KÖZÉRZET

Egyre népszerűbb a sokoldalú kókuszzsír - Vajon miért?

Szerző:
Szabó Anna
Ha odafigyelsz az egészséges táplálkozásra, akkor egy ideje már tudod, hogy nem mindegy, mivel sütsz, főzöl, párolsz. Ennek egyik alternatívája a kókuszzsír. De azt tudod-e, hogy nem csak főzésre használhatod, hanem szinte mindenre. Adunk néhány tippet, mik lehetnek ezek.

  Mi a kókuszzsír tulajdonképpen?


A kókuszzsír egy, olyan étkezési olaj, amelyben jelentős a telített zsírsav tartalom, és az ázsiaiak táplálkozásának már hosszú évek óta részévé vált. A kókuszdióból nyerik ki, de fontos, hogy a diók legfeljebb 20 hónaposak lehetnek. Létezik szűz, valamint szűrt kókuszzsír, de az mindkettőben közös, hogy hidegsajtolásos eljárással készítik, melynek során nem használnak semmiféle vegyi anyagot. Melegítés hatására megolvad, ez a kókuszolaj. A szűz kókuszzsíron érződik a kókusz illata és íze, a szűrt zsíron viszont nem, mert egy íztelenítési, szagtalanítási folyamaton esik át, ám itt is mellőzik a vegyi anyagok használatát. Kiválóan használható főzésre, mert zsírsavai még magas hőfokon is megmaradnak, a magas telített zsírsav tartalom miatt nagyon hosszú ideig eltartható akár szobahőmérsékleten is, nem avasodik meg. Számos pozitív tulajdonsága többek között annak köszönhető, hogy míg a legtöbb növényi olaj hosszú szénlánccal rendelkezik, a kókuszzsír közepesen hosszú szénláncot tartalmaz.


Miért érdemes, fogyasztani?


Mert pozitívan hat az immunrendszerre, serkenti az agyműködést, erősíti a csontokat, mérsékli a stresszt, segíthet veseproblémák megoldásában, nem emeli a koleszterinszintet. Gyulladáscsökkentő vírus és baktérium, valamint gombaölő hatású Segíthet a fogyásban, mert, nem rakódik le, hanem energiát ad, ezért sportolóknak kifejezetten előnyös lehet. Serkenti az anyagcserét, és mivel nem vesz részt a szervezet zsíranyagcsere folyamataiban, így nem lesz zsírpárnád tőle. Kísérletekkel igazolták, hogy rendszeres(!) fogyasztás esetén csökkennek a hasi zsírpárnák.


Miért érdemes magunkra kenni?


Mert kiváló testápoló, minden porcikánkra használható. Lehet kézkrém, hidratáló, szemránckrém, hajkondicionáló, hajpakolás, sminklemosó, ajakápoló, sőt még dezodor is. Ez utóbbi célra használhatjuk önmagában, vagy kukoricakeményítővel kombinálva, teljesen eltünteti a szagokat. Cukor segítségével testradírt is készíthetünk belőle. Használatával megelőzhető az idő előtti öregedés is.


Miért érdemes használni?


Mert kiválthatjuk vele a bútor és cipőápolót, de sötétebbé teszi a színeket, ezért világos lábbelikre nem túl szerencsés alkalmazni. Borsmentával keverve, elriasztja a szúnyogokat, rovarcsípés, felületi horzsolás esetén is hathatós segítség.

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL