GASZTRO

Variációk délszláv kukoricamáléra

Szerző:
Szabó Anna
A délszláv konyha említésével azonnal a különféle húsos ételekre gondolunk, mint amilyen például a csevapcsicsa is. Azonban az ortodox vallási előírások végett az év egyharmadában egyes balkáni népek húsmentesen kötelesek étkezni, ezért egy igen érdekes és gazdag húsmentes konyha is létrejött náluk.

 

A kukoricakenyeret vagy a kukoricamálét régen hús mellé ették a balkán egyes régióiban, manapság viszont a mind divatosabb húsmentes konyha hatására teljesen új változatai jelentek meg ennek a hagyományosan hús mellé való kenyérfélének. A „proja" néven ismert kenyeret eredetileg kukoricalisztből, sütőporból, zsírból, sóból és ásványvízből készítették és minden nap fogyasztották. Manapság már jobban kedveltek a tojással készült változatai, ennek pedig az alapreceptjét ki lehet toldani kedvünk szerint jobbnál jobb hozzávalókkal vagy fűszerekkel.

Kukoricamálé alaprecept


Hozzávalók

1 bögre teljes kiőrlésű liszt
2 bögre kukoricaliszt
2 tojás
1 tasak sütőpor
1 kiskanál só
4 kanál olivaolaj a tésztához
olivaolaj a sütéshez
1 joghurt

Elkészítés

Egy mély tálba beletesszük a két fajta lisztet, a sót és a sütőport, egy 2 decis kisbögrében pedig vizet melegítünk. Közben a sütőt is bekapcsoljuk, hogy mire mi elkészítjük a tésztát, már előmelegített legyen 200 fokon. Amikor a víz már majdnem forró, levesszük a tűzről és lassan hozzáadjuk a lisztekhez. Nem az egész bögre vizet, először csak egy keveset, éppen annyit, hogy keverni lehessen a masszát, majd utána hozzáadjuk a 2 tojást, a joghurtot és az olivaolajat, és csak ezután adunk hozzá még vizet - amennyi kell, hogy egy közepesen sűrű tészta legyen. Általában 1 vagy 1,5 deci elég. A tepsit kiolajozzuk, beleöntjük a tésztát és 200 fokon sütjük, körülbelül 50 percig. Tűpróbát alkalmazunk fél óra sütés után. Amikor kisült, egy ideig állni hagyjuk a tepsiben. Legjobb, ha félig kihűlt állapotban kezdjük szelni a kockákat, de az sem baj, ha teljesen kihűlt.


Ez a kukoricamálé alaprecept, amihez kedvünktől és alkalomtól függően adhatjuk a következőket:


Lenmagos:


2-3 kiskanál lenmag
kurkuma ízlés szerint

Túros:


4-5 kanál friss tehéntúró
2-3 kanál pörkölt szezámmag

Almás:


1 reszelt alma, lehetőleg savanyúbb fajta
1 kiskanál kakaó
3-4 kanál barnacukor (só ebbe a változatba csak egy csipetnyi kell)

Szendvicses változat:


Erre a lenmagos való. Kettőbe vágunk egy kocka lenmagos kukoricamálét, mindkét oldalát megkenjük vajjal és vékonyra szelt retekdarabokat teszünk rá.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL