GASZTRO

Köménymagos tojásleves (3 főre)

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

1 púpos evőkanál (továbbiakban: „ek.") zsír (disznó, csirke, kacsa, liba zsírja is jó!) vagy 2 ek. étolaj
1 ek. finomliszt
[1 csapott ek. búzakorpa]*
1,5 l hideg víz vagy főtt (nem hajában főtt!) krumpli leve
1 kávéskanál (továbbiakban: „kk.") egész köménymag
1 csapott teáskanál (továbbiakban: „tk.") só
1 púpozott tk. őrölt csemege paprika
4-5 db közepes méretű tojás

*[szögletes zárójel jelzi az elhagyható dolgokat!]


Elkészítés:

A rántáshoz a kb. 2 literes leveses fazékban megolvasztott zsírba belekeverjük a lisztet, a korpát és a köménymagot. Közepes lángon, folytonosan kevergetve(!) zsömleszínűre pirítjuk a rántást (max. 2-3 perc), majd lehúzzuk a tűről és belekeverjük az őrölt paprikát. (A rántás általában akkor mondható késznek, amikor a habzása lecsillapodott.) A rántást a tűzre visszatesszük és a paprikával is pirítjuk még kb. 10-15 másodpercig, hogy annak színanyaga kiolvadjon a zsírban. (A továbbiakban így, sárga héttérrel fogom jelezni az alapfogalmakat!)

A hideg vízzel vagy krumplilével óvatosan kevergetve felhígítjuk a rántást, beletesszük a sót és felforraljuk.

Villával kicsit felverjük a 4-5 tojást (kb. 10-15 mp elég), majd a forrásban lévő levesbe csorgatjuk, folyamatos kavarás mellett. Újraforrástól számítva 5 perc múlva kész is a levesünk.

!!! TIPPEK !!!

Rántásos ételt ne hagyjunk őrizetlenül, mert forráskor kifut!!! Ráadásul, nem elég, hogy takaríthatunk utána, még a levesünk "színe" is leszalad vele.

A rántást előbb mindig kevés hideg folyadékkal kezdjük hígítani és csak utána engedjük fel a teljes lémennyiséggel, mert különben csomós lesz! Ha mégis csomósodna, botmixerrel homogenizálhatjuk. Akár csak a kezdetben általában rosszul sikerülő tejbegrízt is.
A búzakorpa olcsó, a fehérliszthez adva pedig fedezi az élelmi rost szükségletünk egy részét. Ez így elfogadható alternatívája a drága teljes kiőrlésű lisztnek.

A fűszerekkel csínján bánjunk! Ha nem biztos benne, szereti-e, előbb inkább kis mennyiséggel próbálkozzon és kísérletezze ki, milyen adagban adja az adott ételnek az Ön számára legjobb ízhatást!

Ha nem friss, hanem régi, állott köménymagunk van csak otthon, akárcsak a többi magot (lenmagot, szezámmagot, napraforgómagot), egy serpenyőben - a tűzhely lángja felett - folyamatos rázogatás mellett kissé megpirítva friss hatású és aromájú magot kapunk. Viszont, amit így felfrissítünk, azt azonnal használjuk el, ne tároljuk!
Ezt a levest olyankor készítem, amikor a második fogáshoz hámozott krumplit kell főznöm (pl. petrezselymes krumplihoz). A krumpli levét ilyenkor nem a csapba szűröm le, hanem felfogom egy edénybe és kihűtöm.

Igen, én zsírt használok. Mert láttam, hogy a napraforgó olaj gyantája milyen ragaszkodóan tapad az olajsütő kosarához. A hideg zsíroldó sem oldja fel. Valószínűleg így rakodik le a bélcsatornában is. A sokat vitatott zsír viszont mindenféle hókuszpókusz nélkül, egyszerű forró vízzel is eltüntethető. Így mosogattak régen.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL