GYERMEK

A tévé a gyermeked legjobb barátja?

Szerző:
Szabó Anna
A média világa egyre jobban hatalmába kerít, nem kegyelmez se kicsiknek se nagyoknak, mindenhol jelen van. Ezért nem árt, ha a szülő tisztában van azzal, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a tévézésnek.

 

Míg régen a gyerekek az idő nagy részét a szabadban töltötték, alig lehetett őket behozni vacsorára, ma már sajnos a játszóterek egyre üresebbek, sok gyerek a média világában él, ami által a személyes tapasztalatokat a képernyőn keresztül szerzik meg, ami nagyban eltér a valóságtól. Minden gyereknek szüksége van arra, hogy saját maga által felfedezze az erősségeit és gyengeségeit, hogy mi az amihez tehetsége van, mi érdekli, a tévé viszont korlátozza őket a valóság igazi megtapasztalásában.

A túlzott tévézés hátrányai

Nagyon sok szülő korlátlan lehetőséget engedélyez gyermeke számára, hiszen az annyira leköti őt, hogy órákig zavartalanul elvan, ami idő alatt kényelmesen el tudja végezni a a házimunkát. Azonban minél többet tölt egy gyerek a tévé előtt annál nagyobb az esély arra, hogy az iskolában figyelemzavaros problémái lesznek.

Ha nem tartjuk be a korhatárokat, a rengeteg erőszak, amit a televízió közvetít agresszív és erőszakos viselkedést eredményez, beférkőzik a személyiségébe. Egy gyerek számára csak 7 éves kora után kezd tudatosulni az, hogy lényeges különbség van a valóság és fikció között.

Kései beszédfejlődést is eredményezhet, akadályozza a szókincs előrehaladását, ha a készülék állandóan be van kapcsolva.

Kreatív gyilkos! – míg gyermekünk a felolvasott mesék által használja a fantáziáját, elképzeli a szereplőket és a cselekvést , addig a tévében minden készen a szeme elé tárul, a színes karakterekkel teli rajzfilmek erre nem hagynak lehetőséget.

Előnyei

A sok negatív dolog ellenére jó oldala is van a tévézésnek, lehet szórakoztató és oktató jellegű, általa különböző kultúrák, országok életébe nyerhetnek betekintést, megismerkedhetnek a természettel, állatokkal stb. Tehát lehet úgymond jó pedagógus, ha vigyázzunk a mértékletességre, mivel nem mindegy, hogy mit és mennyit nézi a gyerek.

Mikortól és mennyit ajánlott?

Egyesek szerint 2 éves korig nem ajánlott, míg mások azt javasolják, hogy még egy év szükséges, vagyis 3 éves korig a gyerek egyáltalán ne nézzen tévét, azon felül is pedig maximum napi 1 órát. Jó, ha a média csak nagyon kevés mértékben férkőzik be az életébe, hiszen az egészséges és szociális fejlődés útjába állhat. Egy olyan kisbabának, aki tévézik, későbbre csúszik a kognitív és nyelvi fejlődése, különösen akkor, ha felnőtteknek szánt műsort néz, tehát az sem jó, ha nem nézi, csak néha-néha odapillant játék közben - ez is megzavarhatja.

Együtt!

Ha van rá lehetőség, nézzük együtt a televíziót, hiszen nagyon sok olyan fiktív tartalom lát napvilágot, ami egy olyan gyermek számára, aki nem rendelkezik kellő tapasztalattal, valóságnak tűnik. A rengeteg kérdést, ami felmerül az ő kis világában, jó, ha van, aki elmagyarázza - hogy mi volt a valóság és mi nem, el kell mondani és megértetni kicsinyünkkel. A gyerekek másképp értelmezik a tévében látottakat, mint a felnőttek.

Bár szabhatunk határokat, de teljes mértékben úgysem tudjuk megakadályozni, ezért nem árt, ha nem vesszük félvállról a dolgot. Gyermekünk érdekét tartva szem előtt, szabjuk meg szigorúan azt, hogy milyen műsorok lesznek engedélyezve, heti hány órát, hogy ne menjen el a kedve az aktív tevékenységektől sem, mint például a rajzolás, hintázás, futkározás stb. Szigorúan a korosztályának megfelelő adást nézze, oktató és erőszakmentes jelleggel, a legjobb, ha mi magunk választjuk ki neki, akár gyerekkorunk legkedveltebb meséit.

Tudatosan figyeljünk arra, hogy ne a tévé legyen gyerekünk „dajkája"! Annak ellenére, hogy minden fiatal életében jelentős szerepet játszik, de ma már nem olyan a hatása és jelentősége, mint régen, amikor fő jellemzője nem az erőszak és az üzleti célok vezérlése volt.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL