GASZTRO

Krumplis tarhonyaleves (3 főre)

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

1 púpos evőkanál (továbbiakban: „ek.") zsír (disznó, csirke, kacsa, liba zsírja is jó!) vagy 2 ek. étolaj
1 púpozott ek. őrölt csemege paprika
1,5 l hideg víz
1 csapott teáskanál (továbbiakban: „tk.") só
[1 csipet őrölt szerecsendió]
1-2 babérlevél
1 csipet őrölt fekete bors
1 csapott tk. szárított majoranna
1 csapott tk. só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
5 dkg tarhonya
15-20 dkg hámozott, kb. 2 cm-es kockákra aprított nyers krumpli
5 dkg füstölt vagy lángolt kolbász, vékonyra felkarikázva
[2 ek. 20%-os tejföl]

Elkészítés:

Itt nem készítünk klasszikus rántást, de ahhoz hasonló állaga lesz a levesünknek, mivel a zsiradékon megpirítjuk a tarhonyát és később a vízben liszt oldódik ki a tésztából, ami sűríti a levet.

Egy kb. 2 literes fazékba beletesszük a zsírt, felolvasztjuk és egy kicsit megpirítjuk benne a kolbász karikákat, majd ráöntjük a tarhonyát. Folyamatosan kevergetjük, amíg a tarhonya szemek zöme sötét zsömleszínt kap, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a krumplinak még maradjon hely a fazékban. Beletesszük a sót, a borsot, a szerecsendiót, a babérlevelet, a majorannát, a Vegetát és felforraljuk. Hozzáadjuk az őrölt paprikát is.

Kb. 10 perc forrás után óvatosan beleszórjuk a krumplit, felpótoljuk a vizet (ha kell) és az újraforrástól számítva még 15 percig főzzük, így nagyjából egyszerre fő meg a tarhonya és a krumpli. Ekkor zárjuk el a tűzhelyet, és dobjuk ki a babért. Ízlés szerint ízesíthetjük tejföllel.

!!! TIPPEK !!!

A krumplis tarhonyalevesbe lehet virslit is tenni a kolbász helyett. Ezt azonban ne az elején, hanem a főzés vége előtt kb. 2-3 perccel adjuk csak hozzá a leveshez, amikor már megpuhult a tarhonya és a krumpli is!

Nem rontja el ezt a levest (sőt!), ha van kéznél friss, vagy akár másból kimaradt, fonnyadt zöldpaprika. Egy kisebb zöldpaprikát felkarikázunk és a kolbásszal együtt pirítjuk egy kicsit, mielőtt a tarhonya belekerülne a fazékba. A legjobb erre a vastag húsú, kápia típusú paprika. Nyár időszakban én nagyon sok mindenbe ezt használom. Pl. a töltött paprika és a lecsó is finomabb belőle, mint a TV paprikából.

Újabb jó hír, hogy a rántás megismerésével már nem csak levest, de több főzeléket is meg tudunk főzni. Lássunk egy kis ízelítőt!

Egy egyszerű feltét és máris több hétköznapi, de akár még egyszerűbb hétvégi ebédnek is beillő menüt összeállíthatunk. Például:

A) Paradicsomleves
Zöldbabfőzelék fűszeres, sült csirkecombbal, szárnnyal

B) Zöldbableves
Tökfőzelék fűszeres, sült csirkecombbal, szárnnyal

C) Köménymagos tojásleves
Paradicsomos káposzta fűszeres, sült csirkecombbal, szárnnyal
És egy ráadás:

D) Frankfurti leves
Petrezselymes krumpli fűszeres, sült csirkecombbal, szárnnyal

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL