Egy örömteli esemény szellemében eltöltött közös családi étkezés során általában eltérő kategóriába sorolt táplálékok egyidejű, gyors és nagy mennyiségű bevitele a jellemző. Ez sajnos azzal járhat, hogy az egyik akadályt állít a másik emésztésének az útjába és egyik sem emésztődik meg kellőképpen. A rendellenes működés pedig utat nyithat az olyan ártalmas mikroorganizmusok számára, amik tovább fokozhatják az emésztés romlását. Ilyenkor elénk kerülhetnek olyan túl zsíros és fűszeres ételek, amiknek bőséges és rövid időn belül történő elfogyasztása szintén megviselhet bennünket.
Emésztőrendszerünk számos tényező miatt károsodhat. Ilyen faktor lehet például a régóta tartó helytelen táplálkozás, a kevés mozgás, az egyes vitaminok és nyomelemek hiánya, valamint a vírus vagy a baktérium okozta fertőzés. A káros szenvedélyek, mint például a túlzott cigaretta, az alkohol, vagy a kávé is roncsolhatja ezt a fontos szervezeti egységet. Ezeken kívül romboló befolyással lehetnek még bizonyos gyógyszerek mellékhatásai, a helytelenül tárolt élelmiszerekben elszaporodó kórokozók, és a sérült nyálkahártya vagy felborult bélflóra miatti gombás, esetleg más fertőzések. Ezen belső rendszer panaszainak hátterében állhat akár a lelki eredetű stressz vagy a szorongás, és megbetegedései lehetnek örökletesek is.
Ha más országba szeretnénk utazni, akkor ügyelnünk kell az ottaniak számára természetesnek vehető, ám a számunkra idegen baktériumokra. Valamint érdemes felfigyelnünk azokra a táplálékokra, amelyekre érzékenyek vagyunk és ezeket elkerülnünk.
Az egészségünk megőrzéséhez és helyreállításához fontos lehet a gyomor nyálkahártyájának védelme, és sérülése esetén a regenerálása. Emellett a gyulladások megelőzése és megszüntetése, a megfelelő emésztés feltételeinek megteremtése, a normál mikroflóra támogatása, a puffadás gátlása, illetve az egészséges székletrendezés.
Segíthetnek megszüntetni a felfúvódást, a gyomor-, bél- és epebántalmakat, a görcsöket, sőt még a teltségérzetet is. Jó szolgálatot tehetnek az emésztés serkentésében és szélhajtóként. Az ánizs gyenge hashajtóként használhat, míg a borsmenta javíthatja az étvágyat, csökkentheti a hányingert és gyorsíthatja az anyagcserét.
Ez a növény megnyugvást adhat gyomorrontás, hányinger, puffadás, valamint a gyomorsav szintjének megemelkedése esetén. Ezenkívül javíthatja az emésztést, serkentheti az máj- és epeműködést. Szélhajó, illetve izzadást fokozó hatása is lehet.
A gyömbér gyökerének illóolaj tartalma is igazi csodának minősülhet az olyan kínzó tünetek enyhítésére, mint a már említett gázfelhalmozódás, a nyálkahártya irritációja, az emésztési zavarok, a rosszullét és a hányinger. Ez a növény gyomorerősítőként, étvágyjavítóként, görcs- és fájdalomcsillapítóként hathat. Továbbá elősegítheti az emésztést. A gyömbértea erjedésgátló hatásának köszönhetően visszafoghatja a bélgázok kialakulását.
A kamillában lévő illóolajok gyulladást gátlóak lehetnek, ezáltal alkalmazhatjuk a tápcsatorna gyulladással járó megbetegedéseire.
Ez a két fantasztikus hozzávaló, nemcsak a sütemények ízéhez járulhat hozzá, hanem az emésztőrendszer teljességéhez is. A fahéj rendbe hozhatja az étvágyat, az emésztést, mi több a gyomor erősségét is.
A mák a béltartalom fellazításával, illetve a bélcsatorna letisztogatásával óvhatja meg a belek higiéniáját. Ráadásul megvédheti a túlzott savtermelésnek kitett nyálkahártyát, amellett hogy a hasi görcsöket is csillapíthatja.
Segítséget nyújthat a bélflóra egészségessé tételében és a bélműködés szabályozásában. Eredményes lehet a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, a mell, valamint a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében. A levele pedig gyomorfekély esetén nyújthat támogatást.
A rostban gazdag ételek jól jöhetnek a bélgázosodás megelőzésénél és az emésztés megfelelő működésének beállításánál. Ha nem viszünk be elég rostot, akkor ez a hibánk gátolhatja a salakanyag teljes értékű kiürülését a szervezetünkből. Az élelmiszerekben fellelhető jótékony rostok a bélflóra harmonikus rendjének megtartásában állhatnak mellénk.
Lényeges, hogy fokozatosan és mértéktartóan növeljük a növényi rostok bevitelét, valamint kerüljük az esti rostban gazdag ételeket, amik a késői órákon erjedési folyamatokat indíthatnak el. A rostok hatása a visszájára fordulhat és puffadás, illetve görcsök léphetnek fel.
Érdekünkben állhat, hogy többször, de kevesebbet együnk egy nap és mindig jó alaposan rágjuk meg a falatot, ezzel is elősegítve az emésztés munkáját. Mozogjunk rendszeresen és kimérten, mivel a mozgás serkentheti az emésztést, valamint a belek normális összehúzódását, vagyis a perisztaltikát. Emellett, mivel a lelki eredetű dolgok is okozhatnak panaszokat, figyeljünk oda a szorongás és a stressz levezetésére. Írjunk naplót, relaxáljunk, jógázzunk, és mindenekelőtt fogadjuk el önmagunkat.
OLVASS TOVÁBB!
Új trend a vitaminfúzió
Megérkezett az intravénás egészségfokozó....
KÖZÉRZETMi az a szendvicspozíció?
Aki középvezetői pozícióban van, annak egyszerre több érdekeltséget is figyelembe kell vennie....
KÖZÉRZETPszichológus
Minden, amit pszichológus témában tudni érdemes....
Vigyázat! A testbeszéded megakadályozhatja, hogy jó benyomást kelts
A munkahelyi viselkedésünk tudat alatt sokat elárul rólunk másoknak. Íme, néhány jó tanács a szakértőktől!...
KÖZÉRZETNő a tét! - avagy újraélesztés mindenkinek
A Mentőalapítvány új kampányfilmjében főszerepben a nők újraélesztése....
KÖZÉRZETA pilates gépek világának felfedezése
Bővítsd a gyakorlatok körét az eszközalapú edzésekkel!...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK