GASZTRO

Az őszi csoda - Sütve, főzve, édesen és sósan

Szerző:
Szabó Anna
Mennyire ismered a sütőtököt? Itt az alkalom, hogy kezet fogjatok, és jobban megismerjétek egymást. Sütőtökös rétes, sütőtök krémleves, sütőtökpüré, faragott sütőtök és akkor a mákkal, kókusszal kevert sütőtökgolyókat még nem is említettük. Ennek a külsőleg is mutatós, olcsó és vitaminokban igazán gazdag zöldségnek ugyanis számtalan felhasználási módja van.

 

Számos receptes oldal foglalkozik ezzel a csodatévő finomsággal, bemutatva annak sokszínűségét, sokan talán mégis idegenkednek attól, hogy más formában is fogyasszák azt a mindennapokban.

Miért érdemes jobban szemügyre vennünk a sütőtököt?

Szénhidrát tartalma, valamint karotin- és C-vitamin tartalma felülmúlja a többi tökfajtát, gazdag A-, B1, B2, B3, B6, E-vitaminokban, folsavban és pantoténsavban, de a benne található ásványi anyagok tartalma is jelentős, mégpedig a magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangán miatt. Vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású, ezen kívül erősíti az immunrendszert, így hozzájárul a keringési és daganatos betegségek megelőzéséhez. És ha mindez nem lenne elég, hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások gyógyítására, vitamintartalma miatt pedig kedvelt lehet a serdülők körében, ugyanis fogyasztása ajánlott a pattanásos bőrre is. Érdekesség még, hogy a töklé fogyasztásával csökkenthetők az asztmás rohamok és az allergikus tüsszögés és köhögés.


Ezek után pedig jöjjön néhány klasszikus és újszerű fogyasztási javaslat. Kísérletezz bátran!

{KEPGALERIA}

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL