgyaink is jobban érvényesülnek, így kellemes atmoszférában tölthetjük a napjainkat. Minél nagyobb egy nappali, annál ideálisabb az energia áramlása.

Ha nincs elég nagy terünk, javíthatunk rajta tükrökkel, fehér falakkal és minél világosabb berendezéssel. Ám, ha azonban túl nagy ez a helyiség, előfordulhat, hogy a csi energiája elvész benne. Ilyen esetekben célszerű térelválasztókat használni amelyek különböző méretű ideálisan kisebb tereket képeznek.

Minél kerekebb formájú, gömbölydedebb tárgyak és bútordarabok kerülnek a nappaliba, annál pozitívabb a csi hatása. Az éles, szögletes formák a negatív hatásokat érvényesítik. Ha mégis csak szögletes bútorokkal rendelkezünk, ellensúlyozhatjuk puha anyagokkal, párnákkal, terítőkkel, gömb formájú dekorációval és kerek levelű növényekkel. Kerüljük az éles vagy kiálló szegélyeket, hegyes levelű növényeket, főleg ha azok levelei a pihenő helyiségre mutatnak.


Burkolatok

Az ideális padlóburkolat a parketta. Nem akadályozza az energiaáramlást, sőt nagyon kedvező fa-energiát áraszt és meleg színével anyaga természetességével harmóniát sugároz. Ha járólappal van borítva nappalink, használjunk kisebb szőnyegeket, hogy melegebbé varázsolják a teret.

A padlószőnyeg használata nem ajánlott, mert egészségtelen lehet a könnyen lerakódó por miatt, illetve elnyeli a csi energiáját.


Formák, anyagok

Az elektromos eszközök szintén negatív csit árasztanak még kikapcsolt állapotban is, ha van rá lehetőségünk próbáljuk ezeket elrejteni (ez különösen a hálószobában ajánlott).

A bútorok kiválasztásánál szintén a kerek formák a legmegfelelőbbek, illetve a természetes anyagok (az üveg, a fém, márvány, fényes műanyag) nagyon hidegnek hat, és kellemetlen zörejek keletkezhetnek használatuk során. Az asztalok környékén legyen elég tér a lábunknak, az áttetsző asztallapok miatt vendégeink 'ugrásra készen' érzik magukat, ezért használjunk terítőket vagy természetes anyagú alátéteket. A negatív kisugárzásokat növényekkel vagy akváriummal ellensúlyozhatjuk.

E helyiség akkor tűnhet a legpozitívabbnak, ha világos, meleg természetes színek dominálnak benne, pl. világossárga, barátságos rózsaszín, világos föld színek, meleg narancs és pasztell színek.


Növényeinket természetesen helyezzük el, de lehetőleg sötét, kihasználhatatlan zugokba helyezzük, de semmiképp se olyan helyekre ahol hegyes tűleveleik ránk szegeződhetnek.


Mesterséges megvilágítás

Az esti órákban, borongósabb napokon és évszaknak megfelelően válasszuk az alábbiakat. Télen a legideálisabb a gyertyafény, de sajnos nem mindig elegendő. Használjunk sok helyi megvilágítást. Ha az ablaküvegek mindig tiszták és ragyognak, a napsugarak még könnyebben áthatolhatnak rajta.

Ne zárjuk el a fény útját túl sok növénnyel, vastag anyagú függönyökkel, használjunk finomabb anyagokat és világosabb tónusú sötétítő függönyöket. A legjobb azonban kisebb terekben kerülni a sötétítő függönyöket, használjunk inkább redőnyt.

Ha az ablakok és az ajtók egymással szemben állnak, a pozitív energia könnyen távozhat, ennek megakadályozására alkalmazzunk könnyű térelválasztókat, kisebb polcokat, ablakképeket, szélcsengőket vagy növényeket.




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL