GASZTRO

Paradicsomleves (3 főre)

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

1 púpos evőkanál (továbbiakban: „ek.") zsír (disznó, csirke, kacsa, liba zsírja is jó!) vagy 2 ek. étolaj
1 ek. finomliszt
[1 csapott ek. búzakorpa]
1 púpozott ek. őrölt csemege paprika
7,5 dl hideg víz
7,5 dl 100%-os paradicsom ivólé (natúr)
1 csapott teáskanál (továbbiakban: „tk.") só
1-2 babérlevél
1 csapott tk. szárított bazsalikom
1 csapott tk. só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
[1 szál zellerzöld, apróra vágva]
4 púpos tk. betűtészta
[3 csapott ek. kristálycukor]

Elkészítés:

A rántást a köménymagos levesnél már megtanultuk. A paradicsomleveshez csupán a köménymagot kell kihagynunk belőle.

A hideg vízzel óvatosan, kevergetve felhígítjuk a rántást, majd beletesszük a paradicsomlét, a sót, a babérlevelet, a bazsalikomot, a Vegetát, a zellerzöldet és felforraljuk.

Kb. 5 perc forrás után óvatosan beleszórjuk a tésztát. A betűtészta az újraforrástól számítva általában 5-6 perc alatt puhára fő (a tészta zacskóján látható a főzési idő!). Ekkor zárjuk el a tűzhelyet, dobjuk ki a babért és alaposan keverjük el levesünkben a cukrot. (Ha a cukrot elhagyja, akkor picivel több sóval a kevésbé édes szájúaknak kedveskedhet.)

!!! TIPPEK !!!

A betűtészta helyett használhatunk megmosott rizst (főzési idő kb. 15 perc), zabkocka vagy cérnametélt tésztát is. A durumtészták kevésbé áznak szét és nincs bennük tojás. Ráadásul a glikémiás indexük is alacsonyabb!

Következő cikkünkben folytatjuk a „rántás-alapú" leves-csokrunkat, és rátérünk néhány egyszerűbb egytálételre is. Addig is jó kísérletezést kívánok!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL