GASZTRO

Petrezselymes krumpli (3 főre)

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

1 kg krumpli
1 csapott ek. só
1 csapott kk. egész köménymag
1 púpos ek. zsír vagy 2 ek. étolaj
1 csokor friss petrezselyemzöld, vagy 2 tk. szárított
[1 nagy csipet őrölt szerecsendió]
[1 csapott tk. szárított, morzsolt majoranna]
1 púpos tk. só nélküli „Vegeta"
1-2 csipet őrölt feketebors
víz

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, kb. 1-1,5 cm-es „kockákra" vágjuk és felengedjük annyi hideg vízzel, ami ellepi. Tegyük bele a só 2/3 részét és a köménymagot is. A forrástól számítva kb. 20-30 percig főzzük (fajtától függ, ezért 20 perc után villával ellenőrizzük, hogy könnyedén beleszalad-e már!). Most szűrjük le a levét egy másik edénybe, amiből akár készíthetünk mindjárt egy gyors, köménymagos tojáslevest (lásd 1. lecke!).

Egy nagyobb serpenyőbe tegyük bele a zsiradékot és melegítsük fel. Amikor sisteregni kezd, szórjuk bele a petrezselyemzöldet és 4-5 másodpercig még hagyjuk pirulni, hogy az aromája belesüljön a zsírba. Most a leszűrt krumplit óvatosan borítsuk bele a zsírba. Gyorsan szórjuk rá a Vegetát, majorannát, szerecsendiót, borsot és a maradék sót, és fürge mozdulatokkal keverjük még kb. 1 percig. Ne sajnáljuk, az a jó, ha a kavarástól egy része szétesik!

Zárjuk el a tűzhelyet és a krumplit fedővel és konyharuhával letakarva tartsuk melegen a tálalásig. Tálaláskor megszórhatjuk adagonként egy-egy csipetnyi felaprított, friss petrezselyemmel.

!!! TIPPEK !!!

Ezzel a módszerrel hagymás krumplit is készíthetünk. A krumplifőzés bekezdés (1.) változatlan. A különbség a serpenyős bekezdésben van (2.): a megforrósított zsírba egy meghámozott, apróra vágott vöröshagymát szórunk, és addig pirítjuk, amíg üvegesen áttetszővé válnak a hagymakockák. És ekkor tesszük rá a krumplit és a fűszereket, s ugyanúgy 1 percig kavargatjuk még. Ez is díszíthető friss petrezselyemmel.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL