GASZTRO

Meggyes puncs csokoládéval

Szerző:
Szabó Anna
A karácsonyi asztal már roskadozik a legfinomabb ételektől, megannyi jóízű zamatos kalács, többféle ízletes krém és fejedelmi desszert, mind megtalálta már a helyét az ünnepi menüben. Néha azonban úgy érezzük, hogy az ünnepek alatt még a reggelink sem lehet már a megszokott, a meggyes-csokoládés desszertek változata pedig valódi ünnepi falat.

 

Igazán még reggelinek is megfelel a meggyes puding, főleg ha darált keksszel gazdagítjuk, de ugyanúgy kínálhatjuk hétköznapi ebéd után is, mint ahogyan egy ünnepi étkezés után sem lesz rossz megoldás. Főleg azért lehet hálás egy meggyes-csokoládés puding alaprecept, mert alkalmakként adagolhatunk hozzá más és más hozzávalókat, amelyekkel többé vagy kevésbé ünnepivé varázsolhatjuk ezt a kitűnő desszertet. Így például dúsíthatjuk a már említett darált keksszel is, de tejszínhabbal is, smarnival, sűrű csokoládéöntettel, almaszósszal, zselékockákkal, kókuszreszelékkel vagy likőrös mártással.

Hozzávalók

1 narancs
1 pohár (2 decis) meggykompót
4 kanál cukor
1 tasak vaníliáspuding
1 tasak csokoládéspuding
100 g étcsokoládé
2 X fél liter tej a pudingoknak
fahéj
kardamom

Elkészítés

A narancsot megmossuk, meghámozzuk. A meggyet kivesszük a kompótból és jól leszűrjük. A kompótléhez 1 deci vagy több vizet adunk, amennyiben majd a pudingot meg tudjuk főzni, majd ebből 6 kanállal kiveszünk és 2 kanál cukorral meg a vaníliás pudingporral összekeverjük. A megmaradt meggylevet ízesítjük fahéjjal, kardamommal meg a narancshéjával, és felforraljuk, majd utána megfőzzük benne az említett vaníliás pudingport. Amikor kész, a narancshéjakat kivesszük belőle, ám ha reszelt volt és nem hámozott, akkor a narancs héja benne is maradhat. Keverünk bele ezután meggyszemeket, lehűtjük, úgy hogy közben kevergetjük. Ez lesz a meggyes puncs.
Az étcsokoládét darabokra törjük. 6 kanál tejet, 2 kanál cukrot és a csokoládés pudingport összekeverjük. A megmaradt tejet felforraljuk, levesszük a tűztől, beletesszük a csokoládé darabokat és jól elkeverjük. Ezután visszatesszük az edényt a tűzre és megfőzzük benne a csokoládés pudingot. Amikor kész, ezt a pudingot poharakba öntjük, és a tetejükbe adagolunk a meggyes puncsból, erre pedig meggyszemeket rakunk a kompótból.

Tejszínhabot is tehetünk a desszert tetejére, de maradhatunk a klasszikus változatnál is, amelyik a kompótból kivett meggyszemekkel végződik.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL