KÖZÉRZET

Hideg-meleg váltózuhany - Így csináld helyesen!

Szerző:
Szabó Anna
A hideg-meleg váltózuhany áldásos hatásai már itthon is hosszú évtizedek óta ismertek. Sokat emlegetett módszer, ám ritkán esik szó arról, hogyan is kell helyesen végezni. Íme, a helyes technika!

 

Először is, szögezzük le: a váltózuhany rengeteg pozitív hatással van a testünkre. Oka ennek a vérkeringés szabályozása, mely kihatással van az anyagcsere működésére, a méregtelenítésre, és nem utolsó sorban az immunerősítésre. Ezért is egyik alappillére a narancsbőr kezelésének a váltózuhany: az érintett területen fokozza a vérkeringést, ezáltal meggyorsítja a felgyülemlett és lerakódott salakanyagok távozását. Szintén a vérkeringés fokozása végett alkalmazzák fájdalomcsillapító kezelésként a visszeres láb esetében: a beszűkült ereknek segít eljuttatni a vért a lábszárba, lábfejbe, ezáltal csökkentve a láb „nehézérzetét", feszülését. Ezen jótékony hatása miatt hatékony a bevizesedett lábra, hajhullásra, bőrfeszesítésre.


Nem minden szervezet reagál rögtön pozitívan

Sokaknál az első néhány próbálkozásnál rossz közérzet jelentkezik: enyhe – ritkább esetben erős - szédülés, „szívdobogás" érzés, végtagzsibbadás, megemelkedett vérnyomás és/vagy pulzus. Ennek legfőbb oka, hogy kevés cikkben lehet olvasni arról, hogyan is kell helyesen csinálni, illetve kiknek nem ajánlott, vagy egyenesen szigorúan tilos. A magas – vagy épp alacsony vérnyomással, szívbetegséggel küzdőknek csak orvos megkérdezése után, nagyon óvatosan érdemes ezt bevezetni. A nemrég műtéten átesetteknek, trombózisban, előrehaladott érszűkületben szenvedőknek pedig kifejezetten tilos.


Lássuk tehát, hogyan is kell helyesen és biztonságosan bevezetni a hideg-meleg váltózuhanyt az életünkbe.


Az első és legfontosabb szabály: legyünk türelmesek, és mértékletesek!

A legtöbben azt a hibát követik el, hogy a megszokott hőfokú vízről azonnal átváltanak hidegre - ez a fentebb felsorolt mellékhatások oka. A helyes eljárás, ha az általunk megszokott vízhez egy kicsit több hideg vizet engedünk. Hőfokokat nem írnék, hiszen mindenki mást szeret, de akkor jó, ha még nem fázunk a víz alatt, de már „libabőrözünk". Ha ezt a hőmérsékletet bírjuk, tegyünk így még 2-3 napig, majd egyre több hideg vizet engedjünk, míg végül már teljesen alkalmazkodik a szervezetünk. Ez az idő személyenként eltérő – van, akinek elég két hét, van, akinek az átállás akár másfél, két hónapig is eltart.


A második szabály maga a technika


A hűvösebb/hideg vizet először mindig a jobb lábfejünkre folyassuk, onnan a lábszárra, majd a combra – ugyanezt ismételjük meg a bal lábunkon is. Ezután következhet a jobb kézfej, alkar, majd felkar, váll, mellkas. Utoljára hagyjuk a bal oldalunkat-ott is ismételjük ezt meg. A legfontosabb, hogy a szívtájékot érje legutoljára a hideg víz! Mindegyik végtagunkra szánjunk néhány percet – eleinte elég csak 1-1 perc, később, ha már „haladók" vagyunk, 3-4 perc is lehet. Miután egész testünket érte a hűvös/ hideg víz (növeli a komfortérzetet, ha eközben luffa szivaccsal alaposan átdörgöljük magunkat), akkor növelhetjük a hőmérsékletét – természetesen ugyanazok a szabályok vonatkoznak a meleg vizes váltásra, mint a hidegre. Fontos, hogy amikor újra felmelegítjük a vizet, az ne legyen forróbb a kiindulási hőmérsékletnél!


A váltások számával is legyünk mértéktartók: eleinte elég egy váltás (meleg víz - majd hideg - újra meleg), 4-5 naponként emeljük ezek számát. Így, bár beletelik néhány hétbe, hogy hozzászokjunk a radikálisabb hőfokváltozásokhoz, biztosan elkerülhetjük a rossz közérzetet, mellékhatásokat.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL