ÁLLATI CUKISÁGOK

Sintértelep vagy menhely? - Nem mindegy..

Szerző:
Szabó Anna
Laikus számára talán ugyanazt jelenti a kettő. Mindegyikbe árva kutyák és macskák kerülnek, akik csak a szerencsében bízhatnak. Mégsem egyezik a sintértelep (szebben kifejezve: gyepmesteri telep) és a menhely, nézzük meg miért.


Az élet nem éppen az igazságosságáról híres. Egy igazságos világban ugyanis nyilván nem léteznének sem sintértelepek sem árvaházak, az összes embernek és állatnak megadatna, hogy szerető közegben éljen. A cudar valóság viszont egészen más, társadalmunk örökös problémája, hogy el kell látnunk valamilyen módon a magukra maradtakat. Állatok esetében ez sokszor csak annyit jelent, hogy megszabadítják őket a szenvedéstől...


Élet a gyepmesteri telepen


Életnek nagy jóindulattal nevezhető az-az idő, amit az állatok (többnyire kutyák) a sintértelepen töltenek. Felelősöket keresni szinte felesleges. Kezdjük ott, hogy a gyepmesteri telepek önkormányzati fenntartásúak. Ebből következik, hogy szűk költségvetési keret áll a rendelkezésükre. Befogni ennek ellenére kötelező a kóbor állatokat, hiszen a gyepmester feladata az utcák rendben tartása (ezért sem törődnek annyira a kutyákkal, nem a megmentésük a fő cél...).


Amint bevisznek egy kutyust, kezdődik a visszaszámlálás... 14 nap a türelmi idő ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint. Csupán ennyi ideje van az eredeti gazdának, hogy jelentkezzen érte. 2 héten belül a szerencsés állatokért vagy jelentkezik az eredeti tulajdonos, vagy besétál valaki a telepre, akinek pont ő kell, vagy egy menhely veszi pártfogásába (ilyenkor el is szállítják). A többieket sajnos helyhiány miatt el is altathatják, még akkor is, ha egészségesek. Ha maga a gazda adta le a kutyát, sokszor még a 2 hetet sem várják meg...


A helyhiány egyébként mindig is nagy probléma volt. A „halálállomás"-ként is elhíresült Illatos úti sintértelepen (melyet 2011-ben átneveztek Budapest Főváros Közterület-felügyelete Állategészségügyi Szolgálatának, pont az emberek fejében kialakult negatív kép miatt) 2 évvel ezelőtt decemberben 94 férőhelyre 180 kutya jutott. Ez a telep egyébként is minden kutya rémálma, a „halálállomás" becenevet a németek ragasztották rá, mivel ők sok ebet szállítanak el innen, így ismerik a körülményeit.


Több mint 10 éve névadója volt az Illatos Úti Állatvédő Projektnek is. Érdekesség a teleppel kapcsolatban, hogy fajtatiszta kutyákat csak ivartalanítva adnak örökbe, hiszen szeretnének megelőzni az eszetlen szaporítást, ami még több teleplakóhoz vezethet. Egyébként a fajtatiszta kutyáknak értelemszerűen jobb esélyeik vannak a gazdára találásra, főleg, ha a viselkedésükkel sincs probléma.


A sintértelepekkel kapcsolatos statisztikáknak a mikrochip kötelező bevezetése se tett éppen jót, ekkor ugyanis látványosan megugrott a bevitt kutyák száma. Megjegyzem, nem fér a fejembe, hogy ha valaki képes folyamatosan gondoskodni az állatáról, annak miért jelent ekkora problémát egy pár ezer forintos kiadás. Valahogy nem életszerű. Talán a könnyű beazonosítással járó felelősség elől menekültek ezek a gazdák. A magas létszámhoz még hozzájárulnak a hatóság által elkobzott ebek is...


Ezzel szemben a menhely


A menhelyek civil kezdeményezésre létrehozott egyesületek és alapítványok. Ugyan az állam nem támogatja őket, de adóbevallási időszakban az adó 1 %-a felajánlható nekik. Legnagyobb előnyük a sintértelepekkel szemben, hogy alapítói lelkes állatvédők, akik minden lehetőséget megragadnak, hogy minél hamarabb gazdához juttassanak mindenkit. Az utcáról és a sintértelepekről egyaránt próbálnak menteni.


Az új lakókat nem csak élelemmel látják el, hanem egészségügyi ellátásban is részesítik, folyamatosan megfigyelik. Próbálják helyrehozni a kutya lelki sérüléseit is, hiszen egy békés, kiegyensúlyozott állatnak sokkal jobb esélye van az új otthonra találásra. Kizárólag oltással rendelkező, ivartalanított jószágokat adnak örökbe. A sintérteleppel ellentétben itt nem altatnak el egészséges kutyát...


A legnépszerűbb közösségi oldalon is gyakran láthatunk hirdetéseket, hogy éppen milyen kutya vagy cica keres gazdát, hol születtek ingyen elvihető kölykök. Egy megosztás is nagyban növelheti a gazdára találásuk esélyeit, ezért ezt mindenképp érdemes megtennie minden állatbarátnak.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL