KÖZÉRZET

Az ételallergia jelei - Ne hagyd figyelmen kívül!

Szerző:
Szabó Anna
Érdemes figyelnünk a testünk reakcióira, hogyha a szervezetünkbe juttatunk valamilyen anyagot, vagy például egy állat közelébe kerülünk. Különböző formái vannak az allergiának, amely jelentkezhet a testünkön belül vagy kívül. Ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, fel kell ismernünk, és tennünk kell megállításáért.

 

Manapság a legtöbb embernél ételallergia lép fel, mivel a rohanó világunkban, ahol számos elvárásnak kell megfelelnünk, legkevésbé figyelünk a táplálkozásunkra, amely egészségi állapotunk romlásához vezethet. Viszont ezt meg lehet előzni, és ha már kialakult, meg is lehet oldani. Hogyha egy ételtől fáj a gyomrunk, szokatlan elváltozás jelenik meg a bőrünkön, rossz a közérzetünk, vagy nem mindennapi változás jelent meg a testünkön, joggal gyanakodhatunk ételallergiára. Lehet kísérletezni azzal, hogy kihagyjuk az adott ételt az étkezésünkből, amelyektől valamelyik tünetet észleljük. Azonban a teljes vizsgálatot semmi sem helyettesíti, csak ezzel tudunk tiszta képet kapni a helyzetünkről, hiszen egy-egy étel összetevője az, amire allergiásak lehetünk. Ezután már tudatosan is odafigyelhetünk arra, hogy melyek azok az elemek, amelyeket mindenképpen el kell kerülnünk. Teljes életet is élhetünk úgy, hogy nem fogyasztunk glutént, laktózt, vagy egyszerű tejtermékeket. Napjainkban már egyre elterjedtebb, hogy az éttermek, cukrászdák, élelmiszer boltok figyelnek az allergiás emberekre, és olyan ételeket készítenek és értékesítenek, amelyek az igényeiknek eleget tesznek.


Glutén allergia


A glutén a gabonafélék egyik alkotóeleme. A glutén allergia a leghálátlanabb, hiszen számos étel összetevői között fellelhetjük azt. Tünetei között megemlíthetjük a hasmenést, előrehaladottabb állapota pedig a súlycsökkenés. Ezért is alakulhat ki a belek károsodása, ezáltal az anyagcserénk sem üzemelhet megfelelően. Ahhoz, hogy a szervezetünk rendeltetésszerűen működjön ilyen allergia esetén, mindenképp el kell kezdenünk a gluténmentes diétát. A búzalisztet helyettesíthetjük más növényi lisztekkel, például rizs-, kukorica-, szójaliszttel, valamint a gluténmentes termékek egyre nagyobb teret hódítanak az egyszerű élelmiszer boltokban is, ezért már ez is egy hatalmas segítség az allergiásoknak.


Laktóz allergia


A laktóz, más néven tejcukor a tejtermékekben található meg. A laktóz allergiát legtöbbször az okozza, hogy a beleinkben lévő laktáz enzimmel nem rendelkezünk, amelyre nagy szükség van ahhoz, hogy a laktózt fel tudja dolgozni a szervezetünk. Laktóz intoleranciánkat felismerhetjük a hasi panaszainkról, miután tejterméket fogyasztottunk. Ez leggyakrabban puffadás, görcsölés vagy hányinger. Ebben a helyzetben úgy szüntethetjük meg a tüneteket, hogy kihagyjuk étrendünkből a tejtermékeket, vagy laktózmentes termékeket iktatunk be, amelyeket szintén egyre több helyen szerezhetünk be. Emellett a laktáz tabletta is megoldás lehet, amelynek bevételével, ha tejet tartalmazó ételt fogyasztunk, nem jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

Tejallergia


A tejallergia, más szóval kifejezve tehéntej allergia, teljesen kizárja étrendünkből az állati eredetű tejtermékeket. Jellemzően az ilyen ételek fogyasztása után érezhetjük hatását, amely jelentkezhet gyomorfájdalom, hasmenés, hányás, vagy bőrproblémák formájában. A tej pótlására növényekből készült termékeket vezethetünk be étkezéseinkbe, és a tejfehérjét teljes mértékben el kell hagynunk. Nagyon kell vigyáznunk arra, hogy egy látszólag tejet nem tartalmazó ételben is lehet tejszármazék, mint például a felvágottak, péktermékek, és előfordulhat, hogy gyógyszerek is.

Tojásallergia


A tojásban számos fehérje van jelen, amelyre szervezetünk allergiás lehet. A gyomorbántalmak ugyanúgy felléphetnek tünetként, mint a legtöbb allergiánál, a bőrünk irritáltsága mellett. A tojásmentes étkezés ebben az esetben előírás. A tojást önmagában nehéz pótolni, viszont ételek készítéséhez számos helyettesítőt szerezhetünk be, mint például növényi liszteket és keményítőket.


Szójaallergia


A szójánál, ahogyan a tejnél és a tojásnál is, a benne lévő fehérjékre mutathatunk intoleranciát. Fogyasztása a bőrön, a gyomorban és a légzőszervekben idézhet elő negatív jelenségeket. A szója kikerülése sem egyszerű, hiszen számos hústermékben használják összetevőként a gyártók. Azonban a hosszantartó kitartás meghozza az eredményét, és az allergia elmúlhat.

 

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL