KÖZÉRZET

Az emésztőrendszer védelmében

Szerző:
Szabó Anna
Az ünnepi asztalok bőséges kínálata az ízek kavalkádjából származó örömök mellett veszélyeket is hordoz magával, ugyanis a szertelen falatozás negatív hatással lehet az emésztésünkre. Ez és még sok minden más árthat emésztőrendszerünk egészségének és okozhat kellemetlen tüneteket. Szerencsére ezekre is van megoldás!

 

Áldás és átok


Egy örömteli esemény szellemében eltöltött közös családi étkezés során általában eltérő kategóriába sorolt táplálékok egyidejű, gyors és nagy mennyiségű bevitele a jellemző. Ez sajnos azzal járhat, hogy az egyik akadályt állít a másik emésztésének az útjába és egyik sem emésztődik meg kellőképpen. A rendellenes működés pedig utat nyithat az olyan ártalmas mikroorganizmusok számára, amik tovább fokozhatják az emésztés romlását. Ilyenkor elénk kerülhetnek olyan túl zsíros és fűszeres ételek, amiknek bőséges és rövid időn belül történő elfogyasztása szintén megviselhet bennünket.


Mik okozhatják még az emésztőrendszer károsodását?


Emésztőrendszerünk számos tényező miatt károsodhat. Ilyen faktor lehet például a régóta tartó helytelen táplálkozás, a kevés mozgás, az egyes vitaminok és nyomelemek hiánya, valamint a vírus vagy a baktérium okozta fertőzés. A káros szenvedélyek, mint például a túlzott cigaretta, az alkohol, vagy a kávé is roncsolhatja ezt a fontos szervezeti egységet. Ezeken kívül romboló befolyással lehetnek még bizonyos gyógyszerek mellékhatásai, a helytelenül tárolt élelmiszerekben elszaporodó kórokozók, és a sérült nyálkahártya vagy felborult bélflóra miatti gombás, esetleg más fertőzések. Ezen belső rendszer panaszainak hátterében állhat akár a lelki eredetű stressz vagy a szorongás, és megbetegedései lehetnek örökletesek is.


Ha más országba szeretnénk utazni, akkor ügyelnünk kell az ottaniak számára természetesnek vehető, ám a számunkra idegen baktériumokra. Valamint érdemes felfigyelnünk azokra a táplálékokra, amelyekre érzékenyek vagyunk és ezeket elkerülnünk.


Mi a feladatunk?


Az egészségünk megőrzéséhez és helyreállításához fontos lehet a gyomor nyálkahártyájának védelme, és sérülése esetén a regenerálása. Emellett a gyulladások megelőzése és megszüntetése, a megfelelő emésztés feltételeinek megteremtése, a normál mikroflóra támogatása, a puffadás gátlása, illetve az egészséges székletrendezés.


A gyógynövények értünk vannak


Ánizs és borsmenta


Segíthetnek megszüntetni a felfúvódást, a gyomor-, bél- és epebántalmakat, a görcsöket, sőt még a teltségérzetet is. Jó szolgálatot tehetnek az emésztés serkentésében és szélhajtóként. Az ánizs gyenge hashajtóként használhat, míg a borsmenta javíthatja az étvágyat, csökkentheti a hányingert és gyorsíthatja az anyagcserét.


Citromfű


Ez a növény megnyugvást adhat gyomorrontás, hányinger, puffadás, valamint a gyomorsav szintjének megemelkedése esetén. Ezenkívül javíthatja az emésztést, serkentheti az máj- és epeműködést. Szélhajó, illetve izzadást fokozó hatása is lehet.


Gyömbér


A gyömbér gyökerének illóolaj tartalma is igazi csodának minősülhet az olyan kínzó tünetek enyhítésére, mint a már említett gázfelhalmozódás, a nyálkahártya irritációja, az emésztési zavarok, a rosszullét és a hányinger. Ez a növény gyomorerősítőként, étvágyjavítóként, görcs- és fájdalomcsillapítóként hathat. Továbbá elősegítheti az emésztést. A gyömbértea erjedésgátló hatásának köszönhetően visszafoghatja a bélgázok kialakulását.


Kamilla


A kamillában lévő illóolajok gyulladást gátlóak lehetnek, ezáltal alkalmazhatjuk a tápcsatorna gyulladással járó megbetegedéseire.

A sütemények kedvelt alapanyagai


A fahéj és a mák


Ez a két fantasztikus hozzávaló, nemcsak a sütemények ízéhez járulhat hozzá, hanem az emésztőrendszer teljességéhez is. A fahéj rendbe hozhatja az étvágyat, az emésztést, mi több a gyomor erősségét is.


A mák a béltartalom fellazításával, illetve a bélcsatorna letisztogatásával óvhatja meg a belek higiéniáját. Ráadásul megvédheti a túlzott savtermelésnek kitett nyálkahártyát, amellett hogy a hasi görcsöket is csillapíthatja.


Egy kiváló zöldség – a káposzta


Segítséget nyújthat a bélflóra egészségessé tételében és a bélműködés szabályozásában. Eredményes lehet a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, a mell, valamint a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében. A levele pedig gyomorfekély esetén nyújthat támogatást.


Rostok


A rostban gazdag ételek jól jöhetnek a bélgázosodás megelőzésénél és az emésztés megfelelő működésének beállításánál. Ha nem viszünk be elég rostot, akkor ez a hibánk gátolhatja a salakanyag teljes értékű kiürülését a szervezetünkből. Az élelmiszerekben fellelhető jótékony rostok a bélflóra harmonikus rendjének megtartásában állhatnak mellénk.


Lényeges, hogy fokozatosan és mértéktartóan növeljük a növényi rostok bevitelét, valamint kerüljük az esti rostban gazdag ételeket, amik a késői órákon erjedési folyamatokat indíthatnak el. A rostok hatása a visszájára fordulhat és puffadás, illetve görcsök léphetnek fel.


Fontos lehet még...


Érdekünkben állhat, hogy többször, de kevesebbet együnk egy nap és mindig jó alaposan rágjuk meg a falatot, ezzel is elősegítve az emésztés munkáját. Mozogjunk rendszeresen és kimérten, mivel a mozgás serkentheti az emésztést, valamint a belek normális összehúzódását, vagyis a perisztaltikát. Emellett, mivel a lelki eredetű dolgok is okozhatnak panaszokat, figyeljünk oda a szorongás és a stressz levezetésére. Írjunk naplót, relaxáljunk, jógázzunk, és mindenekelőtt fogadjuk el önmagunkat.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL