GASZTRO

Paradicsomos káposztafőzelék (3 főre)

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

1 kg torzsájától és külső, viharvert leveleitől megszabadított, nem túl apróra összevágott fejes káposzta
1 l 100%-os natúr paradicsomlé
1 csapott teáskanál só
1 csapott tk. szárított majoranna
1-2 babérlevél
[1 csapott kk. szárított bazsalikom]
1 csapott kk. (=kávéskanál) egész köménymag
1 csapott tk. só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
3 csapott ek. kristálycukor
víz

A rántáshoz:

2 púpos ek. zsír (disznó, csirke, kacsa, liba zsírja is jó!) vagy 3-4 ek. étolaj
4 csapott ek. finomliszt
[2 csapott ek. búzakorpa]*
1 púpozott tk. őrölt csemege paprika

Elkészítés:

A káposztát beletesszük egy 2,5-3 l-es lábasba. Félig felengedjük hideg vízzel, mert úgyis összeesik és levet enged. Tegyük bele a só felét és a köménymagot, babért. Forrástól számítva kb. 15 percig főzzük, majd tésztaszűrővel szabadítsuk meg a levétől és a leszűrt káposztát tegyük félre egy másik edényben. Halásszuk ki belőle a babért is, amit eldobunk.

A kiürült lábasban most elkészítjük a rántást. Ha nem folyékony a zsiradékunk (pl. disznózsír), akkor langyosítsuk addig, míg folyékonnyá válik. Ekkor vegyük le a tűzről. Tegyük bele a lisztet és a korpát, s kavarjuk el jól. Ha nagyon száraz elegyet kapunk, tegyünk még hozzá egy kicsi zsiradékot. Akkor jó, ha krémsajt állaga van. Pirítsuk meg a lisztet folytonos kavargatás mellett, majd vegyük le a tűzről és kavarjuk hozzá az őrölt paprikát. Pár másodpercre (10-15 mp) tegyük vissza a tűzre és kavargassuk, hogy a paprika színanyaga kioldódjon, de ne égjen meg. Ekkor újra vegyük le a tűről és lassan, de folyamatosan adagolva (!) hígítsuk fel a paradicsomlével, miközben folyamatosan kavarjuk, nehogy a rántás becsomósodjon. Tegyük bele a majorannát, a só maradékát, a Vegetát, a bazsalikomot és forraljuk fel. Ha nagyon sűrű a szósz, hígítsuk egy kevés hideg vízzel. (Akkor jó, ha sűrűn, lassan folyik le a kanálról.) Közben néha kavarjuk meg, nehogy leragadjon és figyeljük, mert hajlamos kifutni is! A forrástól számítva 3-4 percig főzzük a szószt, majd zárjuk el a tűzhelyet és a leszűrt káposztát kavarjuk bele. Végül édesítsük meg egy kicsit a cukorral.

!!! TIPPEK !!!

Én akkor veszem meg a káposztát is, amikor olcsóbb és konyhakészre hozva fagyasztom le, 1 kg-os adagokban. A mirelit gyorsabban is fő, ami szintén nem mellékes szempont.

Ha túl hígnak találjuk a főzeléket, ne ijedjünk meg! Eleinte ez bizony megesik. Néha még később is előfordul, ha pl. rosszabb minőségű a liszt, vizesebb a zöldség és még sorolhatnám... Szóval, a főzelék általában akkor jó, ha lassan, sűrűn csorog le a kanálról. Nem jó, ha víz állaga van és az sem, ha megáll benne a fakanál. Ha túl sűrű, akkor pici adagokban vizet hozzákeverve a kellő állagúra hígíthatjuk. Ha túl híg, akkor pedig 1-2 kanál finomlisztet vagy étkezési keményítőt kavarjunk el annyi vízzel, amiben folytonosan kavarva éppen feloldható és csorgassuk a forrásban lévő főzelékbe. Az újraforrástól számítva max. 2 percig főzzük és már kész is.

Ha véletlenül mégis csomós marad a szósz, a botmixer csodákra képes! Turmixolás után pedig mehet bele a káposzta és senki nem fogja megmondani, hogy ügyetlenkedtünk egy kicsit.

Ez a főzelék nagyon finom sült virslivel is. Ehhez fejenként 1-2 szál virslit a hosszára merőlegesen, 1-2 cm-enként beirdalunk és 1-2 evőkanál olajon vagy zsíron egy serpenyőben addig pirítunk, amíg a vágásoknál szépen kinyílik (általában max. 4-5 perc). Vigyázzunk, mert fröcsög! Ugyanezt zsiradék nélkül is elkészíthetjük, ha 180 fokos, előmelegített sütőbe tesszük be a virslit, egy kizsírozott kis tepsibe, és így is addig sütjük, amíg kinyílik. (A kizsírozás annyit jelent, hogy egy kanálnyi olvasztott zsírt vagy olajat öntünk a tepsibe, majd erre-arra mozgatva a tepsit elérjük, hogy a teljes alja felületet belepje a zsiradék.)

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL