GASZTRO

Sütőtökös-fahéjas csiga

Szerző:
Szabó Anna
A tél beköszöntével elfelejtődik az ősz, és teret kap az ünnep szelleme. Viszont mielőtt teljesen búcsút mondanánk ennek a színes és vitamindús évszaknak, használjuk ki a sokszínű sütőtököt, és készítsük el ezt az ínycsiklandó csigát.

 

Elsőre lehet, hogy a kakaós csiga átértelmezett változatára gondolunk, de ennél kicsit többről van szó. A sütőtökös-fahéjas csiga az amerikai cinnamon rolls (fahéjas csiga) alapján készül.

A hozzávalók:

• 10 dkg sült sütőtök
• 0,5 teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
• 1,5 élesztő
• 10 dkg barna cukor
• 10 dkg vaj
• 1 tk fahéj
• 1 rúd vanília kikapart magja
• 1 citrom reszelt héja
• 1 csipet só
• 1 dl tejszín
• 2 dl tej
• 1 ek kukoricakeményítő

Elkészítés:

1. Az élesztőt elmorzsoljuk 1 ek cukorral 1 dl tejben. Meleg helyre tesszük és várjuk, hogy felfusson.

2. Közben a lisztet és a többi száraz alapanyagot összekeverjük egy közepes méretű tálban, majd hozzáadjuk a vajat és az egy darab felvert tojást, illetve a felfuttatott élesztős tejet.

3. Elkezdjük kidolgozni (dagasztani) a tésztánkat. Miután összegyúrtuk, félretesszük keleszteni egy meleg helyre kb. egy órára, letakarva.

4. Közben a sült sütőtökünket összepépesítjük, hozzáadjuk a vanília felét és a fahéjat. Miután megkelt a tészta, ismét kinyújtjuk és rákenjük a tölteléket. Majd föltekerjük, mint egy bejglit és kb. 1 centis szélességű szeleteket vágunk belőle.

5. A szeleteket a kivajazott és lisztezett tepsinkbe egymás mellé helyezzük és fél óráig letakarva kelesztjük. A kelési idő után 180 fokos sütőben süssük 20 percig, amíg a tetejük meg nem pirul, majd vegyük le a hőfokot 160 fokra és süssük még 5 percet.

6. A sütési idő közben készítsük el a tejszínes mázat. Egy lábasba összemelegítjük a 1 dl tejet az 1 dl tejszínnel, a vanília másik felét is hozzáadjuk és besűrítjük kukoricakeményítővel.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL