KÖZÉRZET

Reggeli pacsirta vagy éjszakai bagoly? - Melyik típusba tartozol?

Szerző:
Szabó Anna
Ahány ember annyiféle szokás - tartja a mondás. De mi a helyzet az alvással? Mi van akkor, ha téged a reggeli napsütés tölt meg energiával, míg másokat az éjszaka holdfénye? Vajon melyik csoport táborát erősíted?

 

Napjaink egyik legnagyobb problémája az önként vállalt alváshiány, melynek oka, hogy az egyre jobban felgyorsuló világban napról napra nehezebb lépést tartani mindennel, és mellette elegendő időt fordítani a pihenésre, valamint az egészségünkre. Az, hogy ki mennyit alszik a napi ritmusának megfelelően alakul ki, míg egyeseknek szükségük van arra, hogy 7-9 órát aludjanak, másoknak elegendő csupán 4-5 óra. Ugyanígy van ez az idővel is, van aki kora reggel már a kávéját szürcsöli, míg mások még ilyenkor képtelenek felkelni az ágyból, aztán majd eljön az este és akkor lesznek energiaszintjük csúcsán. Te melyik csoportba tartozol ?

Éjjeli baglyok

Érezted már azt, hogy reggel csak kínkeservesen tudod elhagyni az ágyat, képes vagy délig aludni, aztán eljön az éjszaka és neked nem jön álom a szemedre ? Ha a kérdésre igennel feleltél akkor te bizony az éjjeli baglyok társaságát gyarapítod. Mint mindennek ennek is két oldala van, a pozitív és negatív, melyet akár már a saját bőrödön is tapasztalhattál.

Létezik egy olyan állítás miszerint a későn fekvő tipusok intelligensebbek, hiszen a nagy gondolatok, ötletek az éjszaka csöndjében születnek meg.


Szakemberek azt tartják az ilyen típusú emberekről, hogy sokkal nagyobb kreativitással rendelkeznek és számukra a kevés alvás is elegendő ahhoz, hogy átvészeljék a napot.
Azonban azzal is számolni kell, hogy az ő körükben több a depressziós személy, nagyobb a koffein okozta függőség, valamint több alkoholt is fogyasztanak. Ha valakinél szokássá válik az, hogy minden éjszaka kevesebbet alszik, mint 7 óra, csökken az élettartama, valamint a leptin szintje, ami a jóllakottságért felelős és a legfontosabb zsírégető hormon, ez pedig súlygyarapodáshoz vezethet.

Reggeli pacsirták

Ha a reggeli napfény dob fel, akkor te a korán kelők táborát erősíted, aminek nagyon sok előnye van. Pihentetőbb alvás, rugalmasabb személyiség, elégedettség az élettel, nagyobb hajlam a boldogság elérésére és egy egészségesebb szervezet. Kutatások bizonyítják, hogy az ilyen személyek jobban átlátják és megoldják a problémákat, valamint a diákok jobban oda tudnak figyelni és koncentrálni az órákon.

Vannak akik kora reggel még elmennek edzeni, esetleg szaladni, mielőtt hozzálátnának a napi teendőkhöz . A rendszeres testmozgás fokozza a hangulatot és hatalmas energiát biztosít a nap folyamán, általa pedig sokkal jobban alszunk éjszaka.


Testünk minden 24 órában egy alvási cikluson megy át. Ha megszoktatod a testeddel azt, hogy minden reggel egy bizonyos időben kelsz fel, és minden este ugyanakkor térsz nyugovóra, egy normális ébrenléti és alvási minta szerint kezdesz el működni. Ha ezt megszakítod, újból visszaáll egy rendellenség szervezetedbe, ami újra arra fog késztetni, hogy sokáig maradj ágyban.

Leszámítva azt, hogy melyik kategóriába tartozol, a pihentető alvás legfőbb szempontjai: a sötét, csendes és hűvös hálószoba, az étkezés mellőzése lefekvés előtt,valamint a rendszeresség betartása. Fontos, hogy tisztítsd ki elmédet, hiszen minél rendezettebb a lelked és a tested annál pihentetőbb alvásra számíthatsz.


Bár sok eltérés mutatkozik meg, az életmódban, hangulatban, természetben a reggeli és éjszakai alvók között, az alvást mindenki a napi ritmusa és szokásai szerint alakítja ki. Te döntesz, hogy melyiket választod vagy folytatod, fontos, hogy azt tedd ami számodra a legmegfelelőbb. Míg egyeseknek a hajnali csendben sikerül koncentrálniuk, másoknak ez éjszaka ad erőt.

Érdekességek az alvásról

 Életünk egyharmadát alvással töltjük, ami körülbelül 25 évnek felel meg.
 Lehetetlen tüsszenteni alvás közben.
 Szakértők megállapították, hogy az internet 24 órás hozzáférhetősége az egyik legcsábítóbb alvászavaró tényező.
 Egy újszülött érkezésekor a szülők az első évben 400-750 órai alvást vesztenek el.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL