GASZTRO

Mazsolás-vaníliás puding tejszínhabbal (3 főre)

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

1/2 l tej
4 dkg étkezési keményítő (burgonya vagy kukorica)
1 cs. Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
4 csapott ek. cukor
csipet só
[1 fél kk. kurkuma]
egy kis maréknyi mazsola

díszítésnek:

2 dl habtejszín
1 csapott ek. porcukor
[pár szem mazsola, vagy bármilyen friss ill. mirelit gyümölcs, apróra vágva]
[lereszelt maradék étcsoki]
[összetördelt babapiskóta, fejenként 2-2 db]

Elkészítés:

A tejet egy vízzel kiöblített, ép zománcú vagy rozsdamentes edényben rakjuk fel forrni. Tegyük bele a mazsolát és a sót is.

Közben a keményítőt keverjük el a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a tejből 2-3 evőkanállal vegyünk ki és keverjük vele csomómentesre a keményítős porkeveréket.
Amikor a tej felforrt (vagyis a képződő „bőr" emelkedni kezd a tetején), vegyük le a tűről és folytonos kevergetés mellett csorgassuk bele a keményítős masszát. Tegyük vissza a tűzre és az újraforrástól (akkor forr, amikor az első buborék „elputtyan" a tetején) számítva 1 percig főzzük. Nagyon-nagyon kavarjuk, mert leég!

Vízzel kiöblített pudingformákba vagy poharakba (háromfelé) osztjuk a pudingot. Ha van otthon maradék babapiskóta, azt is tördelhetünk az edénykék aljába, mielőtt beleöntjük a pudingot. Ezután tegyük hűtőbe az alkotásunkat 1-2 órára.

Tálalás előtt a 2 dl behűtött habtejszínt egy gömbölyű aljú tálban, kézi habverővel verjük addig, amíg sűrűsödni kezd. Most szórjuk bele a porcukrot és verjük tovább, amíg a tálat megdöntve már nem folyik benne a tejszín, hanem szilárdnak tűnő habot képez.

Most vegyük ki a hűtőből a pudingokat és kanállal vagy tortadíszítő fecskendővel vagy csillagcsöves nyomózsákkal osszuk el a tejszínhabot a pudingok tetején. Végül díszítsük gyümölccsel és/vagy reszelt csokival.

!!! TIPPEK !!!

Gyümölcsdarabokat szórhatunk ám a babapiskóta mellé vagy helyett a poharak aljára is. Nem rontja el az összhatást!

Ez egy adalékmentes édesség. De, ha valakinek hiányzik a „gyári" pudingoknál megszokott sárgás szín, a keményítős porba keverjen egy késhegynyi kurkumát, még mielőtt a tejbe kavarná az egészet. Ez sárgítja a pudingot.

A pudingos főzőedényt azonnal áztassuk be hideg vízbe, amikor kiürül, mert különben sohasem vakarjuk le róla a rászáradt pudingot! Ez igaz a főzelékekre is (amiben liszt van) és a főtt krumplis ételekre is (pl. petrezselymes krumpli, krumplipüré).

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL