GYERMEK

Első karácsony egy kisbabával - Van 5 dolog, amit be kell tartanod

Szerző:
Szabó Anna
Hogyan birkózzon meg egy „friss” anyuka a karácsonyi ünnep kavalkádjával, a folyamatos szoptatás, sírás, pelenkázás közepette? Mennyi energiát érdemes befektetni, hogy ne vegye el minden erőnket és a babára is oda tudjunk kellő képpen figyelni?

 

A baba első karácsonya nagy mérföldkő egy család életében, hiszen egy új jövevény jelenléte teljesen átírja a „történelmet", új család, új hagyományok. Bár a karácsony nem a rohanó és stresszes időszakról kéne szóljon, mégis képesek vagyunk arra, hogy túlpörögjünk, süssünk, főzzünk, ajándékokat vásároljunk, takarítsunk, ami egy friss anyuka energiáját különösen elveszi.

Hogyan készülj?


Légy nyugodt! Bár a kicsi még nem igazán vesz tudomást arról, hogy mi is zajlik körülötte, de ha túl nagy a káosz ezt a baba is érzékelheti, ennek következtében pedig idegessé és nyűgőssé válhat, ezért kerüljük a stresszes helyzeteket. Ha rád hárul a bevásárlás feladata, akkor a legjobb ha listát készítesz és a gyerek nélkül mész el vásárolni, hiszen különösen a téli időszakban könnyen elkaphat egy fertőzést a tömegben. Ám ha mégis kénytelen vagy magaddal vinni, akkor azt mindenképp tele pocakkal tedd, hogy közben szunyókálhasson, és ne kelljen szoptatóhelyiséget keresned úton, útfélen.  

Ne ess túlzásokba!


Akár mottónak is elkönyvelheted, hogy nem a karácsony, hanem a baba az első, és természetesen nem szabad megfeledkezni saját magadról sem. Az anyaság egyik legnehezebb része talán a folyamatos alváshiány, ezért amikor a kicsi alszik nem árt neked is beiktatni egy kis pihenést. Attól, hogy most a legegyszerűbb fogás kerül a karácsonyi asztalra, és a ház nem csillog-villog, még ugyanúgy lehet csodaszép a karácsony, hiszen a gyerek érkezése már amúgy is egy karácsonyi csodának számít, és annál többre nem is igazán vágyhat egy új anyuka.

Gondolkodj reálisan!


Senki sem várja el tőled, hogy a toppon légy, ezért ne keverd magad olyan helyzetbe, hogy túl nagy nyomásnak légy kitéve, tehát semmi esetre sem vállald magadra a háziasszony szerepét, aki felelős mindenért. Döntsd el, hogy mit tudsz bevállalni, senki nem kíván egy ujjszülöttel a vállán reggeltől estig a konyhában robotolni és készülődni.

Fogadj el segítséged!


Gondold át, hogy mire is van szükséged, legyen szó főzésről, bevásárlásról vagy akár arról, hogy valaki vigyázz a nagyobb gyerekre ha esetleg van, nyugodtan fogadd el . Bár lehet, hogy nem is lesz szükséged rá, hiszen ilyenkor a család és barátok nagyon szívesen segítenek az előkészületekben.

Hol töltsük a Szentestét?


Van aki számára a szűk családi kör a legideálisabb, csendben és békességben, míg mások a hagyományokhoz híven nem szívesen hagyják ki a nagy családi ünnepet, amely egy részből jó, hisz az anyukának van ideje megpihenni és nyugodtan enni, viszont ha a kicsi túl sokat jár kézről kézre nem tesz jót neki, a túl nagy zaj megzavarja, és az anyukának sem a legkellemesebb mindig elvonulni egy csendes helyre ahol megetetheti.

A rohanás helyett élvezz ki minden percet amit a kisbabáddal tölthetsz, hiszen nagyon gyorsan eltelik ez a varázslatos időszak, és ne feledd el, hogy ezek a kezdeti együttlétek mennyire lényegesek az anya gyerek kötődés szempontjából.


Érdemes rögzíteni az első karácsony emlékeit, ami lehet egy személyre szabott dísz, melyre rá lehet írni a nevét és a születési dátumát, majd minden évben elő lehet újra venni, egy ünnepi album elindítása, továbbá pedig egy karácsonyi ruha, amely nemcsak, hogy hihetetlenül aranyos egy kisbabán, de egy év múlva érdekes lesz összehasonlítani, hogy mennyit nőtt egy év alatt.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL