GASZTRO

Egy különleges karácsonyi ajándék - Házi készítésű tepertő és tepertős pogácsa

Szerző:
Szabó Anna
Közeledik az év legszebb ünnepe. Már összeállítottuk a karácsonyi menüt, és ha szerencsések vagyunk, már az ajándékokat is megvettük. Ha azonban mégse így lenne, íme, két recept, amivel nem csak magunknak, de akár szeretteinknek is finom meglepetést készíthetünk.

 


Házi tepertő


Hozzávalók:

– 2kg zsírszalonna

Fogjuk a zsírszalonnát, és daraboljuk egyforma közepes méretű kockákra. Ne feledjük, ha kisül a zsír, összefognak menni. Tegyük a kockára vágott szalonnát egy lábasba és kicsit vizet aláöntve közepes hőfokon pirítani kezdjük (én villanytűzhelyen, 7-es fokozaton pirítottam). Vigyázzunk, nehogy letapadjon! Néha kevergessük meg. A töpörtyű akkor van kész, ha a kockák aranybarna színt öltöttek fel, és kisült belőlük a zsír. Ezután vegyük ki a lábosból papírtörlővel itassuk le róla a fölösleges zsírt, majd szép csatos üvegbe tároljuk. Hűtőben napokig eláll. Remek ajándék is lehet, egy olyan családtagnak (például a nagypapának), aki szereti a finom házi töpörtyűt.

Tepertős pogácsa


Hozzávalók:

– 30dkg darált tepertő
– 50dkg liszt
– 4dkg margarin
– 2dl tej
– 2 teáskanál cukor
– 5dkg friss élesztő
– 2db tojássárgája
– 3 teáskanál só
– 3 evőkanál tejföl
– Bors ízlés szerint

Először is az élesztőt langyos cukros tejben megfuttatjuk. Közben a lisztbe beletesszük a sót, belemorzsoljuk a margarint (vagy használhatunk disznózsírt is). Ezután hozzáadjuk az élesztős tejet, a tepertőt, a tojást, a tejfölt és a borsot. Jól összedolgozzuk. Az összeállított tésztát ezután 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Miután megkelt körülbelül 2 centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, majd kiszaggatjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt arany barnára sütjük.

Jó étvágyat!

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL