GASZTRO

Karácsonyi kedveskedések egészségesen - Reform mézeskalács

Szerző:
Szabó Anna
Közeledik a karácsony, a nagy sütés-főzések ideje. Ilyenkor belakmározhat a család minden tagja, oda a diéta, és minden addigi erőfeszítés. És ha ennek nem feltétlenül kell így lennie? A következő hetekben az ünnepi szellemben készült sütemények „egészséges” verzióját mutatjuk be, de azért ne feledd: csak mértékkel.

 

Ezúttal a karácsony egyik legnépszerűbb aprósüteményét hoztam el nektek, amit én is most próbáltam először, és nagyon bevált. Illat, íz, kinézet, minden nagyon stimmel.
Persze nem szeretném, ha azok, akik hagyományos módon készítenék el a süteményüket, ne tudjanak majd finom sütit sütni a receptem alapján, ezért nekik könnyítésképpen a zárójel-ben jelölöm az arányokat és a különböző hozzávalókat.
Formákat elő!

„Reform" mézeskalács

Hozzávalók:

• 125 g folyékony méz
• 150 g eritriol (vagy 200 g porcukor)
• 1 csomag vaníliás cukor
• 150 g light margarin (vagy sima)
• 4 evőkanál tej
• 250 g teljes kiőrlésű + 200 g búzaliszt (vagy 450 g búzaliszt)
• 50 g kukoricakeményítő
• 2 csapott evőkanál keserű kakaó
• 1 csomag Dr. Oetker Sütőpor Mézeskalács fűszerkeverékkel

Elkészítés:

Egy főzőedényben felmelegítjük a tejet, mézet, eritriolt (cukrot), vaniliás cukrot, és a mar-garint, amíg a méz és az édesítő meg nem olvad. A masszát hagyjuk kicsit hűlni, majd mikor már biztosan nem égeti meg a kezünket, hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt, a kakaót és a sü-tőporos fűszerkeveréket. Az egészet addig gyúrjuk kézzel, amíg formálható, ragadás-mentes tésztává nem válik (én kézzel gyúrtam, de ha valaki szeretné, a robotgép dagasztó karjával is megteheti). A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (fontos, hogy ne legyen túl vastag, mert úgy odaég az alja, a belseje meg még nem sül meg rendesen), majd kiszúróformával kiszaggatjuk (én feles pohárral vágtam belőle kis köröket, amíg nem volt csillagformám).

Sütőpapírral bélelt tepsiben 160°-on 10-15 percig sütjük.


Tuti tipp


Vendégeinknek kínáljunk forralt bort a sütemény mellé. A cukrozott, fűszerezett bor he-lyett viszont szolgáljunk fel inkább finom, természetes anyagokból, hozzáadott cukor nélkül készült eperbort, amely nemcsak, hogy egészségesebb, de az íze is sokkal teltebb, gyümöl-csösebb. Különösen azok fogják élvezni, akik hozzám hasonlóan nem kedvelik a szegfűszeg markáns, domináló ízét a forralt borban, és úgy alapjában véve szeretik az eper ízét.

Aki pedig esetleg kedvet kapott megkóstolni ezt a finomságot, netalántán bevásárolni belő-le, az keresse a karácsonyi vásárokon az eperboros bódékat, hihetetlen élményben lesz része. Én magam a Corvin sétányon botlottam bele Földvári Zsófiba, aki nemcsak kóstolót adott, de még extra érdekességeket is elárult az eperborokkal kapcsolatban.

Ja, és lehet kóstolni eperpálinkát is, ha valaki inkább a töményebb italoknak hódol. Kell ennél többet mondanom?

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL