GASZTRO

Advent második vasárnapja: narancsos rozmaringos sült csirke, zöldségkörettel

Szerző:
Szabó Anna
Nincs is jobb, mint egy ínycsiklandozóan gőzölgő sült csirke az ünnepi asztalon. Sokan ódzkodnak a sült ételektől, mondván, hogy túl zsírosak, de egy apró trükkel máris egészségesebbé tehetjük akár a sült ételeket is.

 

Zacskóban sütés


Ez a fajta sütési mód, nemcsak hogy pofon egyszerű, de amellett hogy a legkülönfélébb ételeket készíthetjük el benne, még egészséges is. A zacskóban sütés legfőbb vonzereje, hogy a készítendő húsételhez nem kell plusz zsiradékot hozzáadni. A hús a saját zsírjában fog porhanyóssá sülni, anélkül hogy kiszáradna. Íme, egy igazi ünnepi fogás, ami amellett, hogy finom még egészséges is.

Sült csirke


Hozzávalók:

– 1db egész csirke
– 1 nagy csokor rozmaring
– Fél narancs
– Só, bors

A csirkét először is alaposan besózom és borsozom. A rozmaringot közben apróra vágom, és azzal is alaposan bedörzsölöm a csirkét. A melle részénél óvatosan felemelem a bőrt (óvatosan nehogy elszakadjon!), és alatta is bekenem a rozmaringgal, ugyanezt teszem a csirke belsejében is. A narancsot karikára vágom, és amennyit csak tudok, a csirke belsejébe teszek. Egy karikát félbevágok és a csirke bőre alá csúsztatom. Kb. félórára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek. Végül előveszek egy magas falú tepsit és a csirkét sütőzacskóba téve a tepsiben 200fokon készre sütöm. Ne felejtsük el a sütőzacskót egy hegyes tűvel néhány helyen kilyukasztani, különben a hő kiszakíthatja a zacskót! Általános szabály hogy a csirkét kilónként félórát kell sütni plusz még félórát. Tehát pl. egy 2 kilós csirkét 1,5 órát kell sütni. Mikor kész óvatosan vágjuk ki a zacskóból, és már tálalhatjuk is!

Sült zöldség köret


Hozzávalók:

– Kb. 3 nagyobb darab burgonya
– 2 sárgarépa
– 1 paszternák
– Fél zeller
– 5-6 db kelbimbó
– Só, bors, olaj

A felhasznált zöldségeket természetesen ízlés szerint változtathatjuk, én most a saját kedvenceimet soroltam fel.

A zöldségeket kb. egyforma darabokra vágjuk, majd egy tálba tesszük őket, sózzuk, borsozzuk. Ezután kevés olajjal meglocsoljuk, éppen csak annyival, hogy bevonja a zöldségeket. Ennél a receptnél én szeretek különböző ízesített olajokat használni, például naranccsal és gyömbérrel ízesített olajokat, nagyon feldobhatják az étel ízét. Végül szórjuk meg kevés petrezselyemzölddel, tegyük sütőzacskóba és kb. 45 perc alatt 200fokon süssük készre. A csirke mellé tálra kiöntve tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL