ÁLLATI CUKISÁGOK

Négylábúként egyedül a lakásban

Szerző:
Szabó Anna
Sokszor, sokfelől hallottuk már, hogy a kutya nem való lakásba. Aki kategorikusan így gondolja, nyilván jobb, ha nem él kutyával. Ha azonban szeretnél magadhoz venni egy ebet, de attól félsz, hogy mi lesz, ha egyedül kell hagynod, amíg dolgozol, adunk néhány egyszerű, bevált, megnyugtató tippet, hogyan juss túl ezen a dilemmán.

 

Rendszer – az élet alapja

Első perctől kezdve tartsd szem előtt, hogy a kutya családtagnak érzi magát, igazodni akar és tud hozzád, viszont kellenek neki támpontok. Ezt a rendszerességgel éred el a leghatékonyabban. Nagyon jó időérzékük van, mintha minden csuklójukon egy-egy svájci órát hordanának. Könnyen megtanulják a napi rutint, és meg is nyugtatja őket, ha a megszokott módon zajlanak a napi események.

Tudom, kényelmesebb heverészni reggel, mint zimankóban is reggeli sétára menni. Pedig a legjobb kutya, a fáradt, „dolga végzett" kutya. Természetesen nem csak a mozgás miatt van szüksége a reggeli sétára, hisz arra tanítjuk, hogy ne a lakásban „menjen ki". A napi első séta nem lehet öt perces. Gondolj arra, hogy a reggeli kávé mellett te is átnézed az újságot vagy a fészbukon böngészed a hírfolyamot. Kutyusodnak is adj arra időt, hogy elolvassa a helyi kurírt. Amikor szaglászik, ezt teszi, de a hólyag teljes kiürítése is függ a megfelelő számú információ felvételétől. Főleg a kan kutyáknál, ők „jelölve" pisilnek. Többször, keveset, és ehhez bizony idő kell. Az is nagyon jó, ha összefuttok néhány társsal és hancúrozhat egy nagyot.

Van, aki a reggeli séta utánra időzíti a napi főétkezést. Jó ötlet, teli hassal a kutya is elálmosodik, ráadásul van ideje az emésztésre is, így nem fordulhat elő, hogy béltraktusa megtekeredik a mozgástól a következő mozgásórán. Ez ugyanis halálos is lehetne, főleg a közepes és nagy testűeknél. Ha délutánra vagy estére időzíted a főétkezést, akkor is jó, ha reggel kevés száraztápot adsz neki. Ez jó a gyomorsav felszívódására is. Minél idősebb a családtagunk, nála is jó, ha többször, de kisebb mennyiséget eszik, így nem terheli meg a gyomrát, könnyebben emészt. Mindig legyen elég víz a táljában, ez még az éteknél is fontosabb.

Nyugodtan beszéld meg vele, hogy mit fogsz tenni

Nem néz bolondnak érte, sőt, inkább igényli. Ha kételkedsz benne, talán hinni fogsz leghíresebb etológusunknak, aki szerint a kutya egy kétéves gyermek értelmi képességeivel rendelkezik. Sőt, nevet is adtál neki, amit a folyamatos ismétléssel meg is tanul. Mielőtt elmész otthonról, nyugodtan mondd neki, hogy „dolgozni mész", ha minden hétköznapi távozásod előtt ugyanezt hallja, meg fog nyugodni, csak a szokásos napi folyamat következik.

Lehetőleg ne zárd be egy kis helyiségbe. Már csak azért sem, mert néhány órát egészen biztosan aludni fog, de ha felébred, hadd foglalja le magát egy kis járkálással. Viszont pakolj el minden elérhető étket vagy olyan tárgyat (cipőt, iratokat, éles eszközt), amit féltesz, vagy kárt okozhatna benne. Mindig jobb megelőzni a bajt és a bosszúságot. Az ágyra, kanapéra, fotelbe úgyis fel fog menni, ő is szereti a kényelmet. Meg a szagodat.

A rágcsálni való is bevált módszer arra, hogy az otthon hagyás traumáján átlendítsük. De csak közvetlenül akkor add neki oda, amikor már indulsz. Ezzel két jó dolgot is elérsz: pavlovi reflexként összeköti egy kellemes dologgal az egyedüllétet, plusz le is foglalja magát egy időre. Manapság már nagyon sokféle, ötletes megoldás, termék kapható, de mindig próbáld ki úgy őket, hogy közben felügyeled, hogy mit csinál vele a kutyusod. A testi épség megőrzése mindennél előbbre való.

Jó ötlet az is, ha bekapcsolva hagyod neki a rádiót. Persze nem üvöltve, hanem halkan, alapzajon. A kutya társas lény, igényli a kommunikációt, megnyugtatja, ha beszédet hall. Így azt is kizárod, hogy egy-egy külső zaj felzaklassa, megemeled az ingerküszöbét.

Ha van rá módod, kapcsold ki a csengőt, kaputelefont arra az időre, amíg nem vagy otthon. Ő úgysem tudná beengedni a postást, viszont egyértelműen felborzolná a lelki nyugalmát, hisz pontosan tudja, hogy külső személy jött. Nyilván először ugatna, de akár szűkölne is. Ez a szomszédjaid kedélyét is borzolhatja, ki tudja, milyen „jóakarókat" szerzel. Ha viszont ezt a problémaforrást kiiktatod, nyugodtabb lehetsz te is, és a kutyád is.

Ha a házirend nem is kötelez rá (mert esetleg nincs), akkor is tudasd a többi lakóval, hogy kutyusod van. Több okból: elejét veszed az esetleges ugatásból adódó felháborodásuknak, ha bármi baj adódna a házban, segíthetnek családtagodon a távollétedben is, ráadásul, ha vagy olyan bizalmas nexusban valakivel, még kulcsot is adhatsz neki arra az esetre, ha túlóra miatt nem érsz haza időben. Gondolj arra, hogy te mennyi időt bírsz ki stressz és egészségkárosodás nélkül a mellékhelyiség használatát mellőzve.

Légy tudatos!

Ha kutyád van és nincs olyan családtagod, aki időben meg tudná sétáltatni délután, nem iktathatsz be hosszú programokat munkaidőd letelte után. Áhítozva várnak otthon, ne okozz neki csalódást. Lásd lelki szemeid előtt, ahogy mutogat az óra számlapjára. Már akkor tudni fogja, hogy jössz, amikor még csak a sarkon fordultál be.

Ha kutyád van, grátiszként kapod az élettől, hogy sosem érsz haza üres lakásba. Mindig örülni fog neked, akkor is, ha épp csak annyi időre távoztál, amíg kivitted a szemetet.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL