GASZTRO

Tökfőzelék (3 főre)

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

1 kg mirelit, vagy friss, a héjától és a magjaitól megszabadított és legyalult spárgatök
1 csapott teáskanál (továbbiakban: „tk.") só
1 csapott tk. só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
2 ek. 10-os ecet
víz

A rántáshoz:

2 púpos evőkanál (továbbiakban: „ek.") zsír (disznó, csirke, kacsa, liba zsírja is jó!) vagy 3 ek. étolaj
4 csapott ek. finomliszt
[2 csapott ek. búzakorpa]*
1 púpos tk. szárított, vagy 1 csokor megmosott, apróra vágott friss kapor
[2-3 ek. tejföl]

Elkészítés:

A tököt beletesszük egy 2,5-3 l-es lábasba. Felengedjük annyi hideg vízzel, ami kb. a tök „kupac" feléig ér (a zsenge tök sok vizet enged, ezért berántás előtt pár perccel pótoljuk csak fel annyira a levét, hogy szűkösen ellepje a tököt!). Tegyünk bele sót, Vegetát és ecetet. A forrástól számítva mirelit tök esetén kb. 5 percig, friss tök esetén min. 30 percig (ekkor kóstoljunk, hogy puha-e már!), mert nem minden esetben lehet megállapítani, mennyire zsenge a tök. Kavargatni nem kell.

Közben egy serpenyőben elkészítjük a rántást. Ha nem folyékony a zsiradékunk (pl. disznózsír), akkor langyosítsuk addig, míg folyékonnyá válik. Ekkor vegyük le a tűzről. Tegyük bele a lisztet és a korpát, s kavarjuk el jól. Ha nagyon száraz elegyet kapunk, tegyünk még hozzá egy kicsi zsiradékot. Akkor jó, ha krémsajt állaga van. Pirítsuk meg a lisztet folytonos kavargatás mellett, majd vegyük le a tűzről és szórjuk rá a kaprot. Pár másodpercre (10-15) tegyük vissza a tűzre és kavargassuk, hogy a kapor ízanyaga kioldódjon. Ekkor újra vegyük le a tűről és keverjük hozzá a tejfölt is.

Mikor a tök már megpuhult, lassan, folytonos kavargatás mellett csorgassuk bele a rántást. Az újraforrástól számítva még 3-5 percig főzzük (folyton kavargatva, mert a rántás miatt odakozmálhat!). Utólag ízlés szerint adhatunk még hozzá sót és ecetet.

!!! TIPPEK !!!

A mirelit tököt általában úgy csomagolják, hogy valamelyik sarkában némi kaprot is elrejtenek. Ezt keressük meg, mert nem tudni, hogy külön kis nejlon zacskóba tették vagy sem. Kellemetlen, ha a zacskó belefő/olvad a főzelékbe.  Ha nem zacskózzák külön, akkor nehéz kiszedni a tök közül a kaprot, ezért ilyenkor simán megfőzöm a vízben a tökkel együtt. Nincs jelentősége, mert annyira kicsi adagot adnak, amit úgyis pótolni kell. A rántásba ilyenkor teszek friss vagy szárított kaprot, pótlásnak.

A kaprot is vegyük meg nyáron, amikor olcsóbb. Megmosva, felaprítva kicsi zacskókban fagyasszunk le belőle egy-egy főzelékhez elegendő adagokat.

Tökfőzeléket készíthetünk akár cukkiniből is. A kertben felejtett, túlnőtt és kissé leöregedett példányok tökéletesek tökfőzeléknek, vagy rakott cukkininek. Még az öregebb darabok is megfőnek 3-5 perc alatt.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL