GASZTRO

Finomfőzelék (3 főre)

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

1 kg mirelit finomfőzelék alap (vagy kb. 2:1 arányban felkockázott sárgarépa és zöldborsó)
1 csapott kk. só
1 csapott tk. só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
1 csapott tk. majoranna
1 l tej
3 csapott ek. cukor
víz

A rántáshoz:

2 púpos ek. zsír (disznó, csirke, kacsa, liba zsírja is jó!) vagy 3 ek. étolaj
4 csapott ek. finomliszt
[2 csapott ek. búzakorpa]*

Elkészítés:

Egy 2,5-3 l-es lábasba beletesszük a zsiradékot és felolvasztjuk. Most rádobjuk a zöldséget és a sót, s addig pirítjuk, amíg a zöldség némi levet enged, és a borsószemek elkezdenek „behorpadni". Ekkor levesszük a tűzről és rászórjuk a liszttel elkevert korpát. Gyors mozdulatokkal alaposan összekeverjük a lábas tartalmát, majd folytonos keverés közben felengedjük a tejjel. Beletesszük a majorannát és a Vegetát is, majd felforraljuk. Ha túl sűrű, egy kis vízzel hígíthatjuk. Forrástól számítva kb. 15 percig főzzük, amíg a répa megpuhul. Közben kavarni kell, nehogy leragadjon vagy kifusson!
Végül elzárjuk a tűzhelyet és a cukorral megédesítjük a főzeléket.

!!! TIPPEK !!!

Ez a főzelék finom sült virslivel. De parízer kosárkát is süthetünk mellé. A szeletelt parízer héját lehúzzuk, majd egy kis lábasban kb. 1 cm-nyi réteg zsírt forrósítunk. 2-3 darabonként óvatosan belerakjuk a parízert és addig sütjük, amíg fel nem perdül a széle és egy üreges kosárka formává nem alakul. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük és papírtörlővel kibélelt tálban az üreggel lefelé lerakjuk, hogy lecsepegjen. Üresen is nagyon finom, de tölthetjük is. Például: beletehetünk még melegen egy-egy teáskanál maradék reszelt sajtot, vagy kihűlés után francia salátát. Nyugodtan ötleteljünk!
A finomfőzelék azték zöldségkeverékből is finom (kukorica, répa, borsó, pritamin paprika) és mexikóiból is (kukorica, répa, borsó). Ezekből is 1-1 kg kell.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL