GASZTRO

Zöldbableves (3 főre)

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

1 púpos evőkanál (továbbiakban: „ek.") zsír (disznó, csirke, kacsa, liba zsírja is jó!) vagy 2 ek. étolaj
1 ek. finomliszt
[1 csapott ek. búzakorpa]
1,5 l hideg víz
1 csapott teáskanál (továbbiakban: „tk.") só
1 púpozott tk. őrölt csemege paprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek. 10-os ecet
1-2 babérlevél
1 csapott tk. szárított majoranna
[1 csipet őrölt szerecsendió]
1 csapott tk. só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
50-60 dkg mirelit zöldbab
[2 ek. 20%-os tejföl]
[3 csapott ek. kristálycukor]

Elkészítés:

A rántást a köménymagos levesnél már megtanultuk. A zöldbableveshez csupán a köménymagot kell kihagynunk belőle, helyette viszont 2-3 gerezd áttört fokhagymát adunk az őrölt paprikával egyidejűleg a rántáshoz.

A hideg vízzel óvatosan, kevergetve felhígítjuk a rántást, majd beletesszük a sót, az ecetet, a babérlevelet, a majorannát, a szerecsendiót, a Vegetát és felforraljuk.

Ha forr, óvatosan beleszórjuk a zöldbabot. A mirelit zöldbab az újraforrástól számítva általában 5, de max. 10 perc alatt puhára fő. (Friss zöldbabnál akár félóra is kell, ilyenkor kóstoljuk meg, puha-e már!) Végül zárjuk el a tűzhelyet, dobjuk ki a babért és alaposan keverjük el a levesben a tejfölt és a cukrot. (Ha a cukrot elhagyja, akkor picivel több sóval a kevésbé édes szájúaknak kedveskedhet.)

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL