Hozzávalók:
1 púpos evőkanál (továbbiakban: „ek.") zsír (disznó, csirke, kacsa, liba zsírja is jó!) vagy 2 ek. étolaj
1 ek. finomliszt
[1 csapott ek. búzakorpa]*
1,5 l hideg víz vagy főtt (nem hajában főtt!) krumpli leve
1 kávéskanál (továbbiakban: „kk.") egész köménymag
1 csapott teáskanál (továbbiakban: „tk.") só
1 púpozott tk. őrölt csemege paprika
4-5 db közepes méretű tojás
*[szögletes zárójel jelzi az elhagyható dolgokat!]
Elkészítés:
A rántáshoz a kb. 2 literes leveses fazékban megolvasztott zsírba belekeverjük a lisztet, a korpát és a köménymagot. Közepes lángon, folytonosan kevergetve(!) zsömleszínűre pirítjuk a rántást (max. 2-3 perc), majd lehúzzuk a tűről és belekeverjük az őrölt paprikát. (A rántás általában akkor mondható késznek, amikor a habzása lecsillapodott.) A rántást a tűzre visszatesszük és a paprikával is pirítjuk még kb. 10-15 másodpercig, hogy annak színanyaga kiolvadjon a zsírban. (A továbbiakban így, sárga héttérrel fogom jelezni az alapfogalmakat!)
A hideg vízzel vagy krumplilével óvatosan kevergetve felhígítjuk a rántást, beletesszük a sót és felforraljuk.
Villával kicsit felverjük a 4-5 tojást (kb. 10-15 mp elég), majd a forrásban lévő levesbe csorgatjuk, folyamatos kavarás mellett. Újraforrástól számítva 5 perc múlva kész is a levesünk.
!!! TIPPEK !!!
Rántásos ételt ne hagyjunk őrizetlenül, mert forráskor kifut!!! Ráadásul, nem elég, hogy takaríthatunk utána, még a levesünk "színe" is leszalad vele.
A rántást előbb mindig kevés hideg folyadékkal kezdjük hígítani és csak utána engedjük fel a teljes lémennyiséggel, mert különben csomós lesz! Ha mégis csomósodna, botmixerrel homogenizálhatjuk. Akár csak a kezdetben általában rosszul sikerülő tejbegrízt is.
A búzakorpa olcsó, a fehérliszthez adva pedig fedezi az élelmi rost szükségletünk egy részét. Ez így elfogadható alternatívája a drága teljes kiőrlésű lisztnek.
A fűszerekkel csínján bánjunk! Ha nem biztos benne, szereti-e, előbb inkább kis mennyiséggel próbálkozzon és kísérletezze ki, milyen adagban adja az adott ételnek az Ön számára legjobb ízhatást!
Ha nem friss, hanem régi, állott köménymagunk van csak otthon, akárcsak a többi magot (lenmagot, szezámmagot, napraforgómagot), egy serpenyőben - a tűzhely lángja felett - folyamatos rázogatás mellett kissé megpirítva friss hatású és aromájú magot kapunk. Viszont, amit így felfrissítünk, azt azonnal használjuk el, ne tároljuk!
Ezt a levest olyankor készítem, amikor a második fogáshoz hámozott krumplit kell főznöm (pl. petrezselymes krumplihoz). A krumpli levét ilyenkor nem a csapba szűröm le, hanem felfogom egy edénybe és kihűtöm.
Igen, én zsírt használok. Mert láttam, hogy a napraforgó olaj gyantája milyen ragaszkodóan tapad az olajsütő kosarához. A hideg zsíroldó sem oldja fel. Valószínűleg így rakodik le a bélcsatornában is. A sokat vitatott zsír viszont mindenféle hókuszpókusz nélkül, egyszerű forró vízzel is eltüntethető. Így mosogattak régen.
OLVASS TOVÁBB!
Egészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK