LELKIPATIKA

Pozitív gondolkodás - De hogyan kezdjünk hozzá?

Szerző:
Szabó Anna
Néha úgy érezzük, hogy már nem bírjuk tovább idegekkel, nem tudjuk, hogy mit tegyünk. Kilátástalannak véljük életünket, és azt hisszük, hogy nincs megoldás. Pedig van! Csak másképp kell szemlélni a dolgokat.

 

Egyre nagyobb teret hódít manapság a pozitív gondolkodás fogalma. Pedig nem új keletű dolog, hiszen régen is alkalmazták ezt a módszert, és akkoriban nem is igazán ismerték a stressz szót. Gondolkodásunk igen is kihat környezetünkre és viselkedésünkre egyaránt. Mert valóban igaz, hogy bevonzzuk a dolgokat, és ahogyan gondolkodunk, az igen is kihat a mindennapjainkra, sőt az egész életünkre.

Ezért is van, hogy ha folyton panaszkodunk, és mindennek a rossz oldalát látjuk, akkor valóban azt hihetjük, hogy nincs remény. Pedig csak annyi lenne néha a dolgunk, hogy „visszalépünk egyet" és megpróbáljuk kívülről szemlélni a dolgokat.

Nézz vissza a múltadba!

 

Nézzünk vissza múltunkba, hogy mennyi mindent elértünk már, és igenis milyen fontos emberek vagyunk. Érdemes minden nap „kikapcsolni" egy kicsit, végiggondolni a napunkat, mennyi mindent megoldottunk már, és dicsérjük meg magunkat mindezért. Nagyon fontos, hogy saját énünket dicsérjük, hiszen jóban kell lennünk önmagunkkal, ami manapság igen nehéz feladat, de ez egy kulcslépése lehet a nézőpontváltásnak. Minden egyes apró dolognak, feladatnak meg kell, meg lehet látni a jó oldalát is. Például: „Egész nap csak takarítottam, mostam, főztem, és ma még három prezit is meg kell csinálnom". Helyette inkább így kellene látni a dolgokat: „De jó, hogy megcsináltam a házimunkát, kis pihenés után foglalkozhatok legalább nyugodtan a munkámmal is". Ezért érdemes sorrendet állítani a feladataink között, a legfontosabbat előrébb hozni, és egy ütemet betartani, hogy ne érezzük azt, hogy egyszerre minden szakad ránk. Csak nyugodtan, megfontoltan, higgadtan kell hozzáállni a dolgokhoz, és persze közben lazítani, hiszen mindenki hibázott már, senki sem tökéletes.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL