KÖZÉRZET

Így vezesd le a stresszt

Szerző:
Szabó Anna
A stressz szervezetünk védekező reakciója, mely során fokozottan reagál a nyugalmi állapotot felborító ingerekre. A rövid ideig tartó stressz hasznos is lehet, mivel ennek során a testünk elkezdi a raktározott energiák felhasználását és ezáltal fokozza teljesítményünket. A stresszhelyzet megszűnésével fokozatosan megnyugszunk és szervezetünk visszanyeri egyensúlyi állapotát.

 

Ha ez a stresszes állapot hosszabb ideig fennáll, akkor az energiatartalékaink elhasználódnak, kimerülünk és ez különböző testi-lelki megbetegedésekhez vezethet.


Kiváltó tényezők


- az ember életében bekövetkező olyan fordulópont, amellyel az egyén úgy érezi képtelen megbirkózni
- az emberi kapcsolatokban fellépő problémák vagy éppen az emberi kapcsolatok hiánya, az egyedüllét
- a feszültséggel járó életvitel
- a traumatikus események
- a folytonos elégedetlenség, valamint az öngyötrő maximalizmus


Az állandóvá váló stressz számos tünetben nyilvánul meg. Az enyhébb tünetekhez tartozhat például az ingerültség, a türelmetlenség, a szorongás, a félelem, az önbizalomhiány, a negatív énkép és szemlélet, valamint a folytonos kimerültség.
A testi jelek közé sorolhatjuk a felsőlégúti panaszokat, a gyakori fejfájást, a bőr túlérzékenységét, a hajhullást, a gyomorbántalmakat, az emésztési panaszokat, a magas pulzusszámot, a mellkasi fájdalmakat, valamint az izomgörcsöket. Ez az állapot károsíthatja az immunrendszert az immunsejtek számbeli és minőségi romlása miatt. Ebből kifolyólag pedig fogékonyabbak lehetünk a betegségekre.


A folytonos stressz továbbá felgyorsíthatja az öregedést, alvászavart válthat ki, károsíthatja a memóriát, szívbajt és gyomorfekélyt okozhat, a szexuális érdeklődés csökkenéséhez és a kapcsolatok elhanyagolásához vezethet, valamint képtelenné válhatunk a tényleges kikapcsolódásra. A testi- lelki egyensúly felborulása elérheti azt a szintet, ami már súlyosabb zavarokat, például depressziót eredményez.


Ebből a helyzetből nagyon sokan, a valódi megoldást elkerülve, a káros szenvedélyekben keresik a kiutat. A szenvedélybetegségek (dohányzás, alkoholizmus drogfüggőség) pedig tovább ronthatják szervezetünk állapotát. A végső elkeseredettség eredményeként a folytonos stressznek kitett egyén idegösszeroppanást kaphat, vagy szélsőséges esetben az öngyilkosságba menekülhet.

A felsorolt tünetek ismeretében kijelenthetjük, hogy nagyon fontos szerepe van egészségünk megőrzésében a stressz levezetésének, melynek pár módszerét fel is sorolnám a cikkben.


Írjuk ki magunkból!


Érdemes naplót vezetnünk az érzelmeinkről és gondolatainkról, valamint feltérképeznünk azt, hogy mi okoz nekünk feszültséget. Ha tisztáztuk magunkkal a stressz forrásait, akkor lejegyezhetjük a lehetséges megoldásokat ezek csökkentésére. Ezzel a módszerrel a problémák tudatosítása mellett megtesszük az első lépést a lelki egyensúly megteremtése felé.


Tudjunk sírni és nevetni!


Egy kis sírással szabadjára engedve a rajtunk eluralkodó érzelmeket megszabadulhatunk némi stresszhormontól, ami a könnyel együtt távozik. Ez a finom érzelmi kitörés nem más, mint a testünk által adott válasz a belső szorongásra, aminek a hozzájárulásával megkönnyebbülünk és megnyugszunk.


A nevetés is alacsonyabb szintre viheti a bennünk lévő stresszhormonok mennyiségét, ráadásul a boldogsághormon termelésével még hatékonyabban léphet fel a stresszes állapot elleni harcban. Az önfeledt kacarászás felpezsdíti a lelket és szervezetünk fittségét is támogathatja az immunrendszer erősítésével.


Relaxáljunk!


Ha úgy érezzük, szeretnénk visszanyerni az állandó stressz miatt elvesztett energiánkat, akkor a teljes ellazulás, valamit az elme elcsendesítésének egyik legjobb módszerét, a relaxációt javaslom. Ebben az állapotban az izmaink ellazulnak, javul a vérkeringés és egyenletessé válik a szívritmus. Egy kiadós relaxáció után kipihentebbnek, kiegyensúlyozottabbnak és szellemileg üdébbnek érezhetjük magunkat. Rendszeres alkalmazása során pedig javulhat a figyelem, fokozódhat az immunrendszer működése, erősödhet az idegrendszer, fejlődhet az érzelmek kezelése és a szellemi állapot.

Mozogjunk rendszeresen!


A mozgás nemcsak az egészséges életmód része, hanem kiváló stresszcsökkentő módszer is. Fizikai aktivitás közben endorfin szabadul fel a szervezetben, ami pozitív irányba tereli a kedvünket és a közérzetünket. Emellett csökken bennünk a feszültség, kiegyensúlyozottabbnak és önbizalommal telinek érezhetjük magukat. A mozgás csökkentheti a stressz és a depresszió tüneteit, valamint segít kitisztítani az elménket, hogy megtarthassuk a kontrollt indulataink felett.


Jógázzunk!


A jóga kitűnő sztresszoldó, mivel relaxációs állapotba kerülünk tőle, miközben átmozgatjuk az egész testünket. Ez a sportolási lehetőség segíthet az izmainkban lerakódó görcsök feloldásában és az idegrendszer működésének optimalizálásában.


Fogadjuk el saját magunkat!


Amellett, hogy tisztában kell lennünk a saját képességeinkkel, el kell tudnunk fogadni a korlátainkat is, mivel csak ezek tükrében tudunk reális elvárásokat meghatározni önmagunk felé. Azt javaslom, hogy hagyjuk el az önsanyargatást, ami hatalmas feszültség forrása lehet, és a hibáinkkal együtt szeressük saját magunkat.


Aludjunk rendszeresen!


Az alvással szervezetünk feldolgozza a nap folyamán megszerzett összes információt és regenerálódik. Ha ez a fontos folyamat kimarad, csökken a teljesítményünk, feszültebbek, ingerültebbek leszünk. Sajnos az alvászavar egy ördögi körré is válhat, ugyanis az állandó stressz lehet az álmatlanság kiváltó oka, viszont az alváshiány még tovább nyújtja a stresszes állapotot, amitől még kevesebbet fogunk tudni aludni. Szerencsére számos készítmény és növény áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy alvás előtt megfelelően nyugodt állapotba hozhassuk magunkat, előkészülve ezzel egy hosszas pihenésre. Ilyen lehet például a fekete tea, a kamillatea, a citromfű, a komló, a galagonya és az orbáncfű. Elalvás előtt elmerülhetünk egy kád rozmaringos, levendulás, vagy kamillaolajos fürdőben, melyek szintén hozzájárulhatnak a nyugalmunkhoz.

Segítők az étrendben


Törekedjünk a megfelelő B és E vitamin bevitelre, mivel ezek hozzájárulhatnak az idegrendszer egészséges működéséhez, ami nem jön rosszul akkor, ha meg akarjuk tartani a kontrollt az indulataink felett és harmóniában szeretnénk tartani a testi- lelki állapotunkat. Ezek mellett a C-vitamin segíthet a stressz leküzdésében, valamint a magnézium és a kalcium oldhatja a stressz okozta ideg- és izomfeszültséget.


Örüljünk és szeressünk!


Nem szabad elfeledkeznünk a minket körülvevő jó dolgokról és a jó emberekről. Fontos, hogy ápoljuk az emberi kapcsolatainkat és ne szégyelljük megbeszélni barátainkkal a bennünk kavargó érzelmeket. A szeretetteljes emberi kötelékek kialakítása és gondozása mellet szakítsunk időt egy olyan hobbi megtalálására, ami leköti a figyelmüket és örömmel tölt el.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL