A kukoricakenyeret vagy a kukoricamálét régen hús mellé ették a balkán egyes régióiban, manapság viszont a mind divatosabb húsmentes konyha hatására teljesen új változatai jelentek meg ennek a hagyományosan hús mellé való kenyérfélének. A „proja" néven ismert kenyeret eredetileg kukoricalisztből, sütőporból, zsírból, sóból és ásványvízből készítették és minden nap fogyasztották. Manapság már jobban kedveltek a tojással készült változatai, ennek pedig az alapreceptjét ki lehet toldani kedvünk szerint jobbnál jobb hozzávalókkal vagy fűszerekkel.
Hozzávalók
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
2 bögre kukoricaliszt
2 tojás
1 tasak sütőpor
1 kiskanál só
4 kanál olivaolaj a tésztához
olivaolaj a sütéshez
1 joghurt
Elkészítés
Egy mély tálba beletesszük a két fajta lisztet, a sót és a sütőport, egy 2 decis kisbögrében pedig vizet melegítünk. Közben a sütőt is bekapcsoljuk, hogy mire mi elkészítjük a tésztát, már előmelegített legyen 200 fokon. Amikor a víz már majdnem forró, levesszük a tűzről és lassan hozzáadjuk a lisztekhez. Nem az egész bögre vizet, először csak egy keveset, éppen annyit, hogy keverni lehessen a masszát, majd utána hozzáadjuk a 2 tojást, a joghurtot és az olivaolajat, és csak ezután adunk hozzá még vizet - amennyi kell, hogy egy közepesen sűrű tészta legyen. Általában 1 vagy 1,5 deci elég. A tepsit kiolajozzuk, beleöntjük a tésztát és 200 fokon sütjük, körülbelül 50 percig. Tűpróbát alkalmazunk fél óra sütés után. Amikor kisült, egy ideig állni hagyjuk a tepsiben. Legjobb, ha félig kihűlt állapotban kezdjük szelni a kockákat, de az sem baj, ha teljesen kihűlt.
Lenmagos:
2-3 kiskanál lenmag
kurkuma ízlés szerint
Túros:
4-5 kanál friss tehéntúró
2-3 kanál pörkölt szezámmag
Almás:
1 reszelt alma, lehetőleg savanyúbb fajta
1 kiskanál kakaó
3-4 kanál barnacukor (só ebbe a változatba csak egy csipetnyi kell)
Szendvicses változat:
Erre a lenmagos való. Kettőbe vágunk egy kocka lenmagos kukoricamálét, mindkét oldalát megkenjük vajjal és vékonyra szelt retekdarabokat teszünk rá.
OLVASS TOVÁBB!
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Ingyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
GASZTROKávéfüggő vagy? Így tudsz kitörni belőle!
A forró italok sok koffeint tartalmaznak. A leszokás róluk sokak számára elképzelhetetlen, pedig nem kell annak lennie....
GASZTROAz új avokádószkenner már a boltban megmondja, mennyire érett darabbal van dolgod
Svájcban már kell tapizni az avokádót, mielőtt felvágnád....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK